Restaurantul unei moldovence din Veneția este în topul celor mai bune din întreaga lume

Restaurantul „Impronta Cafe Venice”, fondat și administrat de moldoveanca Raisa Candu, a obținut premiul „Travellers’ Choice 2023”, acordat de celebra platformă de călătorii TripAdvisor. Aceasta distincție este acordată la doar 10% din restaurantele de top din întreaga lume. Restaurantul este pe piața unuia dintre cele mai vizitate orașe din lume deja al șaptelea an. În ultimii șase ani, cafeneaua este permanent în top 10 cele mai apreciate localuri de mâncare din Veneția pe TripAdvisor.

Despre premiu, cei de la Impronta au anunțat pe rețelele de socializare, imediat ce publicația a oferit paginii restaurantului badge cu acest premiu.

„Suntem încântați să vă anunțăm că am câștigat premiul Travellers’ Choice 2023 oferit de către TripAdvisor. Premiul merge în top 10% din restaurantele din întreaga lume!”, se menționează în postarea de pe pagina cafenelei.


Raisa Candu, moldoveanca stabilită în Italia de peste 20 de ani, s-a declarat flatată de acest titlu și a recunoscut că este meritul întregii echipe cu care ea se mândrește și care crește continuu, în special la capitolul calitate și instruire.

„Este cu siguranță meritul întregii echipe, dar și a fiecăruia în parte. Un Restaurant este un sistem care nu poate funcționa fără măcar una dintre verigi. De la Bucătarul șef la omul care face curat în cafenea, de la paharul cu apă servit clientului și până la cel mai select vin, pe care niciodată nu-l veți găsi în comerț… fără să mai zic despre mâncare – totul trebuie să fie în perfectă armonie. Da, sunt importante și premiile pentru bucătărie, însă aici este vorba despre „alegerea călătorilor”, or ei sunt în capul mesei la noi. Deci, nu poate fi ceva mai valoros și le mulțumim din suflet pentru apreciere”, menționează Raisa Candu, proprietara restaurantului.


Raisa este originară din Horodca, raionul Ialoveni și a ajuns în Italia acum mai bine de 20 de ani, la fel ca mulți moldoveni, în căutarea unei vieți mai bune pentru fiul său, Yurii. Moldoveanca a muncit în domeniul HoReCa, crescând de la cel mai jos nivel – spălarea vaselor – până la administrare de restaurant de top. Atunci când a simțit că stăpânește secrete în majoritatea aspectelor ce țin de acest domeniu, Raisa a pornit Impronta Cafe (2017).


„Am la moment în echipă oameni din 4 țări, doi dintre angajați, inclusiv barman-ul principal, fiind cu origini din Moldova. Pentru noi fiecare client care ne pășește pragul este tratat deosebit, fie că e un simplu turist prin Veneția și caută să mănânce undeva sau un călător care a rezervat de câteva săptămâni o masă la noi, fie că e chiar angajat la Primăria Veneția și vine zi de zi să ia prânzul la noi. Aici e secretul, să nu facem diferență și să-i oferim clientului tot ce-i mai bun la toate capitolele. Iar pentru aceasta și vizitatorii ne răsplătesc, dar și cei de pe loc. Spre exemplu, anul acesta, cu ocazia celebrului Festival de Film de la Venezia, am fost invitată pe covorul roșu. Este o ocazie rară, oferită pentru calitatea deservirii turiștilor din oraș, ceea ce a însemnat o mare onoare pentru mine”, mai povestește moldoveanca.

Raisa dezvăluie că secretul unui restaurant de top este bivalent: „calitatea produselor și meniul este desigur pe locul întâi, însă acesta merge mână în mână cu calitatea personalului – instruiri continue, cursuri de perfecționare, provocări profesionale și, desigur, perfecțiune în tot ce facem”. Proprietara restaurantului are bine setate intențiile și planurile, dar preferă ca faptele să vorbească despre ei, mai mult decât declarațiile.

Menționăm că premiile Traveller’s Choise sunt acordate de TripAdvisor anual. Lista foarte așteptată evidențiază activitățile de top recomandate călătorilor de pe tot globul, inspirând persoanele care caută aventuri să planifice itinerariul final de vacanță. Analizând 12 luni de recenzii, dar și alte criterii, Tripadvisor propune cele mai bune experiențe într-o listă definitivă, care se transformă în distincții, grație badge-ului primit pentru aceasta.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin