Prezentatoarea Zina Bivol și-a deschis propria agenție de evenimente: „A fi regizor trebuie să poți” (Interviu)

Prezența ei mereu impune profesionalism, atitudine și putere. Ne-am obișnuit să o vedem pe Zina Bivol în rol de prezentatoare fie la evenimente, la radio, TV, iar de doi ani – la podcastul „Sincer cu tine”. Dacă e să privim în profunzime, o (re-) descoperim pe Zina drept un creator înnăscut. Nu în zadar primele studii le-a făcut în regie, de acolo a pornit simțul organizatoric și creativ cu care mereu își prezintă și regizează acțiunile. După 14 ani de activitate, regizoarea a hotărât să-și deschidă propria agenție de evenimente, BZ events by Zina Bivol.

Cum gestionezi trecerea de la rolul de prezentator la cel de regizor?

Adevărul este că întâi de toate sunt regizor și apoi prezentator. Primele mele studii după liceu au fost la facultatea Regie Estradă. Partea cu prezentarea m-a ajutat să fiu mai vizibilă, deși eu tare bine mă simt și în umbră, îmi place să creez și să construiesc prin prisma unui concept artistic concerte, festivaluri, conferințe și orice alt tip de eveniment. Regizorul este creatorul principal, el se face responsabil de tot ce se întâmplă în scenă și cum se coordonează fiecare moment, începând de la idee până la reflectarea în scenă.

Cum ai ajuns să te implici în regizarea evenimentelor și să deschizi BZ events by Zina Bivol?

A fi regizor este o binecuvântare, aici ori poți ori nu poți, deși totul este o școală, fie la propriu, fie la figurat. Încă pe când eram la academie, profesorii ne-au dat de înțeles că un regizor trebuie să cunoască din toate câte puțin ca să poată împleti toate momentele scenice frumos și organic. Dacă atunci nu înțelegeam pentru ce îmi sunt necesare orele de actorie, muzică, dans, coloană sonoră sau arta vorbirii, azi înțeleg cât de mult mă ajută aceste cunoștințe în activitate.

De ce totuși BZ events, care te duce cu gândul la englezescul „Busy” (!BiZi)

Tocmai asta a și fost ideea. Suntem ocupați cu evenimentul tău. Plus la toate sunt și inițialele numelui meu. Nimic întâmplător.

Ai reușit să tragi niște linii?

Dacă e să vorbim în cifre, în cei 14 ani de activitate am prezentat peste 500 de evenimente și am regizat alte 70. E bine când prezentatorul evenimentului tău mai are și abilități de regizor, asta ușurează munca fiecăruia. Eu când prezint, deja știu care sunt următorii pașii. Este o chestie intuitivă, care deja lucrează pentru mine.

De ce tocmai după 14 ani te-ai gândit să deschizi oficial un S.R.L?

Acum nouă ani, am fost invitată să particip la proiectele ODA dedicate tinerilor antreprenori, dar nu a fost să particip. Pe atunci aveam alte priorități. Copilul meu avea abia un anișor. În 2023, când a venit anunțul de aplicare, mi-am zis ori acum ori niciodată. Recunosc că datorită ODA eu am început să merg în întâmpinarea visului meu mai convingător și mai determinată.

Atunci, cum se încadrează jurnalismul în toată povestea aceasta?

După facultatea de regie am făcut studii în jurnalism; ca orice tânără visam să fiu prezentatoare radio sau tv, deși niciodată nu m-am lăsat de evenimente. Faptul că pot să predispun oamenii la discuție și să le inspir încredere este un atu cultivat încă de la munca în radio, iar prezentarea podcastului „Sincer cu tine” a fost o continuare ce a confirmat și mai mult încrederea în ideile mele. Un regizor trebuie mereu să-și argumenteze gândurile, iar activitatea mea la redacția VIP magazin, tot face ca mereu să fiu în parcursul meu firesc. Ador să mă implic în regia evenimentelor care se desfășoară cu fiecare ediție sau proiect la revistei.

Cum a evoluat stilul tău de regizare odată cu acumularea de experiență în domeniu și ce presupune mai exact această muncă?

Important este să nu mă repet! Chiar dacă ar părea că până și nunțile sunt la fel, eu și aici mereu încerc să fac ceva diferit și inovativ. În activitatea unui regizor se includ discuțiile lungi la masă de scris cu gazda evenimentului, conceptul, preferințele, așteptările, bugetul, logistica și împreună încearcăm să le pună pe toate cap la cap. Vreau să menționez că e drum lung de la idee până la implicare. Dar vreau să stabilesc lucrurile din start, prefer să mă ocup de ceea ce se întâmplă pe scenă și nu de probleme și cheltuielile companiei.

Cum te asiguri că aspectele creative și personale ale regizării rămân centrale în ciuda provocărilor practice?

Într-adevăr, în zilele de azi unii fac evenimentele doar pentru bifă, dar e păcat să arunci bani în vânt, să nu investești într-o idee clară. O regie bună vorbește despre  atitudine și calitate. Greșeala cea mai mare este când totul se face în grabă, de mântuială sau când unii cred că se pricepe în toate și se apucă de regizat deși sunt departe de a înțelege lucrurile. Părerea mea e că dacă îți dorești un eveniment de calitate, care să vorbească despre personalitatea și valoarea ta, trebuie să îți găsești regizorul potrivit.

Ai simțit uneori că regizorul din tine te-ar putea încurca în celelalte activități?

Uneori chiar simt prea mult regizorul în mine decât prezentatorul (zâmbește). Încerc până și interviurile mele să le regizez sau orice altă activitate. Așa m-a creat Dumnezeu, nu forțez gândurile și nu mă impun niciodată intenționat. Consider asta o binecuvântare de la Domnul. Când sunt prezentă la un eveniment doar ca invitată, recunosc că nu savurez pe deplin, analizez, meditez…cred că e firesc. Probabil asta se întâmplă cu toți, fiecare om se pricepe cel mai bine în domeniul său.

Cum este un proces de lucru în realizarea unui concept regizoral și ce își definește stilul?

Când creez, încep de la lucruri mai puțin posibile ca să am unde să dau înapoi și nu invers. Cât privește de stil, totul este diferit, de la om la om și de la eveniment la eveniment. Eu întotdeauna pornesc o idee de la oamenii, de la companie, de la un proiect anume… Deși în multe aspecte oamenilor încă le este frică să fie diferiți. Parcă toți vor să fie inediți, dar când le pui conceptul pe foaie sau 3D încă mai stă pe gânduri. Unii vor, dar nu au bugetul pentru așa amploare, alții se gândesc la reacțiile celor din jur. La acest aspect, cred că uneori suntem prea modești.

Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește BZ events și activitățile media?

Pe lângă activitatea în BZ events, sunt și unul din fondatorii AO „ATU”, unde își dau mâna toate aceste domenii. Îmi doresc tare mult să dezvoltăm proiecte creative și cu suflu modern, autentic, cu valori și nonconformism. Poate va veni ziua când vom organiza propriul nostru festival.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin