Victoria Ursu: „Ambasadoarea modului de viață sănătos”| #womeninspire

Dietetician-nutriționist

E un amalgam de emoții, de sentimente, de stări. După studierea perseverentă a dieteticii, în acest an a absolvit Facultatea de Medicină, Specializarea Nutriție și Dietetică din Târgu Mureș. Acolo a trăit experiențe extraordinare de viață, totuși a decis să se întoarcă în Moldova pentru a trata, prin nutriție terapeutică țintită, pacienți de diverse boli. Victoria Ursu este ambasadoarea sănătății noastre fizice și pentru ea nu există NU POT.

Dacă folosim rațional tot ce avem, vom putea ajunge și la 150 de ani de viață!

Victoria, ți-a spus cineva vreodată că ți se citește cumsecădenia pe față? Da, am mai auzit! Eu sunt născută în Chișinău, dar curios e faptul că nimeni nu mi-a zis vreodată că semăn a orășeancă. O fi și din cauza că lucrez de la 12 ani și îmi fac singură banii. M-am născut într-o familie modestă și știu ce înseamnă greul.

Drumul tău spre ceea ce ai devenit azi a cunoscut tare multe stații, porniri, navete. Îți amintești ziua în care s-a schimbat totul în viața ta? Activasem mai bine de zece ani în domeniul bancar și eram însărcinată cu a doua fetiță, a fost o perioadă în care am adăugat tocmai 26 kg! Așa că mi-am amintit de aerobica din adolescență și m-am apucat de ea. Foarte curând am avut și primele grupe de femei din Stăuceni care își doreau să slăbească. Apoi am studiat nutriția, după care am făcut și medicina. Mai exact, dietetica, și toate pentru a fi cât mai utilă oamenilor care vin la mine și îmi solicită ajutorul.

Azi mai este valabilă afirmația potrivit căreia suntem ceea ce mâncăm? Suntem și ceea ce gândim, și ce simțim, și cum trăim. Suntem mai mult decât ceea ce mâncăm, de fapt. E o concluzie pe baza cererilor tot mai multe care vin din partea oamenilor cu afecțiuni grave sau care caută o calitate mai bună a vieții. Publicul meu este unul cult, încerc să trec la alt nivel ca să-l impresionez. Pe el nu-l mai impresionezi cu slăbitul, cu recomandări gen „mâncați sănătos”.

Dacă folosim rațional tot ce avem, vom putea ajunge și la 150 de ani de viață!

Să înțeleg că publicul tău are cerințe mari? Da, el cercetează, cunoaște, descoperă, caută informație la zi.

Ai și vegani și raw vegani printre oamenii care beneficiază de serviciile tale? Da, lucrez cu persoane care au abordat mulți ani acest tip de alimentație, dar care au decis, din motive de sănătate, să renunțe. Au simțit că e nevoie și de produse animaliere.

Ai cunoscut femei pe care le-au abandonat soții sau iubiții din cauza kilogramelor? N-am avut parte de clienți și pacienți atât de disperați.

Tu și familia ce alimente consumați? Mâncare normală. Dimineața omlete, terciuri pe care știu cum să le îmbunătățesc ca să fie și delicioase, și cu aspect estetic îmbietor. Mâncare obișnuită, sezonieră, fără prăjit, fără carne de porc. Aleg foarte bine etichetele.

Tot mai mulți oameni își doresc o viață sănătoasă. Asta e cumva și explicația faptului că noi avem o durată de viață mai lungă? La nivel mondial, speranța de viață a crescut. Înainte se vorbea de 120 de ani, acum s-a demonstrat că dacă folosim rațional tot ce avem, vom putea ajunge și la 150 de ani fiind funcționali. Lucrez cu oameni din diverse țări și înțeleg că produsele lor sunt o simplă imitare a celor veritabile.

Dacă folosim rațional tot ce avem, vom putea ajunge și la 150 de ani de viață!

Necesitățile și dorințele oamenilor diferă în funcție de venituri și nivelul social? O observație proprie (fac și eu chestionare ca să îmi înțeleg mai bine publicul): oamenii cărora le place să evolueze sunt dispuși să investească în educația alimentară.

Noi cum identificăm un pseudo-nutriționist? Cred că e nevoie o perioadă să-i urmărim activitatea. Prezența diplomelor de studii e de bun simț.

Cele mai utile sfaturi pentru persoanele ajunse în fața oglinzii și care nu acceptă ceea ce văd? Dacă vorbim despre femeile normoponderale, dar preocupate să tot slăbească estetic, atunci le voi spune așa: fiecare dintre noi are perioade în viață când pierdem puţin echilibrul. Chiar și franțuzoaicele se îngrașă în perioada pubertății, în sarcină și în menopauză. Doar că ele nu trăiesc mereu cu gândul la slăbit, ci rezolvă problema repejor. Dacă folosim rațional tot ce avem, vom putea ajunge și la 150 de ani de viață!

Text: Ileana Rusu, Foto: Anastasia Kaşina

#nutriție

Abonează-te la articolele

Vip Magazin