Sergiu Cumatrenco Jr., „Omul Anului 2017” în domeniul Producție video

Sergiu Cumatrenco Jr. se regăsește printre cei care mișcă lucrurile în industria cinematografică de la noi. A celebrat filmul și creatorii autohtoni prin Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei, unde doritorii au avut șansa de a cunoaște cinematografia națională. Este producătorul ce deține un Miliard – scurtmetraj în regia lui Evgheni Dudceac, premiat cu prestigioase premii. Tot datorită lui, a fost posibilă inițierea proiectului KinoPOP, prima emisiune despre industria națională de cinema.

Echipa YOUBESC a început anul 2017 cu planuri măreţe, roadele fiind vizibile chiar din primăvara anului trecut. După vizita la Berlinale şi European Film Market, echipa s-a ambiţionat să se integreze în industria cinematografică globală. Primii „paşi” au reprezentat gestionarea cu succes a unei producţii austriece pe teritoriul Moldovei, a cărui autor este unul dintre deţinătorii Ursului de Aur berlinez. A urmat managementul unei producţii canadiene în Moldova şi Transnistria – o experienţă unică, proiectul fiind filmat în alb / negru pe 16 mm, împreună cu Ivan Grincenco.

Motiv de mândrie pentru echipa YOUBESC a fost finalizarea post-producţiei comediei Miliard şi înscrierea filmului în circuitului festivalier. Filmul, în regia lui Evgheni Dudceac, a obţinut GRAND PRIX-ul în cadrul competiţiei filmelor studenţeşti de la VGIK, unde au concurat 221 de producţii cinematografice. Ulterior, în competiţia internaţională VGIK, Rusia a fost reprezentată de un film made in Moldova! În scurt timp, comedia a obţinut un alt GRAND PRIX, iar echipa promite că nu se va opri aici. YOUBESC îşi propune să promoveze filmul Miliard cât mai mult posibil, dat fiind faptul că acesta îl are în distribuţie pe marele actor Mihai Curagău (ultimul rol al Maestrului).

Pentru 2018, Sergiu Cumatrenco Jr. şi studioul său îşi propun să realizeze diverse obiective, printre acestea fiind continuarea producerii emisiunii KinoPOP; organizarea unui festival internaţional de film; dezvoltarea şi lansarea altor proiecte cinematografice. „Lucrurile măreţe se fac în echipă şi sunt extrem de recunoscător colegilor care au fost alături de mine la bine şi la greu, în special inimii YOUBESC – Alla Donţu şi lui Roman Bordei.” menţionează producătorul.

Datorită susţinerii financiare a Proiectului de Competitivitate, echipa YOUBESC a reuşit să facă un upgrade de echipament audio, îmbunătăţind capacităţile studioului la nivelul de a crea coloane sonore de film în 5.1 Surround şi nu numai. Până la sfârşitul anului, studioul a furnizat servicii pentru patru proiecte de film, care urmează a fi lansate. Deci, fiţi cu ochii pe ecrane!

 

Fişier

Producător de film; cofondator YOUBESC CREATIVE INSTITUTE; Director Executiv la Asociația Consumatorilor de Artă

Data și locul nașterii: 27 martie 1985, or. Șoldănești

Studii: Licențiat în Artă Cinematografică și master în Arte la AMTAP

 

Text: Virginia Braga

Foto: Asif Aliyev

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin