Svetlana Sainsus a fost premiată pentru aportul remarcabil în Societatea Civilă

Numele Svetlanei Sainsus este cunoscut în mediul online de mai bine de trei ani. Ea este cea care încearcă din răsputeri să readucă zâmbetele pe fețele celor care de mult nu au mai zâmbit. Zeci de familii și-au schimbat destinele datorită ei, pentru că au contactat-o la timp și au reușit să-și salveze copiii, care, din mai multe motive, nu pot beneficia de un tratament medical adecvat aici, în Republica Moldova.

A ales să facă caritate din motiv că locuiește departe de Moldova și mereu a fost sensibilă față de cei de acasă. Știe situația din interior. Caritatea este foarte importantă pentru societate, susține ea, „ne face să fim mai buni, să fim mai uniți, să creștem și noi din copiii noștri oameni adevărați”! Prima cauză pe care a susținut-o a avut loc cu mai mulți ani în urmă, pe rețelele de socializare, atunci când a publicat pentru prima dată un anunț de cumpărare a unei case pentru o familie care nu își putea permite acest lucru nicidecum. Și atunci au început faptele bune.

Chiar dacă Svetlana face caritate de mai bine de trei ani, 2016 a fost cel mai „productiv” și plin de rezultate frumoase, cu zeci de copii și familii fericite, zeci de vieți schimbate în bine. În 2016, Svetlana Sainsus și-a oficializat acțiunile și a creat cu alți doi prieteni o platformă de colectare a fondurilor, www.caritate.md, în care peste 10 000 de persoane au făcut donații.

Astfel, în acest an, împreună cu fondatorii Fundației „Sf. Gheorghe”, Svetlana și echipa sa au inițiat campania „vreau să trăiesc”, stabilind legături strânse cu o clinică turcească, instituția oferind și o reducere de 58 %. Datorită acestui fapt, copilașii din familiile social vulnerabile care sunt în stare gravă și imposibil de tratat sau de operat în Moldova sunt acceptați de urgență spre tratament și la operații, iar banii sunt achitați în rate, fără ca viața copiilor să fie pusă în pericol din cauza timpului îndelungat în care s-ar colecta suma necesară.

Svetlana recunoaște că îi este foarte greu să aleagă cazurile pe care să le susțină. Zilnic primește zeci de scrisori. Încearcă să se consulte cu medici ca să depisteze cazurile mai urgente și grave. Apropo, chiar în ziua când am realizat materialul, Svetlana primise 78 de mesaje pe adresa sa de e-mail. În plus, administrează patru pagini legate de activitatea sa, unde ajung zeci de mesaje, Svetlana străduin-
du-se să răspundă la toate.

Și, atunci când vede zâmbetele pe fețele copiilor sănătoși, simte cea mai mare împlinire, simte că nu în zadar se zbate și trăiește. E adevărat că pe parcursul acestor ani au existat și cazuri triste, soldate cu decese, peste care Svetlana a trecut foarte greu. De fapt, fiecare caz îl trece prin sine, prin inima sa. Au fost situații în care s-a implicat trup și suflet și a luptat până la capăt, dar moartea a fost cea care a învins. Una dintre acestea a fost cât pe ce să o facă pe Svetlana să renunțe la tot, să dispară, să își șteargă conturile de pe rețelele de socializare.

Dar îi dau putere cazurile cu final fericit, lacrimile de bucurie ale mamelor. Cel mai mult o inspiră copilul ei, care îi spune deseori: „Mamă, azi iar ai salvat un copil?”, acesta fiind și una dintre cele mai mari realizări ale sale, pe lângă platforma www.caritate.md, unde fiecare are șansa să-și împărtășească durerea.

De la anul ce vine așteaptă să aibă inboxul gol, să nu mai primească niciun mesaj trist care să o anunțe despre alți copii bolnavi. Dar dacă și se vor aduna în căsuța ei poștală, speră și la susținerea din partea autorităților pentru a readuce zâmbetele pe fețele acestor copii. Și tot ea a mai spus: „Vreau odată și odată ca acestor familii să le acorde atenție și cei care au această obligație. Aștept o Moldovă fără sărăcie. Probabil că vreau o minune, dar tare aș dori ca aceste așteptări să devină realitate”.

image1-1Fişier

filantroapă

Data și locul nașterii: 12 iunie 1985, Ialoveni

Studii: Facultatea de Limbi Străine, USM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Svetlana Tataru

Foto: Arhiva PERSONALĂ

Abonează-te la articolele

Vip Magazin