29 aprilie – Ziua Internațională a Dansului (ce stiluri deosebite poți învăța în Chișinău)

La data de 29 aprilie este aniversată Ziua internaţională a dansului. Această sărbătoare a fost instituită în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. Tot în c această zi este celebrat şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Cu această ocazie vrem să îți oferim o listă cu mai multe stiluri de dans (mai deosebite) despre care poate nu știai că sunt predate și în Chișinău.

În primul rând vrem să știi că nu trebuie să fii copil ca să mergi la lecțiile de dans. Nu contează vârsta, doar iubirea pentru dans, încălțări comode și câteva ore libere.

Să începem!

Bachata

Bachata își găsește originile în Republica Dominicană, atât ca stil de dans cât și ca gen de muzică. Dansul folosește, alături de mișcările specifice bachata, și mișcări ce pot fi întâlnite în dansuri cubaneze.

Cea mai cunoscută caracteristică despre acest dans este senzualitatea. Partenerii sunt foarte aproape unul de celălalt, deci poate fi un mijloc de apropiere pentru tine și partenerul tău. (ne referim aici că ar fi bine să mergi la aceste dansuri cu iubitul sau iubita ta). La prima vedere poate părea un dans complicat, dar de ffapt din punct de vedere tehnic este simplu, atitudinea sexy și dezinvoltă contează mai mult. În Chișinău poți studia acest tip de dans la o mulțime de școli.

Zumba

Rămânem în zona latino și vorbim despre zumba, care nu e doar un stil de dans, dar și un tip de sport.

Zumba implică o combinație între elemente ce țin de dans și elemente din sfera aerobicului. Coregrafia zumba încorporează mișcări de hip-hop, soca, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale, și chiar bollywood, respectiv dans din buric.

Zumba este recomandat de specialiști tocmai pentru numeroasele beneficii atât asupra fizicului, cât și asupra psihicului celor care îl practică. Mișcările zumba solicită și pun în mișcare toate grupele de mușchi, modelând și tonifiând corpul. În același timp, acestea acționeză precum exercițiile cardio, solicitându-ți inima și îmbunătățindu-ți sistemul cardiovascular.

Tango

Potrivit Historia tangoul a apărut în periferiile din Buenos Aires în baruri, bordeluri etc, unde bărbați singuri își petreceau vremea bând, jucând cărți, dansând sau apelau la serviciile „celei mai vechi profesii din lume”. A dansa tango cu o femeie în acea vreme era considerat obscen – îmbrățișarea este prea intimă, picioarele se ating și se întrepătrund… Așa încât dacă bărbații doreau să încerce un pas nou sau să învețe să danseze, singura posibilitate era să danseze cu un alt bărbat. Dansatorii de tango repetau între ei astfel încât să atragă admirația doamnelor. Experimentând și dansând unii cu alții, acești dansatori, mulți anonimi, au creat dansul tango.

Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l menționăm este caracterul „staccato” al muzicii și al dansului. Acesta înseamnă mișcări întrerupte și rapide.

În Chișinău aproape orice școală dans predă acest stil.

Street dance

E timpul să vorbim și de dansurile care nu necesită neapărat un partener sau o parteneră.

Street Dance este un o denumire generală ce denotă mai multe stiluri de dans, ce au evoluat în spații publice precum pe stradă, în curtea școlilor și în cluburi. De cele mai multe ori sunt improvizații, ce au un caracter social și încurajează interacțiunea cu publicul dar și cu alți dansatori

Aceste tipuri de dans sunt foarte populare în ziua de azi, atât ca exercițiu fizic, dar și ca artă și o formă de competiție practicată atât în studio-urile de dans, cât și în alte spații.

Vals Vienez

După cum ne spune și numele, Valsul Vienez își are originile în dansurile populare de origine austriacă și germană, în special în Landlerul Austriac. În valsul vienez cuplurile nu dansau într-o poziție foarte apropiată, ci mai degrabă într-o poziție semi-apropiată sau unii lângă alții. Mai mult decât atât, în valsul Vienez original, cuplurile dansau într-o formațiune circulară, în jurul ringului de dans, față de cum se întâmplă acum, fiecare cuplu dansează independent.

Învățarea acestui stil de dans nu e foarte ușoară, dar cu siguranță e captivantă.

Stilurile enumerate mai sus sunt doar câteva dintre cele pe care le vei găsi în Chișinău.

Succes la distracție!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin