Salvador Dalí, cel mai excentric artist din istorie! Se credea reîncarnarea fratelui său și avea o obsesie pentru Hitler

Astăzi se împlinesc 118 ani de la nașterea lui Salvador Dalí, cel mai excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Pe lângă pictor, Salvador Dalí a fost sculptor, scriitor, actor regizor de film, scenarist şi fotograf.

Dalí poate fi considerat, alături de Picasso şi Matisse, unul dintre cei trei cei mai importanţi pictori ai secolului al XX-lea.

Artistul avea o plăcere nelimitată pentru a crea controverse. Trebuie să menționăm inclinația spre sadomasochism și obsesia pentru Hitler pictând o serie de tablouri în care apărea conducătorul nazist. 

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domenech s-a născut la 11 mai 1904, la Figueres, în Catalonia, tatăl său fiind notarul Salvador Dalí y Cusiun, iar mama sa, Felipa Domenech Ferres.

Mama artistului a născut primul său fiu în 1901 și l-a botezat Salvador, însă copilul a murit înainte de a împlini doi ani. La nouă luni după decesul băiatului, Felipa a născut a doua oară, botezându-și băiatul la fel ca pe copilul decedat: Salvador.

Când băiatul a împlinit cinci ani, părinții l-au dus la mormântul fratelui și i-au spus că este reîncarnarea acestuia, idee în care Dali a crezut toată viața:

Eu m-am născut dublu, cu un frate în plus, pe care a trebuit să-l ucid ca să-mi ocup locul meu și ca să-mi obțin dreptul la moarte”, spunea Dali când venea vorba de relația cu fratele lui.

Personalitate unică și flamboaiantă, care a vrut să scandalizeze și să uimească, narcisist şi geniu cu mască de bufon deopotrivă, Salvador Dalí a lăsat lumii peste 1500 de picturi remarcabile, ilustraţii de cărţi, litografii, decoruri şi costume de teatru, desene, zeci de sculpturi şi multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animaţie realizat pentru cei de la Disney.

Printre cele mai cunoscute picturi ale sale sunt:

Chipul războiului

Cina cea de taină

Marele masturbator

Girafa în flăcări

Elefanții

Fiecare apariție a sa în public, aducea ceva nou, șocant, fiindcă vorbea întotdeauna despre el la persoana a treia, spunându-și „Divinul Dali”.

El însuşi se considera un snob. Unul dintre gesturile lui cele mai bizare era să își servească invitații cu mustăți false, asemănătoare lui și pe care le purta într-o cutie de trabucuri încrustată cu pietre prețioase, spunând parcă cu aroganță: „dacă vreți să fiți ca mine vă ofer posibilitatea, să vedem dacă puteți”.

În anul 1929, viaţa sa trece printr-o schimbare, după ce o cunoaşte pe soţia prietenului său Paul Éluard, o imigrantă din Rusia cu 10 ani mai în vârstă decât el, pe nume Elena Dmitrievna Diakonova. Ea îl face pe Dalí să cunoască, în cele din urmă, dragostea trupească, un lucru care îi fusese până atunci străin, acest moment salvându-l chiar de la nebunie, după cum avea să mărturisească artistul, peste ani.

Dalí este atras în mod irezistibil de aceasta, chiar până la modul obsesiv-maniacal – după cum notează biografii săi – povestea pasională a celor doi ducând la divorţul femeii. Diakonova, cunoscută sub numele de „Gala”, a deveni muza şi sursa de inspiraţie a artistului, ea fiind prezentă în opera lui.

Gala a devenit soţia lui Dalí, în anul 1934, dar şi manager al problemelor sale legale şi financiare, fiind cea care decidea inclusiv în privinţa contractelor pe care artistul le semna pentru expoziţii. Cei doi formau un cuplu considerat a fi ciudat, ba chiar pervers, fiindcă desele escapade amoroase ale ei, în afara căsătoriei, se realizau cu ştiinţa şi chiar încurajarea lui Dalí.

Salvador Dali nu a crezut niciodată în ideea de artist sărac. Era risipitor și celebru pentru lipsa de scrupule când venea vorba de bani.

Una din nebuniile pe care le-a făcut pentru a atrage atenția a fost să își ia drept animal de companie un leopard, pe care l-a numit Babou și pe care îl purta cu el în lesă aproape peste tot.

La 23 ianuarie 1989, Salvador Dalí moare, la vârsta de 84 de ani, în urma unui atac de cord, fiind înmormântat într-o criptă din Teatro-Museo Dalí din Figueres.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin