Valentina Morărașu: Creatoarea bijuteriilor care emană parfum

DESPRE VISELE DE MODĂ, PRIMUL AUTOBUZ SPRE ROMA, VOGUE ITALIA ȘI MIROSUL PÂINII DE CASĂ.

Primăvara asta a adus parfumul și gustul dulce al succesului în cariera moldovencei Valentina Morărașu, al cărei brand de bijuterii s-a regăsit în paginile Vogue Italia.

Dacă vă doriți o bijuterie unică în lume, ce poartă semnătura Valentinei, o puteți alege pe @_aulire_

Valentina, de unde începe o moldoveancă să își scrie povestea de succes în Italia?

E o istorie care începe identic cu a multor familii din Moldova. După ce am absolvit liceul, am decis să o urmez pe mama, care la momentul acela lucra În Italia. Am făcut primul pas „în lumea mare” ca și badantă. Timp de patru luni am avut grijă de o bătrână bolnavă. Această experiență mi-a deschis ochii la realitate, atunci am înțeles că medalia are două părți. A fost o experiență grea, luând în considerare vârsta pe care o aveam. Mi-am data seama cât de mult suferă părinții noștri și am început să prețuiesc mai mult sacrificiile lor.

Însă primul job oficial a fost cel de model. Am făcut modelling timp de șapte ani, am lucrat cu cele mai mari fabrici italiene. Lumea modei pentru mine a fost o sursă de artă și inspirație, m-a ajutat să cresc, cunoscând îndeaproape bucătăria afacerilor. Multe trucuri pe care le-am văzut în companiile italiene, le aplic acum în compania mea.

Cum e văzută o moldoveancă deșteaptă și frumoasă de italieni?

Femeile care arată bine și mai sunt și inteligente, pe deasupra, cred că se integrează mai greu în lumea afacerilor, indiferent despre ce țară vorbim. Mie nu mi-a fost ușor în Italia, am avut multe dificultăți din cauza aspectului, deoarece aici, dacă ești străină și drăguță, nu ești luată în serios.

Și totuși, în primăvara asta ți-ai lansat propriul brand de bijuterii – AULIRE. Iar acum câteva luni, acesta a apărut în Vogue Italia, este waw!

De mică am fost atrasă de modă și accesorii, la 10 ani desenam deja primele schițe, pe care le păstrez și acum în arhiva mea. Ideea cu bijuteriile a apărut de foarte mult timp, dar îmi părea ceva imposibil de realizat, până-n momentul în care am întâlnit un bijutier-aurar care a înțeles ideea mea și a creat primul pandantiv care emana parfum. Numele brandului vine din latină și se traduce „a emana parfum”.

Ceea ce faci acum e tot ceea ce vrei sau ai lăsat loc de ceva mai mult, de alte pasiuni, de alte proiecte?

În prezent sunt bine așa, iubesc ceea ce fac, pun multă pasiune în asta. Eu sunt o visătoare, am mereu un șir de idei pe polița de așteptare. Mai am un proiect la care lucrez de puțin timp, este vorba de mobilă pentru casă. Dar mă gândesc și la o colecție de haine, pe care o voi prezenta și pe piața din Moldova.

Care sunt cele mai intense amintiri de acasă, apropo?

Toate sunt din satul meu de baștină, Stolniceni, unde mi-am petrecut copilăria și adolescența, obișnuite de altfel… Dar de pe atunci visam la magia de a munci în lumea fashion, conștientă fiind că în Moldova nu erau multe posibilități de creștere și afirmare. Imediat după absolvirea liceului, în aceeași vară, am luat primul autobuz care pleca spre Italia și de atunci, pas cu pas, am început să-mi trăiesc visul.

Cât de important pentru tine e să știe cei de acasă ce faci?

Chiar dacă sunt plecată de mulți ani, simt o legătură profundă cu țara mea de baștină, de aceea pentru mine este foarte important ca cei dragi și prietenii mei să fie la curent cu ceea ce fac, să fie prezenți în viața mea.

E cumva firesc, în momentul în care ajungi pe vârful muntelui și privești minunățiile din jur, ai vrea să vorbești cu cineva despre asta, să împarți bucuria cu cineva care înțelege ce simți. Cine sunt oamenii cu care împarți micile sau marile succese din viața ta?

Cu siguranță nu m-aș simți realizată, dacă nu aș avea cu cine împărtăși bucuriile mele. Familia, partenerul de viață și un cerc mic de prieteni sunt echipa mea de suflet, care mă susține și cu care împart trăirile personale, fiecare emoție.

Cum arată o zi din viața ta?

Sunt zile și zile, ca la toți… Deoarece afacerea noastră se extinde în diferite orașe din Italia, călătoresc mult, schimb peisajele, conduc mult. Dimineața începe cu o cafea aromată italiană, apoi îmi duc fetița la grădiniță, trec prin oficiul care se află în același oraș cu mine, Bassano del Grappa, și după pornesc la drum spre unul dintre magazinele noastre. Dus-întors, fac mai mult de 400 km pe zi, astfel mă întorc acasă după orele 23.00. Din fericire, există weekend și atunci mă dedic total familiei și fetiței mele.

În reușitele noastre ne ajută enorm calitățile native, caracterul. Tu cum te-ai descrie?

Sunt o persoană obiectivă, Taur ca semn zodiacal, mă regăsesc în toate calitățile și defectele acestui semn. Încăpățânată, determinată și prudentă, posesivă cu lucrurile care-mi aparțin. Am o plăcere enormă atunci când pot să ajut pe cineva. Sunt o perfecționistă în tot ceea ce fac, analizez totul până la cel mai mic detaliu.

La ce nu ai renunța niciodată?

Nu vreau să par banală, dar în primul rând nu aș renunța la familie și persoanele dragi. Nu aș renunța la dreptul de a fi femeie, la independență și creștere personală. Mă doare să văd că în secolul în care lumea evoluează cu o viteză atât de amețitoare, femeile din alte state nu au drepturi, sunt închise în case și nu pot spune ce cred, ce gândesc și ce vor să aleagă. Nu aș renunța la cultură – un popor fără cultură nu are viitor.

Ești foarte prezentă pe Instagram. Pare a fi o parte importantă din tine.

Instagram este un instrument care te face cunoscut publicului și îți poate aduce o anumită doză de celebritate la picioare. Îmi place foarte mult să discut zilnic cu prietenii și urmăritorii mei. Este și un instrument ideal pentru mediul de afaceri, marketing și promovări online.

Numește-mi trei calități indispensabile în activitatea ta de antreprenoare.

Sunt determinată, obiectivă și pozitivă. Determinată, pentru că fac totul ca să-mi ating orice țel. Obiectivă, pentru că sunt realistă și încerc să văd lucrurile așa cum sunt. Pozitivă, pentru că orice s-ar întâmpla, mă uit pozitiv la tot și, cum zic eu – „Binele învinge”. Dar cred că e și multă răbdare în spatele unei femei puternice. E nevoie de multă muncă, sacrificii și dorința continuă de a învăța și a crește. Altfel, nu se poate! Dar e important să nu ne fie rușine și să fim și vulnerabile atunci când simțim asta. De regulă, sensibilitatea ne face unice.

Îmi dau seama că ai avut experiențe care ți-au oferit importante lecții de viață. Care sunt cele mai prețioase?

Lecția vieții pentru mine este ca o carte cu mai multe volume, nu ajungem niciodată la final. Acum mă simt la primul capitol, viața m-a învățat ce este greutatea, durerea, sacrificiile, munca grea și a fi perseverentă. Acum îmi lipsește timp pentru mine, timp pentru dezvoltarea personală și timp pentru spațiul meu ca femeie. Îmi pare că nu-mi ajunge niciodată destul timp ca să reușesc tot ce-mi propun. Mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru citit, pentru creșterea mea personală.

Îți mulțumesc și îți doresc să reușești în toate!

——————————————————————————————————————

Cartea preferată.

Micul Prinț. Am citit-o când eram mică, am lăsat-o să mă ducă în lumea basmului și a trezit în mine valorile eterne ale omului: poezia, dragostea și prietenia.

Țara preferată.

Italia, dar nu doar pentru că locuiesc aici. Am explorat-o pas cu pas, splendoarea Italiei depășește arta, gastronomia și moda. Este o țară plină de personalitate, surprinzătoare, unde totul este rupt parcă dintr-un film sau dintr-un roman.

Recunoștință.

Sunt mulțumitoare Universului pentru viața noastră și pentru lumea în care am fost creați. Sunt fascinată de frumusețea naturii și de cât de perfect este totul în jurul nostru. Nu uit niciodată de rugăciunea dinainte de somn, în care mulțumesc pentru sănătate și tot ceea ce am.

Dor.

Mi-e dor de parfumul casei părintești, de parfumul satului natal și de mirosul îmbătător al pâinii de casă, care ne urmărește oriunde în lume. Un moment de care-mi este dor: eu micuță, în satul meu, îmbrățișată de iarba verde, cu privirea spre cer, visând cu ochii deschiși. Nu a mai fost demult asta…

Interviu: Rodica Ciorănică

Foto: Daniela Rettore

Abonează-te la articolele

Vip Magazin