ZORINA GRINCU: DESPRE CUM PUTEM SOLUȚIONA PROBLEME JURIDICE, DIVORȚA, MOȘTENI SAU ÎMPĂRȚI AVERI DE LA DISTANȚĂ

Zorina Grincu: Avocata Diasporei.

Tot mai mulți conaționali de-ai noștri beneficiază de serviciile unui avocat, fără să revină acasă din țările în care și-au mutat de ani de zile viața. Pentru a-și rezolva problemele de acasă, aceștia accesează serviciile juristului, la distanță, din țara angajatoare, alegându-se cu economii la buget. Zorina Grincu, numită și „avocata diasporei”, este unul dintre specialiștii gata să te ajute să obții mai ușor un divorț sau să-ți ridici moștenirea, aflându-te peste hotare.

Știe să soluționeze cazuri de partajare a averii și cum să semnezi un contract imobiliar fără să pierzi timp și bani pentru călătorii imprevizibile.

Zorina, ai ocupat o nișă de o utilitate incontestabilă. Moldovenii din diasporă cu probleme acasă. Cum a venit această alegere?

Totul s-a întâmplat firesc. S-a adresat cineva care ulterior m-a recomandat altora și așa mai departe. În final, am devenit „avocata diasporei”. Totodată, era digitalizării și-a jucat rolul, ne putem conecta oricând cu persoane din diferite colțuri ale lumii. La fel, ne-a ajutat faptul că printre primii am început să oferim servicii de consultanță juridică, online.

Care sunt cele mai actuale întrebări la care moldovenii au nevoie de
soluțiile tale?

Cele mai solicitate adresări din partea cetățenilor din diasporă sunt litigiile de familie. Cauze de divorț, stabilirea locului de trai al copiilor minori, stabilirea pensiei alimentare, partajul bunurilor din averile comune în devălmășie a soților, litigii imobiliare, stabilirea cotelor părți, tranzacții de orice tip, privatizarea bunurilor imobile, dosare de moștenire, reprezentanță pentru potențiali moștenitori, fie la notar sau în instanța de judecată.

De multe ori rezolvarea lor implică o mulțime de costuri și incomodități: bilete de avion, timp din contul orelor de muncă, accesul limitat la informație. Cum le poți tu
simplifica existența?

Adevărat, există cheltuieli în plus dacă încerci să soluționezi problema de unul singur. Ca să rezolvi avantajos întrebările de ordin juridic, e bine să ai un reprezentant, un avocat cu experiență în domeniu. Acesta va prelua problema ta. Te va reprezenta fie la notar, fie la executorul judecătoresc, la mediator, în instituțiile și organele de stat sau instanțele judecătorești din toată țara. Achiți onorariul, oferi împuterniciri printr-o procură întocmită la Secția Consulară a RM sau la notar, care poate fi perfectată în țara în care te afli: Franța, Spania, Germania, Italia, Anglia, Federația Rusă, Ucraina sau se face un mandat. Actele necesare pot fi expediate prin curier, poșta rapidă sau prin șoferii de microbuze, care circulă între RM și UE.

Cu siguranță este mai comod să se delege decât să se ocupe personal. Faptul că am activat în cadrul biroului notarial în mun. Chișinău este un avantaj pentru mine, o experiență foarte prețioasă în activitatea
mea actuală.

Să vorbim despre soluții. Mulți investesc în imobiliare. Cum îi poți ajuta să gestioneze o chirie la distanță?

E un subiect foarte actual și atrage tot mai multă atenție. Evident, clienții au opțiuni, fie că apelează la agențiile imobiliare, fie la un avocat care să gestioneze bunul imobil existent. În cazul în care bunul este în litigiu sau grevat cu interdicții, sechestre, el ține de domeniul și specializarea avocaților. Investițiile imobiliare au loc, indiferent dacă e pandemie sau război. Dar situația din domeniul imobiliar este instabilă. Există cazuri când concetățenii noștri muncesc peste hotare pentru a-și procura o locuință în Moldova, achită prima rată și apoi se pomenesc că respectiva companie de construcții nu-și onorează obligațiile sau, și mai rău pentru client, devine insolvabilă. În acest caz e mult mai bine să ai un avocat care să te reprezinte în procese de insolvabilitate.

Vânzările de imobiliare. Care sunt detaliile care necesită o abordare mai deosebită?

Aș evidenția faptul că nu doar într-un proces de vânzare-cumpărare de imobile, dar și în tranzacții cum ar fi donația, schimbul, gajul, ipoteca – este important să citiți cu atenție clauzele contractului, să le negociați. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să vă consultați, în prealabil, ca să vă fie explicate consecințele, efectele și riscurile semnării contractului. Un avocat o să vă ofere asistență în astfel de tranzacții imobiliare și o să vă acorde sprijin și analiză juridică, pe moment. Onorariile avocaților pentru un astfel de serviciu se achită per oră sau din comision din tranzacție. E negociabil.

Divorțul și partajul? Cum faci să fie bine? Pensia alimentară.

Cauzele civile și de familie în practica mea de 14 ani sunt cele mai frecvente. Clienții sunt consultați și li se oferă opțiunea de a soluționa pe cale amiabilă, extrajudiciară, conflictele care apar. Evident, e recomandare, nimeni nu este impus. Dacă este posibilitatea de a soluționa situația creată fără o adresare în instanța judecătorească, neapărat pledez pentru varianta aceasta. Cei interesați sunt invitați să acceseze pagina mea oficială, pe rețele de socializare, în care postez diferite articole și informații actualizate, inclusiv și pe aceste cazuri.

Sunteți bineveniți, aveți grijă de voi, respectați legea!

STUDIU DE CAZ

O femeie care muncește în Italia a decis să divorțeze de soțul ei, rămas în Moldova. Unica soluție este adresarea în judecată, deoarece divorțul la notar sau la Agenția de Servicii Publice este condiționat de prezența ambelor părți, dacă acestea nu sunt în conflict. Clienta mă contactează telefonic, beneficiază de o consultație online, merge la Consulat, perfectează procura de reprezentare, inclusiv cu ridicarea certificatului de divorț, achită cu cardul taxele de stat și transferă onorariul prin bancă fără a veni în țară.

Sau un alt exemplu, care nu vizează un proces de judecată. Cuiva i-a decedat părintele sau o rudă apropiată care i-a lăsat o moștenire. Fără să revină în țară, moștenitorul oferă împuterniciri avocatului care îl va reprezenta în dosarul de moștenire la notar. Respectiv, avocatul va depune toate cererile necesare de deschidere a dosarului și de acceptare a moștenirii. Tot el va aduna actele necesare, va merge să ridice certificatul de moștenitor și îl va înregistra în registrele publice ale ASP-ului.

***

Avocat Zorina Grincu

MD-2012 mun. Chisinau, str. Vasile Alecsandri 129, of. 16

+373 69 459 612 | +373 22 211 808

[email protected]

Abonează-te la articolele

Vip Magazin