Super Model | Elvira Jain

Nu au văzut până la ea o tânără ce a redus la tăcere scepticii care afirmă că cei născuţi în Moldova nu pot ajunge departe, la propriu și la figurat. Elvira Jain, model de talie internaţională, prietenă bună a coperţilor celor mai tari reviste din lume (VOGUE, Harper’s Bazaar, Viva!, Esquire ș.a) s-a născut în Republica Moldova. Nu o mai impresionezi cu nimic. Ea însă, te impresionează. Nu mă refer doar la CV-ul ei bogat în apariţii și defilări pentru branduri de milioane, ci la o educaţie rară, cumsecădenie și o modestie ce o poţi găsi doar prin Cărţile Roșii ale valorilor umane. Are un soţ iubitor, un fiu superb, o carieră de vis inclusiv în luxosul Dubai (încerc să caut superlativele ce ar descrie viaţa Elvirei), un palmares frumos de Miss-uri și alte titluri după care modelele suspină. Și totuși, povestea sa de succes a fost construită piatră cu piatră, lecţie cu lecţie…

Text: Iuliana Mămăligă
Foto: Dragosh Cojocaru 
Styling: Sorina Dima
Ţinute: Morphine
Machiaj și coafură: Cristis Beauty Salon 
Accesorii: Chico’s Jewelry

Încerc să-mi dau seama ce făceau alte fete la 16 ani. Eu simțeam aromă de… Fashion Week deja, dacă pot să mă exprim metaforic! Am fost remarcată de doamna Valentina Vidrașcu, nume greu și notoriu în industria modei, la un casting de modele în liceul unde studiam. Cred că nimic nu este întâmplător. A urmat contractul cu o agenție din România, apoi Miss Tourism International și viața mea a prins un alt contur. Le mulțumesc părinților pentru încredere și suport.

„Botez-ul” în calitate de model internațional s-a înfăptuit în colaborare cu o agenție din România. Am fost cooptată pentru a participa în China la Miss Tourism Queen International și am reprezentat țara noastră. Acolo am obținut victoria! Experiența a fost superbă. Timp de o lună am vizitat o sumedenie de orașe… la fiecare două zile schimbam destinația. Era obositor, dar emoțiile nu se compară. Vizitele erau de la plantația de ceai până la restaurante de toate stelele (râde). Eram 110 fete și era frumos!

Începutul a fost de bun augur! Reviste, panouri publicitare, contractele veneau generos! China îmi poartă noroc, intuiesc eu! O altă experiență frumoasă a fost și cea din Taiwan, la Global Queen Charity, dar și Miss World League of Beauty and Fashion din Turcia unde am obținut locul patru. În anul 2020 am primit titlul Miss Earth Moldova, la fel unul important și valoros pentru mine. Agențiile optau pentru candidatura mea. În Moldova aveam un portofoliu făcut de români, dar e altceva în afara hotarelor. Până la plecare în marea aventură prin întreaga lume, la 18 ani inițiasem acasă o agenție de modele – DMD MODEL MANAGEMENT. Eram reprezentanta nu doar a fetelor noastre, dar și pentru modele din străinătate. Agenția acum are un alt proprietar și o altă denumire. Am decis să vând afacerea.

La moment nu cred că îmi lipsește ceva, însă mai am planuri. Acum lucrez la deschiderea unei clinici estetice în Dubai, unde voi promova servicii combinate dintre practici naturiste și cosmetologice.

Subiectele despre viața ascunsă din culisele industriei de modelling nu mai sunt o noutate, din păcate. E dureros, recunosc. Foarte multe fete suferă din cauza acestor zvonuri. Dacă un client are nevoie de un model blond, nu va fi o concurență cu un model brunet, de exemplu. Marele agenții, cu reputații ireproșabile nu își vor permite niciodată să riște folosind asemenea tertipuri. E prea serioasă treaba pentru a îndrăzni pași mai puțin ortodocși.

Începuturile sunt mai dificile, e clar. Te implici în proiecte mai puțin plătite, dar acumulezi experiență, oportunități. Apoi, casele de modeling trimit portofolii clienților și ei aleg cu cine să lucreze, în funcție de ce au nevoie. Nimeni nu a spus că drumul spre succes e presărat cu flori…

Relația mea cu banii e una importantă. Lipsa lor reduce din multe. Nu vorbim acum de mercantilism, ci de o realitate care există. Să nu fii victima lor e deja alt subiect.

Italia, România, Singapore, Grecia, Turcia, India, EAU, Spania… și lista țărilor unde mi-am dezvoltat cariera poate continua. Am călătorit mult, dar și am muncit. India mi-a adus iubirea! O agenție din această țară căuta modele cu trăsături indiene și eu m-am încadrat în parametrii lor. Am stat o lună și jumătate în India. În cadrul unui eveniment, l-am întâlnit pe soțul meu, indian. Cred că soarta a făcut ca noi doi să fim la locul și la momentul potrivit!

Și m-a văzut pe mine! A venit cu o propunere directă, să construim o relație. Evident că l-am „potolit” inițial! Se aprinsese prea repede (râde)! M-a curtat cam un an și jumătate! A meritat efortul. Nunta am jucat-o în India, chiar dacă eu optam pentru Maldive sau Seychelles. Acum avem un fiu de patru ani și savurăm împreună fiecare clipă a vieții!

În Dubai am avut primul contract acum opt ani. Era unul exclusiv și solid, recunosc, însă nu încetam să călătoresc. Știam că nu voi reveni acasă. Am simțit că respectiva metropolă va fi noul meu cămin. Și, iată, de mai bine de opt ani îmi duc traiul în acest oraș.

Am colaborat cu multe nume grele din industria modei. Armani, Dior, Van Cleef and Arpels, Lacoste, Etro, Guess, Dolce&Gabbana, Chanel, Chopard, Philipp Plein, Ted Baker sunt doar câteva branduri în proiectele cărora am muncit. Experiențe frumoase am avut și cu Master Card, Amazon, Etihad Aierways ș.a.

Sacrificii… nu cred că am făcut pași extremi. Am avut mereu grijă de alimentația mea, dar fără acte de fanatism. Echilibrul este secretul unui corp de invidiat.

Lecții și învățăminte am avut multe, dar nu aș spune că au fost șocante sau dure. Poate am refuzat unele oportunități în favoarea familiei, nu poți călători pentru două luni pentru că ai un copil și un soț.

Recomandări realiste pentru viitoarele modele ar fi cam următoarele: domnișoara trebuie să-și dorească mult acest lucru, să aibă un portofoliu solid pentru a avea ce prezenta. Da, e un start de investiții. Să lucrezi cu cei mai buni fotografi e un must. Frumusețea în această industrie e una atipică, neobișnuită. Clientul caută acel ceva specific doar ție, acea diferență doar a ta.

Tuturor le spun că sunt din Moldova. Îmi ia timp să le explic unde ne aflăm, dar mă mândresc enorm cu rădăcinile mele. În plus, sunt nepoata lui Ion Hăbășescu, om ilustru și savant în domeniul agricol, cu 80 de invenții patentate. A obținut chiar și medalia „Inventatorul Anului” în 2013. Știi, faptul că nu avem o țară dezvoltată poate pe unii îi motivează să-și dorească mai mult, să-și depășească din condiție, să aspire spre culmi foarte înalte.

Munca pentru succes încă nu a anulat-o nimeni. Se muncește non stop. Nimic nu cade din pod. Poți reuși dacă îți dorești mult. Baftă!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin