Spiridon Vangheli (tatăl lui Guguță) împlinește astăzi 90 de ani!

Astăzi, 14 iunie, marele nostru scriitor și tatăl lui Guguță, așa cum mulți îi spun, a ajuns la aniversarea de 90 de ani.

Scriitorul s-a născut pe 14.06.1932, Grinăuţi, Bălţi. Este prozator, poet, traducător şi editor. Absolveşte şcoala primară din comuna natală. Clasele următoare le face în oraşul Bălţi şi în comuna Pelinia. Absolveşte Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (azi, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, 1955). Profesor, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”. Debutează în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”. Volume: „Soarele” (1963), „Pe lume” (1964), „Băieţelul din coliba albastră” (1964), „Balade” (1966), „Isprăvile lui Guguţă” (1967), „Ministrul bunelului” (1971), „Columb în Australia” (1972), „Primiţi urătorii” (1975), „Guguţă − căpitan de corabie” (1979), „Steaua lui Ciubotei” (1981), „Calul cu ochi albaştri” (1981), „Privighetoarea” (1985), „Pantalonia − ţara piticilor” (1989), „Ghiocica” (1991), „Guguţă şi prietenii săi”, vol. I-II (1994), „Copii în cătuşele Siberiei” (2001) etc.

Eroul său Guguță a fost, este și va fi îndrăgit de copii cât și de adulți. „Isprăvile lui Guguţă şi Steaua lui Ciubotei” au fost traduse în engleză, franceză, germană, rusă, ucraineană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, letonă, maghiară, bielorusă, turcă, lituaniană, bulgară, finlandeză, estonă, arabă, georgiană, hindi, italiană ş.a., înregistrînd tiraje de milioane de exemplare.

A obţinut numeroase distincţii naţionale şi internaţionale: Diploma Internaţională de Onoare „Andersen” (1974), Premiul de Stat al RSSM (1980), Premiul Ministerului învăţământului (1982), Maestru Emerit al Artei din RSSM (1982), Premiul de Stat al URSS (1988), Scriitor al Poporului (1992), Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1996), Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România (2002).

Dimineața de azi a început pentru Spridon Vangheli alături de președinta Maia Sandu.

Am fost onorată să-l avem ca oaspete, în această dimineață, pe inegalabilul scriitor Spiridon Vangheli, în ziua în care Domnia sa împlinește 90 de ani. Am crescut cu cărțile lui, le-am citit și recitit de nenumărate ori și-i mulțumesc pentru că și eu, și atâtea alte generații de copii, am avut bucuria de a descoperi lumea prin minunații eroi ai poveștilor sale. Este lucrul cel mai important pe care îl poate face un scriitor pentru cititorii săi – un copil fericit, înțeles, încurajat, ghidat cu grijă, umor și tact, devine un matur împlinit, integru și empatic. Devine un om cu inima bună. Și chiar dacă Guguță are deja peste o jumătate de veac, el este iubit și considerat „de-al lor” și de copiii de azi, și de părinții lor.Îi mulțumesc lui Spiridon Vangheli pentru că a construit o lume atât de frumoasă și plină de magie pentru copiii din Moldova, dar și din peste 40 de țări în care au fost editate cărțile dumnealui. Îi urez multă sănătate, energie, forță creatoare și noi cititori!” a transmis Maia Sandu într-un mesaj public pe rețelele sociale.

Apoi, scriitorul a mers la Ialoveni, acolo unde o mulțime de copii s-au adunat pentru ai mulțumi celui care ni l-a dat pe Guguță și multe alte opere ale copilăriei noastre.

Mulțumim pentru tot, maestre!

Foto: facebook: Maia Sandu /Consiliul Raional Ialoveni.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin