Pavel Cebanu, despre Campionatul Mondial și nu numai

Cel mai așteptat eveniment al verii, faza finală a Campionatului Mondial de fotbal este, cu siguranță, în atenția milioanelor de microbiști din întreaga lume și țara noastră nu face excepție. Dar cine poate vorbi mai bine despre competiția găzduită, în acest an, de către Rusia, decât președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu. Și nu doar despre Cupa Mondială…

Despre rampa de lansare

Ca și fiecare amator al fotbalului, aştept acest eveniment organizat o dată la patru ani și pentru că această competiţie va arăta ce s-a schimbat în ultima perioadă, în întreaga lume fotbalistică. Turneul se desfăşoară în apropiere de hotarele Moldovei şi, astfel, va fi urmărit de multă lume de la noi, inclusiv din tribunele stadioanelor. În special de către copiii care vor îndrăgi acest joc şi poate, în viitor, vor practica fotbalul anume datorită acestui campionat. Eu, la fel, am început să înţeleg ce este fotbalul odată cu Mondialul din 1966, din Anglia. A fost o rampă de lansare pentru mine. Cine ştie dacă mai ajungeam fotbalist, dacă nu aş fi privit competiţia de atunci.

Despre surprize

Vor fi doar în faza grupelor, când anumite echipe favorite nu se vor califica în faza play-off. Ulterior, naţionalele de top îşi vor demonstra valoarea, graţie experienţei acumulate de unii jucători de-a lungul ediţiilor precedente ale turneelor finale. Astfel, tind să cred că titlul mondial va fi adjudecat de selecţionatele cel mai bine pregătite la moment – Spania, Germania, Argentina sau Brazilia.

LAUSANNE, SWITZERLAND - JANUARY 16: UEFA President Aleksander Ceferin and President of the Football Association of Moldova Pavel Cebanu meet at the UEFA Top Executive Programme on January 16, 2017 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Paul Murphy - UEFA)
LAUSANNE, SWITZERLAND – JANUARY 16: UEFA President Aleksander Ceferin and President of the Football Association of Moldova Pavel Cebanu meet at the UEFA Top Executive Programme on January 16, 2017 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Paul Murphy – UEFA)

Despre noutățile organizatorilor  

Organizarea acestui eveniment de amploare a fost coordonată cu forul fotbalistic mondial. Au fost îndeplinite toate cerinţele standard impuse de FIFA. O surpriză pentru mulţi, a fost, poate, alegerea unor oraşe care vor găzdui meciurile, spre exemplu Saransk, Samara sau Nijnii Novgorod. Indubitabil, sunt şi alte oraşe, mai mari şi frumoase, demne de a fi gazda unor partide de asemenea nivel, cu o infrastructură bine pusă la punct, cu stadioane moderne, falicităţi excelente pentru suporteri, de la aeroporturi şi până la hoteluri.

Despre când vom fi noi acolo

Nu voi face o descoperire dacă voi afirma că avem foarte mult de lucru. Esenşial, cred că trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor, nu doar din fotbal, să arătăm lumii că suntem o ţară integră, pentru care trebuie de luptat şi care va reuşi să ajungă sus fără ajutorul cuiva. Nu suntem mai prejos decât alte state, avem şi jucători talentaţi. Federaţia Moldovenească de Fotbal a demonstrat că suntem una dintre cele mai bune structuri în familia fotbalistică europeană, chiar dacă dispunem de bani puţini.

caf_0021Despre jucătorii care merită să fie urmăriţi

Campionatul va arăta. Abia la final vom putea afirma că avem o nouă stea în fotbal. Acelaşi Eden Hazard, de la Chelsea, despre care se vorbeşte des în ultimii ani, nu mai este tânăr. Ar fi plăcut să avem apariţii surprize din partea unor jucători foarte tineri, care vor demonstra un joc matur şi spectaculos. Personal, am aşteptările mele şi abia după încheierea turneului voi putea spune dacă s-au adeverit sau nu. Ar fi bine ca şi mulţi jucători tineri din campionatul naţional să aibă anumite aspiraţii şi aşteptări de la asemenea evenimente majore, nu doar să le privească la televizor. Să aibă un scop bine definit, un obiectiv ca să ajungă la echipe din campionate puternice din Europa, aşa cum au reuşit Artur Ioniţa sau Alexandru Epureanu.

Despre Liga Națiunilor și noul început al Naționalei

Cu eforturi considerabile, Federaţia Moldovenească de Fotbal a organizat pentru naţionala Moldovei multe meciuri amicale în acest an. Să știți că, atunci când te afli după locul 170 în clasamentul mondial, nu este uşor să găseşti adversari redutabili, participanţi ai campionatelor europene sau mondiale. Acum este datoria fotbaliştilor să răsplătească aşteptările tuturor, în special, a suporterilor. Suntem într-o situaţie asemănătoare cu cea a selecţionatei Rusiei, care nu a mai câştigat de ceva vreme. Chiar şi adversarii noştri, Luxemburg sau Belarus, nu bat pasul pe loc, sunt în permanentă ascensiune. Nu ştiu ce minuni trebuie să se întâmple ca noi, din luna septembrie, să începem să câştigăm tot? Nimeni nu poate prezice un astfel de scenariu. Fanii nu mai au nici ei acea răbdare, dar…

Abonează-te la articolele

Vip Magazin