Tatiana Pavliuc – Business | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Director Agrofirma “Plaiul Bârlădean” SRL;
Data și locul nașterii: 25.05.1959, s. Bilicenii vechi, r-nul Sângerei
Studii: Studii superioare
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

Nu are timp să se gândească la faptul că timpul trece. De patruzeci de ani, această femeie, Tatiana Pavliuc, trăiește cea mai frumoasă poveste de dragoste. E una greu de înțeles pentru noi, pentru că a iubi pământul așa, cum îl iubește ea, e un sentiment greu de definit. Crează locuri de muncă, plantează livezi, cultivă cereale, crește legume, adună, calculează, pierde, o ia de la capăt, se enervează, apoi îi trece. Supranumită „femeia de fier din agricultura moldovenească”, Tatiana Pavliuc nu are când să se plictisească.

ERAM COPIL și mama mergea cu brigada în câmp. Și eu cu ea, la prășit sfeclă și la alte munci agricole. O ajutam de dimineață până noaptea, iar seara îmi făceam temele. Îmi plăceau câmpurile, mă impresiona economista colhozului, care ne explica prețurile pentru plata muncii. Și pentru că îmi plăcea matematica, am ales să mă fac economistă.

M-AM CĂSĂTORIT AICI, în sat, în 1980 am jucat nunta, iar primul copil l-am născut în 1981. Curând am devenit economist șef și am lucrat până s-a destrămat colhozul, în 1998. În 1999 am înregistrat întreprinderea și de atunci sunt tot aici.

AGRICULTURA E CA UN JOC DE NOROC. Noi activăm în câmpul liber, nefiind protejați. Acum ocrotim livezile cu plasă antigrindină, avem sistem de irigare, dar totul depinde de Dumnezeu și de condițiile climaterice.

2020 A ÎNCEPUT FOARTE BINE pentru noi. Am sădit 20 ha de livadă, cu copaci aduși din Italia. Totul mergea strună, dar la 1 iulie, am avut un incendiu și a ars definitiv frigiderul cu cinci camere și linia de sortare din Olanda. Și am rămas aproape fără nimic. A treia zi m-am luat în mâini, am comandat o nouă linie de sortare, una mai performantă, cu șase benzi, am construit un alt frigider cu cinci camere.

AM DEMARAT CONSTRUCȚIA bisericii din sat, cu hramul „Înălțarea Domnului”. Localitatea era fără lăcaș de cult. După o perioadă mai lungă, după ce am trecut prin Covid, am înțeles că nimic nu-i veșnic pe acest pământ. Am comandat clopotele, am sfințit locul. Oamenii din sat s-au implicat toți. Ne-a unit această bisericuță.

SUNT UN OM ÎMPLINIT și prin faptul că mi-am creat un colectiv de specialiști puternici. Angajăm tineri, îi învățăm. Pe toți cei bolnavi de Covid i-am internat în spital,
i-am tratat, am procurat cele mai bune medicamente.

AM GASIFICAT SATUL, am reparat spitalul, punctul medical. Am telefonizat comuna, că existau doar două telefoane – unul la primărie și altul, al meu. Dacă aș avea puteri, aș vrea să aduc și apă în casele oamenilor. Și aș construi o stație de epurare, am proiectul gata.

SUNT AMBIȚIOASĂ, OPTIMISTĂ ȘI BUNĂ LA SUFLET. Mă enervez repede și imediat îmi trece. Cred că e o calitate bună, pentru că nu e bine să zacă mânia în sufletul nostru. Sunt iute de caracter, nu-mi plac oamenii pasivi.

OFER LOCURI DE MUNCĂ. Am un cămin de 70 de paturi, vin muncitori din toate satele. Au parte de hrană de trei ori pe zi. Vreau să construiesc o brutărie, unde să coc pâine bună, să asigur școlile și grădinițele.

CÂND MI-AM ÎNCEPUT CARIERA, exista încă sistemul de barter. Nu am acceptat vreodată un asemenea târg și prefer să am relații cu banca, decât să pierd stima și respectul în fața oamenilor. Am calculat mereu cea mai optimă variantă și nu am dat bani fără rost.

OAMENII CARE AU REUȘIT sunt, mai degrabă, invidiați de mase, nu simțim noi prea mare bucurie pentru succesul aproapelui. Eu n-am invidiat niciodată pe nimeni, pot să mă bucur de succesul altuia.

CEA MAI GREA DECIZIE a fost să trec la livezile superintensive. A venit un agronom din Italia, și eu i-am arătat livada mea. Credeam că e cea mai cea! El s-a uitat, a analizat și mi-a zis că am rămas cu 30 de ani în urmă. Am rămas perplexă! Eu mă mândream, era o livadă frumoasă. Era perla mea! Aveam bani, dar îmi era frică să cresc o altă livadă, italianul m-a ajutat și m-a convins și nu-mi pare rău.

EU CRED CĂ DUPĂ RĂU, vine și bine. Sper că acest an va fi și cu ploi la timp, și cu recolte bogate. Despre asta vorbesc și semnele bisericești. Va fi umiditate. Cred că va fi totul bine

Abonează-te la articolele

Vip Magazin