Olivia Furtună: „Am înţeles că nu poţi plăcea tuturor şi e ceva firesc.”

 O călătorie în lumea TV cu Olivia Furtună.

Olivia, eşti prezentatoarea Primelor Ştiri de la Prime TV. A fost un drum greu până la această etapă a carierei tale?

Timpul vindecă multe, inclusiv te ajută să uiţi o parte din greul muncii, dar recunosc că mi-a fost greu la început. Nu am studiat jurnalismul, aşa că nu ştiam ce înseamnă televiziune. Am absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, specialitatea administrare publică, din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, România. Am înţeles pe parcurs că meseria asta „se fură” în mare parte şi mă bucur că am avut de la cine învăţa.

A fost şi uşor, pentru că am avut posibilitatea să evoluez, destul de rapid, graţie profesioniştilor care au avut încredere în mine. Nici nu mi-am dat seama când am „debutat” pe sticlă, s-a întâmplat foarte repede. La numai trei zile de la casting, am intrat în direct la ştirile din sport. Iar după câteva luni, am anunţat punctajul pentru Eurovision.

Timp de cinci ani am anunţat punctajul oferit de moldoveni pentru concurenţii de la această competiţie muzicală internaţională. Au urmat alţi trei ani în care mi s-a încredinţat să moderez selecţia naţională a concursului. Foştii colegi făceau pe atunci glume şi-mi spuneau că telespectatorii din Europa deja mă cunosc şi ar trebui să particip în calitate de concurent.

În ce proiecte TV ai reușit să te implici până acum?

Am reuşit, într-un timp relativ scurt, să mă implic în diverse proiecte TV: ştiri, divertisment, documentare. Toate mi-au oferit oportunitatea să descopăr ceva nou pentru mine şi să-mi dezvolt aptitudinile. Am colaborat la realizarea a patru documentare, filmate în Statele Unite ale Americii, unde am avut şansa să cunosc localnici, dar şi personalităţi din învăţământul american.

Am făcut corespondenţe din străinătate şi, timp de mai bine de un an, am avut onoarea să colaborez cu una dintre cele mai puternice televiziuni din Europa – Deutsche Welle. Probabil, a fost un drum greu, dar, cu certitudine, unul frumos şi impresionant. 3523648.jpg

În ce măsură te-au marcat oamenii pe care i-ai intervievat până în prezent?

Toţi eroii au lăsat o amprentă în inima mea. Fiecare om care mi-a oferit un interviu m-a marcat, ceea ce este şi firesc. Învăţăm mereu câte ceva de la cei pe care îi întâlnim în viaţă, fie că este vorba despre ambasadori, politicieni, artişti şi oameni de ştiinţă, fie că vorbim despre agricultori sau chiar despre copii.

img_4222_obr_optEști de șapte ani în televiziune. E o perioadă suficientă pentru a înţelege această „bucătărie”, dar şi pentru a rămâne marcată de „specialităţile” care se prepară acolo. Te-a schimbat cumva această experienţă?

Aceşti ani m-au maturizat, m-au făcut mai responsabilă. În această perioadă, am înţeles ce înseamnă munca în echipă, ceea ce este esenţial în TV. Am învăţat că în televiziune trebuie să ştii să faci şi câte ceva din munca altui membru din echipă, să ştii cum e „pâinea” producătorului, a reporterului, a prezentatorului sau a regizorului. Am învăţat să fiu mai atentă faţă de oamenii din echipă şi, atunci când simt că îi macină vreo problemă, degajez atmosfera cu o glumă. Astfel, munca pare mai uşoară. Şi-apoi, bunul-simţ nu face rău nimănui. Am devenit mai organizată, mai iute… De exemplu, pot să mă pregătesc pentru a ieşi din casă în câteva minute, ca soldatul în timpul alarmei. Probabil, asta mi se trage de la momentele în care trebuia să reuşesc să mă aranjez pentru emisie contracronometru. Sunt, acum, mai puternică şi mai rezistentă faţă de critici. „Sticla” te expune, uneori prea mult, şi unii nu rezistă. Am înţeles că nu poţi plăcea tuturor şi e ceva firesc. Am, totodată, mai multă încredere în mine şi în deciziile mele.

De câteva luni, faci parte din echipa Prime şi eşti la pupitrul Primelor Ştiri în tandem cu Dorin Ţurcanu. A fost greu să decizi această schimbare?

A fost o decizie bine gândită. Propunerea a venit la puţin timp după ce am devenit mamă, într-un moment în care nu mă gândeam deloc să revin pe sticlă. A fost, în acelaşi timp, şi o provocare, iar mie îmi plac provocările. Nu regret! Mă bucur că Primele Ştiri sunt programul informativ din R. Moldova care are cei mai mulţi şi cei mai fideli telespectatori. Am venit într-o echipă de jurnalişti profesionişti şi cu experienţă. Împreună cu reporterii, cameramanii, editorii şi producătorii Prime, pregătim, zi de zi, principalul buletin de ştiri din ţară, de la ora 21:00. Îmi plac schimbările bune!

Cum este Olivia Furtună atunci când iese din televiziune?

În primul rând, sunt mamă. Când nu sunt la muncă, tot timpul meu i-l dedic lui Mark. Până la naştere, evadam în pictură, acum însă şevaletul stă deoparte de luni bune. Desigur, am şi seri pe care le petrec cu prietenele, însă aceste șuete, acum, sunt tot mai rare. Sunt o cinefilă înrăită, dar recunosc că nu prea am timp de filme, aşa cum Primele Ştiri încep la ora 21:00 şi ajung acasă după ora 22:00.

Ce tabieturi de frumuseţe ai şi cum te menţii în formă?

Am grijă ce mănânc şi cât mănânc. Nu reuşesc să fac sport sistematic, însă mă alint uneori cu o şedinţă de masaj relaxant. Nu depun mari eforturi pentru a-mi menţine silueta. În acest sens, am noroc de gene bune, moştenite de la mama. În timpul liber evit fardurile, astfel îi dau un respiro tenului.

Eşti printre puţinele feţe de la TV care au reuşit să-şi menţină acelaşi look. Te-ai gândit la o schimbare? Am putea să o vedem pe Olivia Furtună brunetă într-o zi?

Am înţeles de la început ce mi se potriveşte cel mai bine şi acum mă simt confortabil. Am ales coafura „bob”, şi nu regret. Între timp, aceasta a devenit un fel de „carte de vizită”. Am adoptat această tunsoare când nu prea o vedeai la TV. Stilul minimalist mă caracteriza încă până a ajunge în televiziune. Sunt deschisă pentru schimbări. Dar, deocamdată, nu simt această necesitate. Mă simt în armonie cu chipul pe care îl văd în oglindă. 3523652.jpg

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin