Luminița Istrate: Tot ce înseamnă viaţa începe cu un nume, e Lia-Ciocârlia!

Să lucrezi cu copiii e ceva fantastic, interesant, energizant şi vulcanic. Sunt o „lume” deosebită, dinamică, sinceră, expresivă şi responsabilă. Important e să-i iubeşti, să-i respecţi şi să nu uiţi că şi tu ai fost copil. Așa afirmă Luminița Istrate, dirijoarea corului muzical „Lia Ciocârlia” de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”. Revista VIP magazin a decis să-i afle istoria cu ocazia celei de-a 45-a aniversări.

Studioul muzical-coral Lia-Ciocârlia a luat fiinţă în anul 1973. Ideea dirijorului şi compozitorului Eugen Mamot, Maestru Emerit în Artă, de a reuni cei mai talentaţi copii ai capitalei s-a dovedit a fi reţeta de succes a unuia dintre cele mai vestite grupuri corale din țară. Inițial l-a numit „Cutezătorii”. Un an mai târziu însă în 1974, odată cu preluarea conducerii de către dirijorul Valentin Budilevschi, studioul devine Lia-Ciocârlia.  De ce anume „Lia Ciocârlia”?  Dl Valentin Budilevschi spune că, „Cutezătorii”e frumos nume, dar căuta ceva să fie mai muzical. Şi iată că într-o zi, dupa o repetiție, un copilaş şi-a uitat pe scaun abecedarul.  Când l-am luat, mi-a atras atenţia poezia: Lie, lie, ciocârlie/ Zbori în soare cântătoare/Şi revină din lumină/Pre pământ cu dulce cânt!”. Astfel, studioul a devenit Lia-Ciocârlia.

img-200-of-640Eram în clasa I când m-a auzit cântând verişoara mea care deja cânta în Lia-Ciocârlia. I-a propus mamei să mă inscrie în studiou. Am mers la prima repetiţie, a doua… şi am devenit coristă înflăcărată. Îmi plăcea mult să cânt şi faptul că eram mulţi îmi producea multă satisfacţie, emoţii de nedescris.

Pentru mine Lia-Ciocârlia înseamnă copilărie, adolescenţă, studenţie, dar şi o primă experienţă şi debut. Parafrazând un vers, aş zice: „Tot ce înseamnă viaţa începe cu un nume, e Lia-Ciocârlia”.

24294373_1664138480276048_3555566556470087571_nAu fost multe momente amuzante de când sunt cu „Lia Ciocârlia”, dar îmi amintesc acum că întorcându-ne cu copiii de la un concert, am urcat în microbuzul de rută. Copiii se tot învărteau, se agitau. Îi întreb ce se întâmplă şi ei îmi răspund că sunt în căutarea banilor  pentru achitarea călătoriei, la care eu zic: „Eu am abonament şi stau liniştită”. Un copil mă întreabă: „Există abonamente şi pentru microbuz?”. Atunci mi-am dat seama că nu suntem în troleibuz şi zic: „Dar permiteţi-mi şi mie să caut banii”. Am zâmbit cu toţii cu poftă şi apoi ne tot aminteam despre „abonamentul la microbuz.”

Viaţa e frumoasă pentru că există diversitate de culori şi ocupaţii, un amalgam de emoţii şi trăiri. Sigur că este şi va fi lume care are nu doar dorinţa de a asculta muzică corală, dar şi de a o interpreta, pentru că frumuseţea acesteia este cu totul specială, diferită şi deosebită prin armonie şi sonoritate.  Iniţial, această dorinţă este cultivată şi în timp devine alimentată. Totul porneşte de la părinţi, bunici. Ei sunt primii ghizi în tot şi-n toate. Mai târziu, cadrele didactice preiau eştafeta. În timp, această dorinţă – de a cânta – trece în necesitate. E dorit sufletul de catharsis, de frumos.  Odată fiind sămânţa încolţită, alimentată cu grijă şi la timp, florile nu vor întârzia să apară.

29060343_1846847358672264_3332075901142379303_oOamenii care cântă împreună devin mai sănătoşi, mai omenoşi, mai sensibili, mai expresivi, mai artistici, mai responsabili, mai perseverenţi, mai siguri în forţele proprii… Oameni frumoşi şi sufletişti.

Unii savanţi consideră că anume cântul coral este baza educaţiei muzicale, deoarece într-un colectiv unit şi prietenos, cum este corul, dezvoltarea generală şi muzicală decurge mult mai eficient şi mult mai interesant, de aceea e foarte bine ca toţi copiii, de la o vârstă fragedă, să cânte în cor. Sunt şi eu de această părere.

Cea mai recentă realizare a studioului este Premiul I şi Diploma de aur la concursul internaţional coral „A ruginit frunza din vii”, categoria coruri de copii, care s-a desfăşurat în Chişinău, în luna octombrie 2017.

29511082_10215580338439066_5057853468361494990_nÎn acest an, studioul împlineşte 45 ani de la infiinţare şi deja am desfăşurat câteva activităţi cu acest prilej. Acum ne pregătim pentru concertul aniversar din luna mai. Invităm toţi doritorii pasionaţi de muzică corală. Paralel, muncim şi asupra programului pentru a participa la concursul coral naţional „Hora primăverii”. În ce privește planurile pe termen lung … să fie surpriză la timpul potrivit.

 Text: Svetlana Tataru

Abonează-te la articolele

Vip Magazin