Trei spectacole de excepție, regizate de Slava Sambriș, pe care le poți vedea doar la teatrul „Luceafărul”

„Sunt un om singuratic care își caută refugiul în teatru”, ne-a relatat regizorul, actorul și directorul artistic al teatrului „Luceafărul”, Slava Sambriș, în interviul pentru revista „Omul anului 2020” de VIP magazin.

Într-adevăr, pentru Slava, teatrul este lumea în care acesta trăiește din plin, pentru că o mare parte a vieții a petrecut-o în el. A fost de două ori student la actorie, apoi și la regie, pentru câțiva ani și-a bucurat spectatorii în diferite roluri jucate pe scenă, iar de la începutul pandemiei el a regizat câteva piese la teatrul „Luceafărul”, una dintre care este de mare succes.

Îți prezentăm în acest articol trei spectacole în regia lui Slava Sambriș, pe care poți și trebuie să le admiri la teatrul „Luceafărul”:

1 „Tata” – o dramă ce a impresionat o mulțime de spectatori și este considerată una dintre cele mai reușite piese regizate de artist. Mesajul piesei e unul puternic: „Trebuie să conștientizăm dezastrele provocate de anumite ideologii și despre faptul că din fiecare epocă prin care a trecut umanitatea, noi, cei de astăzi, trebuie să învățăm anumite lecții care ne vor ajuta să trăim liber în prezent”, relatează cei de la teatru. Piesa „Tata” redă greutățile prin care au trecut victimele regimului totalitar de altă dată, unul ce a distrus gândirea umană și a creat acestora impresia că atunci era „raiul pe pământ”.

2. Flori de mină este un alt spectacol reușit pe care Slava Sambriș l-a luat sub aripa sa. Acesta este o tragicomedie, a cărei acțiune se desfășoară în Ținutul Secuiesc și care „pictează” tabloul real din viața satelor și orașelor noastre. Totuși, „Flori de mină” nu este o piesă sumbră și acest lucru se datorează textului care poartă amprenta unui umor specific zonei. Un umor amar, şocant și chiar poetic pe alocuri, fiind plasat la limita dintre normalitate şi nebunie, ca și viața protagoniștilor de altfel. Limbajul de care face uz dramaturgul este de o virulenţă eliberatoare, autentic, familiar nouă.”

3. Fazanul – o comedie tocmai bună de savurat în pandemie. În timp ce teatrele din Republica Moldova au fost închise de autorități, Slava Sambriș nu a stat degeaba. Împreună cu echipa de la „Luceafărul” au montat, regizat și creat piesa „Fazanul”, care are ca scop să distreze iubitorii de teatru în aceste clipe grele și pandemice. Iată despre ce este spectacolul: „Edmond Pontagnac, un cuceritor fără portofoliu, este cel care declanşează o serie de întâmplări efervescente, unde soţii, soţi, amanţi şi amante se întâlnesc într-un joc al oglinzilor, fiecare dintre ei fiind reflectat din mai multe unghiuri, sub lumini diferite, pentru ca, la final, să se restabilească (dez)echilibrul iniţial.” Titlul comediei a fost inspirat din jocul de cuvinte „Fazan”.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin