Radu Dumbrava, premiantul „Omul Anului 2017” la categoria Artă plastică

Prin picturile murale sub semnătura sa, Radu Dumbrava oferă o altă faţă Chişinăului, „Băiatul pe bicicletă”, „Burebista” sau „Peretele Glorie-Decebal” sunt recunoscute uşor de chişinăuieni şi se încadrează în şirul lucrărilor murale de autor, iar prin ele pictorul nu doar exprimă, dar şi exercită o misiune artistică. Nu în zadar optează preponderent pentru teme istorice.

Afost un an în care am văzut cu ochii proprii că atunci când dai frîu potenţialului din tine, poţi face lucruri cu un mare impact pozitiv pentru cei din jur.

Acum patru ani, am ajutat colegii din Polonia să picteze „Cerbul” de la Botanica şi acesta a fost momentul care m-a inspirat să fac ceea ce fac astăzi. Acum, trecând pe lângă acea clădire, simt respect pentru persoana care eram atunci, dar şi pentru curajul de a lua trafaletul şi de a urca pe schele. A fost o experienţă în care am aflat ce înseamnă echipă şi că unindu-ne putem face azi oraşul mai bun decât ieri.

Am înţeles că pot fi util oraşului şi am vrut să fac acest lucru acasă, la Chişinău. Acest oraş a devenit un fel de pânză care mi-a oferit posibilitatea să îmi transpun pe ea începuturile.

După mai multe colaborări în Polonia, am realizat acolo prima lucrare de autor „Jan Sobieski”, cu o lună înainte de proiectul „Decebal”. Dar consider că am debutat în calitate de pictor mural la Chişinău, cu „Peretele Gloriei-Decebal”. Sunt deschis la colaborări, dar şi tind să fac proiecte efectuate în totalitate de mine.

Episoadele istorice trebuie amintite societăţii, trebuie puse în valoare. Cât priveşte arta populară, consider că aceasta merită să fie transpusă şi pe pereţi. Este vorba despre autenticitatea noastră ca naţiune.

În orice pictură de-a mea există un autoportret. În fiecare lucrare încerc să transpun spiritul şi energia mea. Este ceva tipic pentru orice artist în toate domeniile artei. Prin culori şi forme, vreau să transmit dragostea mea pentru frumos, puterea de a lupta pentru el şi sârguinţa pe care o depun pentru a-mi realiza cele mai îndrăzneţe planuri. Acelaşi Decebal, dincolo de chipul istoric, are o parte din mine.

Fişier

Pictor

Data și locul naşterii: 15 iulie 1991, or. Chișinău

Studii: Pictura Murală la Acadmenia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (licență și masterat)

 

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin