Parcursul magistral al lui Igor Iuzefovici

Timpul în care trăim este dominat tot mai mult de viteze ameţitoare, mecanicizare și pasiuni omenești nestăvilite. Însă chiar și în aceste vremuri de grea încercare pentru spiritul uman, există persoane de o tărie sufletească deosebită, purtătoare de înalte idealuri, capabile să-i întărească și însufleţească pe cei din jur. O astfel de persoană remarcabilă este Igor Iuzefovici, președintele Federaţiei de Taekwondo WTF din Republica Moldova. Pe scurt, Dumnealui poate fi numit businessman cu suflet de romantic, calitate care a făcut din el un adevărat lider în domeniul sportului, căruia i s-a consacrat plin de căldură și hotărâre.

f-1
Aaron Cook, Chungwon Choue, preşedinte WTF, Igor Iuzefovici, preşedintele Federaţiei de Taekwondo WTF din Moldova, şi fiul său, Constantin

Absolut toate realizările, Igor Iuzefovici le-a obţinut prin muncă asiduă și printr-un efort care caută în permanenţă perfecţiunea. Iar piedicile ce-i ies în cale nu fac decât să-i stimuleze voinţa de a învinge în vederea atingerii scopului pe care și l-a stabilit, scoţându-i astfel în evidenţă calităţile de manager iscusit. A parcurs prin proprie strădanie un drum deloc ușor – de la funcţia de medic la cea de director al unei mari companii –, și asta fără a fi protejat sau propulsat pe scara ierarhică de oameni influenţi.

Dacă e să-i facem o caracterizare cât mai exactă, pe lângă capacitatea de muncă de-a dreptul impesionantă, am putea remarca o erudiţie ieșită din comun, dobândită prin multiple lecturi și studii academice. Este un vizitator permanent al Galeriei Tretiakov din Moscova și al celei din Uffizi, cel mai cunoscut muzeu din Florenţa. De asemenea, a făcut o pasiune deosebită pentru arta dramatică, o preferinţă aparte având-o pentru celebrele teatre „Lenkom” și „Sovremennik” din capitala Rusiei.

Baza pentru marile împliniri pe care le-a reușit în viaţă a fost pusă încă din fragedă copilărie. Igor Iuzefovici s-a născut în Moldova sovietică într-o familie de învăţători. A absolvit opt clase în satul său natal, Șalvirii Vechi din raionul Drochia. Apoi s-a înscris la Școala de Medicină „L. A. Tarasevici” din orașul Tiraspol, pe care a ­absolvit-o cu menţiune.

Chiar dacă primele mari succese profesionale le-a realizat în Rusia, este de remarcat faptul că Igor Iuzefovici n-a uitat de locurile de unde provine și unde locuiesc până în ziua de azi rudele lui, oameni viguroși și cu suflet mare. Dragostea pentru plaiurile natale o poartă în permanenţă în piept, la inimă. E de menţionat că fiind președinte al Federaţiei Moldovenești de Taekwondo, el sponsorizează mai multe proiecte sportive din ţara noastră. Astfel, datorită sprijinului său, în anul 2015 a fost deschisă o secţie de taekwondo și inaugurată o sală 3519246.jpg­specializată la Gimnaziul Umanist-Matematic din Tiraspol. În prezent, în această instituţie practică taekwondoul peste o sută de persoane.

Eroul acestei relatări a început să practice artele marţiale începând cu vârsta de 16 ani, când s-a înscris la Secţia de karate shotokan din Tiraspol. Interesul pentru această probă i-a fost stimulat în mare măsură de primul său antrenor, Vladimir Moiseev (5 DAN WKF). În 1989 Igor Iuzefovici își îndeplinește serviciul militar, după care este admis la Universitatea de Stat de Medicină „N. N. Burdenko” din Voronej, Rusia. În paralel cu studiile, practică artele marţiale orientale, și anume taekwondoul. Primul lui îndrumător în această probă a fost Aleksandr Șlîcikov, un specialist de forţă care, în anul 1991, a efectuat practica la Catedra de taekwondo a Universităţii Kyung Hee din Seul, Coreea de Sud, pentru ca mai târziu să preia conducerea Școlii de Arte Marţiale Orientale „Scut”.

f-2mod
Centura neagră pentru Victor Zubcu, ministru al Tineretului şi al Sportului

După absolvirea Universităţii de Medicină din Voronej, Igor Iuzefovici își continuă studiile postuniversitare la aceeași instituţie. În 1999 obţine titlul de doctor în știinţe și activeză la Institutul de Tehnologii Avansate din orașul Voronej. Apoi studiază la Universitatea de Finanţe de pe lângă Guvernul Federaţiei Ruse și la Academia Rusă pentru Servicii de Stat de pe lângă Președinţie.

În prezent, Igor Iuzefovici se află la conducerea Companiei „EXPATEL”, el fiind și fondatorul acesteia. Întreprinderea activează în domeniul creării reţelelor de comunicare de generaţia a IV-a. În general, Dumnealui nutrește un viu interes faţă de tot ce ţine de noile tehnologii informaţionale, iar în afaceri caută să corespundă provocărilor timpului și exigenţelor tehnologice de ultimă oră.

Igor Iuzefovici a însușit secretele taekwondoului învăţând nemijlocit de la maeștrii acestei arte în Coreea de Sud. Alimentându-se din valorile milenare ale acestei școli, el i-a asimilat fascinanta filosofie, felul cu adevărat bărbătesc de abordare a lucrurilor și misticismul discret aducător de pace și echilibru în suflet. Toate aceste calităţi îl călăuzesc pe parcursul întregii vieţi, devenind parte integrantă a crezului său personal. Îi luminează ca un far parcursul vieţii, ghidându-l spre victorii și pe plan profesional.

În prezent, Igor Iuzefovici este un întreprinzător de succes, care nu uită nici de trecutul său sportiv. Mai mult decât atât, el nutrește pentru sportul căruia s-a consacrat sentimente fierbinţi de devoţiune și atașament. Pe parcursul ultimilor trei ani, el se află la cârma Federaţiei Naţionale de profil și este vicepreședintele Uniunii Europene de Taekwondo WTF (ETU). De asemenea, este implicat în numeroase proiecte economice și sportive pe o arie destul de largă, ce include R. Moldova, Rusia, alte ţări din CSI.

În aceeași ordine de idei, menţionăm că, în calitate de vicepreședinte ETU, Igor Iuzefovici a adus o contribuţie substanţială la elaborarea și implementarea proiectelor de fondare în Chișinău a Academiei Internaţionale de Taekwondo și de organizare a unor prestigioase turnee open de categoria G-1.

f-4
Igor Iuzefovici şi Dragoş Hîncu, consilier principal de stat al prim-ministrului pe probleme de tineret și sport

În plus, președintele FTM a avut o contribuţie decisivă în vederea cooptării lui Aaron Cook, unul dintre cei mai buni taekwondiști de pe mapamond, în echipa naţională, convingându-l să solicite cetăţenia R. Moldova și să ne reprezinte ţara la competiţiile internaţionale. De asemenea, Igor Iuzefovici se bucură de o autoritate incontestabilă printre colegii de la Federaţia Europeană de profil. În munca lui de promovare a valorilor sportive, în mare măsură este ajutat de studiile temeinice pe care le-a făcut în domeniile economie și management, de activitatea de businessman pe parcursul a 20 de ani pe piaţa rusă, dar și de abilităţile obţinute în sfera sportului. În cadrul Uniunii Europene de Taekwondo WTF, el activează în Comitetul pentru Economie și Buget, participând la elaborarea noilor proiecte, dar și la finanţarea acestora.

Meritele lui Igor Iuzefovici au fost apreciate în deplină măsură și de societate. Dovadă sunt numeroasele distincţii de stat de care s-a învrednicit pe parcursul anilor, atât pe plan intern, cât și extern. Astfel, în 2006 președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a înmânat un ceas cu o inscripţie gravată în semn de recunoaștere a contribuţiei aduse la dezvoltarea businessului rusesc. De asemenea, Igor Iuzefovici s-a bucurat de diverse menţiuni din partea a numeroase asociaţii sportive internaţionale. De pildă, în luna septembrie curent, la București, Dumnealui i-a fost înmânat un cadou distins la Gala Laureaţilor ETU, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la fondarea Federaţiei Europene de Taekwondo. Desigur că în palmaresul președintelui Federaţiei Moldovenești de profil nu lipsesc distincţiile autohtone, cea mai recentă fiind acordarea de către Asociaţia Presei Sportive din Moldova a titlului „Personalitatea anului 2015”.

E de menţionat că dragostea pentru sport, Igor Iuzefovici a cultivat-o cu grijă, transmiţând-o și membrilor familiei sale. Astfel, fiica lui cea mijlocie, Polina, este maestră internaţională la tenis, iar Constantin, la doar nouă ani împliniţi, este campionul Marii Britanii la taekwondo în această categorie de vârstă, o realizare de-a dreptul magnifică!

O veche zicală plină de înţelepciune afirmă că drumul omului nu are sfârșit. Suntem ferm convinși că Igor Iuzefovici, cu tenacitatea și spiritul de iniţiativă ce-i sunt caracteristice, mai are de explorat noi tărâmuri nedefrișate și orizonturi îndepărtate, atât în domeniul businessului, cât și al sportului. Cu această ocazie, ţinem să-i urăm maestrului și echipei care-l asistă noi victorii generatoare de entuziasm și realizări inspirate, pe măsura talentului debordant și a capacităţii enorme de muncă ce-i caracterizează parcursul magistral al vieţii! 3519243.jpg

 

Text: Olga Vinniţkaia

Abonează-te la articolele

Vip Magazin