Top trei cărți în viziunea lui Victor Ambroci

În cel mai nou număr al revistei Vip magazin, Victor Ambroci, Directorul instituţiei publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău ne-a dezvăluit care este relația sa cu lectura.

„Relaţia mea cu lectura este una de durată. A început prin clasa a cincea sau a şasea, atunci când am descoperit câteva cărţi bune la biblioteca şcolii noastre din Lozova. Acasă, în afară de vreo două-trei cărţi aduse de tata din armată, despre renumita Katiuşa şi partizanii legendarului, pe atunci, Sidor  Kovpak, nu mai aveam nimic. Aşa că, răscolind bine printre mulţimea de texte idioate îmbibate cu minciuni despre omul pozitiv şi viitorul comunist luminos, am descoperit, spre imensa mea bucurie, câteva  volume cu „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor” de Mark Twain şi „Coliba unchiului Tom” de  Harriet Beecher Stowe. Probabil de aici mi se trage, de la aceste texte captivante, care nici pe departe nu se puteau compara cu cele din manualele şcolare cum ar fi Dimineaţa pe Nistru “ de Ion Cana, Râul Răut” de Emilian Bucov şi altele de acest gen. Apoi, după ce n-am mai găsit nimic bun la şcoală, am trecut la biblioteca satului unde am dat peste romane de proporţii cum ar fi Donul liniştit” al lui Mihail Şolohov sau Mizerabilii” lui Victor Hugo.

Acum, dintr-o lipsă cronică de timp, mă delectez cu beletristica mai mult la auz, la tot felul de evenimente literare sau teatrale la care îmi place să merg după serviciu sau în zilele de odihnă. Totuși, un top trei cărți, pentru mine, ar arăta astfel:

 

Dialoguri de duminică” de Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu

Peisaj după isterie”, Mircea Cărtărescu

„O singură şcoală pentru toată lumea” Salman Khan

Abonează-te la articolele

Vip Magazin