Mihai Stipanov – OMUL ANULUI 2023

FONDATOR LA ACCELERATORUL DE INOVAȚII ȘI ANTREPRENORIAT DREAMUPS, FONDATOR COMUNITATEA DE BUSINESS ANGELS MOZAIC

Inovația poate fi accelerată

Mihai Stipanov este pasionat de tehnologie, inovație și startup-uri. El vrea să transforme Republica Moldova într-un Silicon Valley. În 2023, a participat într-un program pentru fonduri cu capital de risc, Venture Capital, organizat de InnovX și BCR România la București, iar Mozaic a obținut locul 1 din nouă echipe de fonduri pentru cea mai bună strategie de investiții. 

În anul 2023, comunitatea de investitori Mozaic a depășit un milion de euro investiți în startup-uri tehnologice din Republica Moldova. La Dreamups am lansat mai multe proiecte noi: primul accelerator de traction UpNext și platforma de masterclass-uri Dreamclass. 

Decizia cea mai importantă pe care mi-am asumat-o a fost lansarea inițiativei de a crea un fond de investiții în startup-uri tehnologice în Republica Moldova, precum și lansarea mai multor produse Dreamups pe piața globală.  

În cazul Dreamups, cât și Mozaic, ne poziționăm ca și conectori dintre experți și mediul de afaceri, noi având rolul de a identifica cei mai buni experți din domeniu, testarea expertizei și crearea produselor și platformei unde afacerile interacționează cu expertul potrivit. 

Se confundă de multe ori inovația cu invenția, orice proces poate fi inovat și eficientizat, este un proces care niciodată nu se finisează într-o companie. Cineva spunea că într-o companie tot timpul ceva arde, trebuie numai să găsești ce și unde, așa și cu inovația, tot timpul poți să inovezi în companie, trebuie doar să cauți și să nu te oprești niciodată. 

Este mult mai ușor de atras talent, parteneri și investiții dacă misiunea companiei este meaningful și de impact. Am înțeles că viziunea și misiunea companiei trebuie să fie mai mari decât compania sau decât dorința de a face bani.

Dacă aș porni de la zero, cred că aș dezvolta produse pentru o piață externă mai devreme decât am făcut-o. Totuși unele produse pur și simplu nu au piață de desfacere aici și ți s-ar părea că ideile nu sunt bune, dar este de fapt despre potențialul și necesitățile pieței. Unele idei pur și simplu nu au market. Gândiți-vă la aplicația Calm, care este o aplicație de meditație, cred că nu ar fi avut succesul pe care îl are (evaluată la 2 miliarde de dolari) dacă era să se lanseze în Moldova. 

Consider un eșec convingerea mea că companiile IT din Moldova vor să creeze produse proprii în loc să facă outsourcing și spre descoperirea mea, în practică sunt mult mai putine care într-adevăr vor să facă produse IT cu valoare adăugată. Pentru asta am lansat un accelerator întreg, Pivotal – product school.

Succesul în opinia mea este atunci când produsele pe care le dezvoltăm sau în care investim într-adevăr schimbă viața oamenilor spre bine, mamele își găsesc rapid bone (Edoositter), orice persoană poate accesa un medic calificat oriunde în lume (DoctorChat), poate accesa rapid un împrumut (Fagura), sau să-și rezolve provocările sănătății mintale (SelfTalk).

Consider că 2023 a fost un an în care încă ne revenim după pandemie, deși pare că a fost atât de demult, plus efectele războiului din Ucraina, ne-a făcut să oferim prioritate proiectelor de primă necesitate, care aduc valoare și rezolvă o problemă critică. Cred că cea mai mare reușită este că am putut să consolidăm echipe dedicate și motivate în proiectele noastre.

Un calificativ pentru 2023 ar fi maturitate. Proiecte mai importante, idei, echipe și experți mai buni, abordare mult mai matură decât primii șapte ani în ecosistemul de startup-uri.  

Cred în abordarea lui Marcus Aurelius, care avea pe cineva care tot timpul îi șoptea: „Ești doar un om”, ceea ce îl făcea umil chiar când avea totul. 

În viitorul apropiat, Republica Moldova are primul său startup unicorn, evaluat la peste un miliard de dolari, iar cu acesta, recunoaștere internațională a domeniul IT din Republica Moldova, un exemplu pentru alte startup-uri, know-how și noi investiții în ecosistem. La fel cum și apariția primei firme de Venture Capital în Republica Moldova. 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin