Svetlana Bivol: Muzica e viața mea | #womeninspire

A ars și a renăscut ca pasărea Phoenix din cenușă. În pofida la toate, Svetlana Bivol, directorul general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, edificiu care s-a pierdut în flăcări acum trei ani, nu-și pierde speranța că într-o zi artiștii săi vor reveni pe scena de acasă. Muncește cu dăruire, iar anul 2023 s-a remarcat prin organizarea și realizarea Concertului pentru participanții Summitului Comunității Politice Europene, care a făcut-o și mai mândră de cultura noastră. Cu siguranță, muzica unește vieți și continente.

Funcția: Director general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Data, anul, locul nașterii: 05.05.1959, Chișinău

Mici bucurii. Relația mea cu mine este destul de armonioasă, eu niciodată nu mă plictisesc singură, îmi găsesc ocupații interesante, majoritatea legate de artă și, în special, de muzică. Dar pentru a schimba uneori cadrul, îmi place tare mult să mă ocup de gospodărie, în special să gătesc.

Arta. Regăsire. În artă chiar mă regăsesc spiritual, îmi place să redescopăr lucruri inedite în creațiile muzicale sau cele literare cunoscute, să explorez genuri noi de artă, în special în creația artiștilor plastici. Sunt nespus de captivată de tehnicile noi de scenografie utilizate în piesele și operele teatrale. Nu încetez să mă bucur, să trăiesc și să retrăiesc clipe de înaltă revelație la orice întâlnire cu oamenii valoroși din toate domeniile artei sau cu un produs artistic de calitate.

Studii. Am mers la Școala de muzică „Eugen Coca” din întâmplare, pentru că am fost selectată chiar la grădiniță de către profesorii de la școală, dar și pentru că părinții și-au dorit mult acest lucru. Am făcut 12 ani de vioară și, mai târziu, muzicologie. Am prezentat mii de concerte – lecții pentru copii cu adnotări pe înțelesul lor, captivându-le atenția și cultivându-le dragostea pentru muzică. Opt ani am activat la Ministerul Culturii, alții cinci la Teatrul de Operă și Balet, iar de 20 de ani sunt aici, la Filarmonică, și promovez valorile muzicale incontestabile și importanța acestora sub aspect educativ. Muzica e viața mea.

Filarmonică. Trecut. Viitor. Organizăm numeroase evenimente, festivaluri și concursuri cu multă dedicație și dăruire pe toate scenele din Chișinău și din țară. Acum avem o „casă” provizorie – Palatul Republicii. Și, bineînțeles, visăm să revenim într-o scenă și o sală performantă, la noi acasă. Speranța că vom reveni la o Filarmonica nouă ne motivează și mai mult să muncim cu abnegație, evoluând pe scenele Sălii cu Orgă, Palatului Național, Teatrului de Operă și Balet, Filarmonicii din Cahul, Caselor de cultură din Bălți, Soroca, Cimișlia, Călărași, pe scenele în aer liber de la Butuceni și Teatrul de Vară, pe scena Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani și pe scena Festivalului „Vacanțe muzicale” de la Piatra Neamț. Ne bucură orice evoluție.

2023. Realizări. Acest an a fost unul inspirat și plin cu foarte multe provocări artistice. Ne-a motivat mult parteneriatul artistic cu Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, unde au evoluat corul și orchestra noastră, iar orchestra din Botoșani s-a produs într-un mare eveniment împreună cu orchestra și corul nostru pe 27 martie la Palatul Republicii, într-o simfonie de Beethoven, cu faimosul său final „Odă Bucuriei”, care a devenit și imnul Europei.

Mamă de băiat. Relația cu fiul meu este mai mult decât armonioasă, el este foarte afectuos și grijuliu în calitate de fecior și tătic de bebeluș adorabil. Întotdeauna am avut o relație foarte bună, a învățat de la mine multe lecții de viață. E firesc. Mă bucur că, prin propriul exemplu, relația mea cu toată familia, prietenii și colegii, a devenit și pentru el una foarte caldă și sinceră.

Recăsătorită? Oamenii se separă din mai multe motive, dar viața trebuie să meargă înainte. Îi sunt recunoscătoare fostului soț pentru băiatul nostru minunat. Și, la fel, îi mulțumesc soțului meu actual pentru relația sănătoasă cu feciorul meu și cu toată familia mea. Iar familia lui este un bun exemplu de respect și prețuire umană între toți membrii săi.

Femeie. Iubire de sine. Sigur că îmi doresc să arăt bine la vârsta mea. Bineînțeles că lucrez la aspectul meu destul de mult și sistematic. Și vizitele la cosmetician, și crearea unui stil vestimentar individual – acestea sunt doar câteva din grijile mele de femeie.

Regrete. Recunoștință. De pe poziția mea actuală, mi-aș fi dorit mai mulți copii, dar îi sunt nespus de recunoscătoare Domnului că mi l-a dăruit pe feciorul meu Adrian și pe nepoțelul Vali.

GENERAȚIA MEA CREDE ÎN PROFESIONALISM, RESPONSABILITATE, SINCERITATE, ÎNTR-UN VIITOR FRUMOS ȘI SIGUR PENTRU ȚARA NOASTRĂ.

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

#muzică

Abonează-te la articolele

Vip Magazin