Oamenii Secolului

În ediția „Omul Anului 2017”, VIP magazin și-a propus să elogieze și cele mai marcante personalități ale secolului.

Eugen Doga

Compozitor

Este singurul clasic moldovean în viață, în cinstea căruia a fost numită o stradă. De o notorietate incontestabilă inclusiv în domeniul muzicii de film, Eugen Doga este compozitorul care a redefinit valsul și l-a reinventat pentru cinematografie. Celebra coloana sonoră din filmul Gingașa și tandra mea fiară este numită, neformal, cel mai renumit vals din lumea filmului.

_q6w5742page_228_fmt

Nicolae Botgros

Muzician

Lăutarii lui îşi provoacă viorile peste tot: şi la Chişinău, şi la Mosova, şi la Bucureşti, dar şi peste ocean. El este cel care a ridicat la un alt nivel muzica lăutarească românească, i-a oferit statut, formă şi nobleţe. Nu în zadar, cuvântul Lăutar este sinonim cu numele Botgros tot în spaţiul românesc.

imgp3352page_230_fmt

Vladimir Beşleagă

Scriitor

Supranumit nu o singură dată drept cel mai important prozator basarabean al secolului al XX-lea, rămânând și mai important pentru că e modern. Un autor de roman psihologic, care plasează în centrul lucrărilor sale, printre alte subiecte și teme, omul neînţeles. Prin întreaga sa operă, dar și poziție socială, a meritat să fie numit parte din generaţia de aur a literaturii române din Basarabia.

2f3a3505_1page_232_fmt

Gheorghe Urschi

Actor / scriitor

Regele umorului moldovenesc este titlul neoficial, dar, pe deplin meritat, pe care i l-a dat poporul şi pe care nu este în stare să i-l ia nimeni. Coroana stă bine înfiptă în capul celui care a stabilit, în domeniul său şi la timpul său, un standard atât de ridicat, încât multe generaţii de profesionisti nu mai pot schimba lucrurile. Pentru puterea interioară şi voinţa de invidiat, Gheorghe Urschi este idolul pe care-l vom iubi mereu.

20080118-u800page_234_fmt

Ştefan Petrache

Artist

Este plin de nobleţe atât în artă, cât şi în viaţă. Este cel care a schimbat imaginea artistului care, în interpretarea lui Ştefan Petrache, nu doar cântă de-ţi dau lacrimile, ci te face să-ţi schimbi cardinal viziunile despre de ce înseamnă viaţa de om şi cum trebuie aceasta trăită.
img_9779page_236_fmt

Zinaida Julea

Artistă

E sărbătoare şi răsună muzica este versul care poate defini, într-un singur rând, tot ceea ce a făcut şi ce face interpreta de muzică populară şi, nu numai, Zinaida Julea. Muzica sa, zâmbetul său şi felul ei de a fi ne-a adus sărbătoarea în case şi ne provoacă să lăsăm totul baltă şi să încingem o sârbă de la primele note.

sb_1588page_238_fmt

Abonează-te la articolele

Vip Magazin