Vadim Vieru, despre încrederea în sistemul judecătoresc și echitate | #40under40

VADIM VIERU

Avocat, Cabinetul Avocatului „Vadim Vieru”

Vadim Vieru venerează Justiţia și le oferă respect celor care nu încearcă să fenteze cântarul Femidei. A fi avocat înseamnă să ai formată latura morală dintr-un cod complex de valori, care nicidecum nu ţin de libertatea afirmării propriilor mofturi de ego. E o muncă titanică să te lupţi cu sistemul, încercând să aduci lumină și dreptate. Dar, nu și imposibil în cazul lui.

Sunt în avocatură din 2011, atunci am început stagiul profesional. Am crescut și m-am format ca și avocat în Asociaţia Promo-LEX, una dintre cele mai cunoscute organizaţii din Republica Moldova în domeniul apărării drepturilor omului. În tot acest timp am înţeles ce înseamnă să ai reușite, să guști din succes, dar și din cauze pierdute, care sunt până la urmă niște provocări, nu neapărat amare. Cel mai important e să ţi le asumi pe toate, să-ţi înveţi lecţia și să mergi mai departe.

Până să ajung să fiu avocat, mi-am dorit mult să fiu ofiţer. Astăzi pot spune că mi s-au îndeplinit ambele visuri. Chiar dacă nu sunt ofiţer cu acte în regulă, deseori colaborez, ori mai mult – „lupt” cu structurile de securitate și armată pe diferite dimensiuni profesionale.

Aprecierea și respectul nu se impun și niciodată nu am încercat să fac asta. E ca și cum ai conduce o barcă cu motor împotriva curentului de apă. Vei merge atât timp cât vei avea combustibil. După, rămâi pe linia de plutire, ori și mai rău – te cufunzi. Tratez cu respect oamenii cu care lucrez și colaborez și asigur integritatea și corectitudinea cauzelor pe care le susţin. Ţin la demnitate și nu încerc niciodată să atentez la ea, sub nici o formă. Acestea, alături de onoare, familie și sănătate, sunt valori unice pe care le are omul. Odată ce le pierzi, nu le compensezi prin nimic. Nici cu cei mai mulţi bani din lume nu le poţi cumpăra.

3.650 DE ZILE DEDICATE AVOCATURII ȘI DREPTURILOR OMULUI

O provocare pe care o au cei mai mulţi dintre avocaţi… e să îmbine cariera cu viaţa personală. Dacă reușești să faci asta, ești cel mai de succes avocat. Eu încă mă strădui să găsesc punctul perfect de echilibru între cele două. Sunt recunoscător soţie mele pentru răbdare, susţinere și încrederea pe care mi-o oferă.

Pentru mine, succesul înseamnă să schimbi în bine soarta unui om. Și pot spune că am avut parte de astfel de trăiri, de mai multe ori. Bucuria și mulţumirea pe care o simţi în acel moment trece de egoul personal și răsplata pecuniară. E mai mult de atât. E un sentiment de împlinire care îţi fundamentează caracterul, abilităţile și profesionalismul, iar aceasta se numește integritate. Succesul suprem îl trăiești atunci când salvezi viaţa unui om. Mi-a reușit și asta!

Aș minţi dacă aș spune că fiecare zi de muncă se termină cu extaz și euforie. Dar atunci când știi pentru ce lupţi și că o faci cu arme corecte și în mod profesionist, fiecare zi de muncă îţi oferă la final o doză de optimism și împlinire. Dacă știi unde mergi și îţi alegi cu grijă partenerul de drum, cu siguranţă vei ajunge să-ţi primești laurii binemeritaţi, indiferent de obstacole.

Oamenii nu au încredere în sistemul judecătoresc. Este adevărat. Răspunsul meu la această afirmaţie este unul simplu: încrederea oamenilor în sistemul judecătoresc va crește atunci când noi, cei din sistem (judecători, avocaţi, procurori, poliţiști, notari, executori etc.), vom avea încredere în noi și vom lupta pentru fiecare cauză echitabil și fără „influenţe”, pe care Măria Sa Femida nu le tolerează. Mentalitatea se schimbă. Vin generaţii noi de profesioniști care înţeleg că este foarte importantă comunicarea interprofesională.

Avocaţii ţin pasul cu noile tehnologii. Dezvoltăm cea mai liberalizată profesie și suntem primii care implementează inovaţiile juridice și tehnologice. Pentru că aceasta este paradigma secolului în care trăim. E bine să ne conformăm acestui curent ireversibil.

Sfatul meu tinerilor aspiranţi ori proaspăt practicanţi în avocatură e să muncească! De la 8:00 la 17:00 nu e suficient.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin