Tot ce trebuie să știi despre marele bazar din Istanbul (Foto)

Cel mai mare centru istoric de cumpărături din Istanbul a fost vizitat în 2021 de 39.766.801 de persoane. Marele Bazar este construit sub forma unui labirint în care se găsesc peste 4.000 de magazine. Aici vei găsi: textile, antichități, bijuterii, dulciuri.

Structura Marelui Bazar aduce cu cea a unui mic oraș în care zilnic circulă zeci de mii de angajați și cumpărători. În 2022, numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 56% față de cel înregistrat în 2021 (de la 25,5 milioane la 40 de milioane).

Anul trecut, bazarul din Istanbul a atins circa 100.000 de vizitatori pe zi.

Istoria Marelui Bazar datează de la mijlocul secolului al XV-lea. Acesta a fost construit încă din epoca Otomană, în apropierea centrelor religioase și a zonelor intens circulate de oameni, pentru a răspunde nevoilor locuitorilor și turiștilor.

Fundația Marelui Bazar a fost pusă în anul 1461 de Fatih Sultan Mehmet cu scopul de a aduce venituri pentru celebra moschee Hagia Sofia. Astfel, bazarul din Istanbul a devenit de-a lungul timpului cel mai important centru comercial al regiunii. Bazarul a început să servească și ca centru economic, în care sunt comercializate bijuterii și metale prețioase care provin din toate colțurile lumii.

Considerat și definit de experți nu doar cel mai vechi, dar și cel mai mare centru comercial din lume, Marele Bazar a suferit mai multe renovări din partea unui număr considerabil de arhitecți celebri. Intervențiile fiecărui architect au fost necesare, întrucât în decursul anilor au avut loc mai multe incendii și cutremure care au afectat bazarul.

Prima regulă atunci când ajungi în marele bazar – negociază!

În Marele Bazar lucrează aproximativ 2.500 de persoane. Aici sunt comercializate numeroase produse: de la covoare și genți, la produse textile și bijuterii din aur, și argint. În plus, în bazar lucrează și își vând produsele aproximativ 1.200 de meșteșugari, oferind vizitatorilor șansa de a cumpăra obiecte făcute manual chiar din mijlocul istoric al Istanbulului.  

Dacă te-am convins să vizitezi Marele Bazar, înarmează-te cu răbdare și cu ceva bani 😀.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin