TEKWILL – Top Branduri 2021

Tekwill este unul dintre cele mai mari proiecte de parteneriat public-privat, de susținerea căruia se bucură toți cei care contribuie la dezvoltarea acestui sector: societatea, mediul de afaceri, sectorul academic și guvernamental etc. Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului TIC din Republica Moldova, având drept scop alinierea sectorului la cerințele secolului 21. Pentru a contribui continuu la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, Centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect național complex. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, inițiativă dezvoltată de ATIC, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

0 mln
- valoarea fondurilor atrase în cei 5 ani de activitate

FONDURI INVESTIȚIONALE

Pe parcursul celor 5 ani de activitate ai proiectului, au fost atrase fonduri de peste 19 mln $, au fost desfășurate peste 1.922.200 de ore de training și peste 518.150 de oameni au beneficiat de programele sale și ale partenerilor, circa 44% dintre beneficiari fiind fete și femei.

EXTINDERE LA NIVEL NAȚIONAL

În 2020, proiectele dezvoltate de TEKWILL s-au extins și în afara capitalei, pentru a încuraja dezvoltarea sectorului TIC la nivel național. În curând, în regiunile-cheie ale Republicii Moldova vor fi lansate mai multe centre de excelență în IT, vor fi dezvoltate programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă în domeniu,  profesiile viitorului vor fi aduse în 95% dintre școli, IMM-urile vor fi ajutate să obțină mai multe abilități digitale, iar antreprenorii vor fi susținuți prin programe dedicate în drumul lor spre succes.

ANA CHIRIȚA

DIRECTOAREA PROIECTULUI TEKWILL

Acum 5 ani, noi am pus bazele celui mai mare vis tech, pe care astăzi îl admirăm în realitate – TEKWILL. După numeroase experiențe, astăzi putem spune cu mândrie că una din 10 persoane din orașul Chișinău ne-a trecut pragul și a participat la inițiativele noastre, iar una din 7 companii IT ne este parteneră sau a beneficiat de programele noastre. Mai mult. Ne-am extins rețeaua de parteneri, am dezvoltat proiecte fundamentale TEKWILL la Bălți, Cahul și Comrat și am întâmpinat în „casa noastră” dedicată sectorului IT zeci de elevi, profesori, specialiști și liber-profesioniști. Toate recunoștințele mele profunde merg către cei care au crezut în noi – USAID, Suedia, Guvernul Republicii Moldova, UTM, partenerii regionali, ATIC și către fiecare dintre beneficiarii noștri care au încredere în ceea ce facem.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin