Tatiana Mihailiuc: Manager People&Culture JTI Moldova
Cum arată o zi de lucru a unui Manager People&Culture?
Ziua mea de muncă arată tare frumos (zâmbește), cu multe întâlniri, colaborări, discuţii, analize de date, proiecţii, decizii, implementări de proiecte. Este muncă „vie”, plină de acţiune și acţiuni. Altfel probabil nici n-aș putea. În ape mici, liniștite, poţi pluti o perioadă, dar intervine rutina, plictisul – bucuria rezultatului o simţi atunci când lupţi cu valurile oceanului, de fiecare dată cu noi și noi provocări.
Te afli de nouă ani în același loc, cu aceeași oameni, făcând aceleași lucruri, nu este o rutină?
Trăim acum timpuri în care totul se transformă rapid, iar fenomele evoluează aproape de la o clipă la alta, așa că, faptul că muncesc de peste nouă ani „în același loc” este interpretabil. Organizaţia de astăzi și cea în care am pășit atunci sunt foarte diferite. Am transformat provocările în oportunităţi, am crescut, am devenit entitate independentă, suntem lider de piaţă, cu o contribuţie de peste 3% din bugetul de stat și, odată cu asta, s-au modificat și priorităţile și obiectivele afacerii, iar odată cu ele – și strategia de resurse umane a căpătat o altă dimensiune. Privesc cu plăcere spre anii trecuţi, îmi place să observ cum am crescut, cum a evoluat echipa și să admir rezultatele fenomenale obţinute împreună.
Cum ai ajuns la JTI? Cum a intrat JTI în viaţa ta?
Pură întâmplare! Nu eram în căutare activă. M-a contactat cineva cu care am muncit într-o altă companie, această persoană fiind recent angajată la JTI. Mi-a povestit despre oportunitate și m-a încurajat să aplic. Am ezitat atunci, nu știam și nu auzisem nimic de JTI la acel moment. Totuși, simţeam că sunt „coaptă” deja pentru o schimbare, iar „ieșirea din zona de confort” era un fenomen foarte în vogă la acel moment. Iată exact recrutaterea mea a fost o dovadă a faputului că nimic nu e întâmplător. Pentru că recrutările în cadrul JTI se fac cu mare atenţie la detalii, iar referinţele sunt verificate minuţios, am avut norocul să fiu recomandată direct și cu toată căldura de o fostă colegă de facultate, care muncise și ea la JTI. În momentul în care am rămas doar două persoane pe lista scurtă, anume recomandarea făcută de fosta colegă de facultate a fost decisivă în a fi selectată pentru angajare.
Mulţi spun că e mare plictiseală, la general vorbesc, să fii corporatistă. Cred că ai cu ce să îi contrazici.
E departe de adevăr. Este de fapt o experienţă fabuloasă să te afli și să ai posibilitatea să fii expus și conectat la un network internaţional de contacte și să te afli într-un mediu cu experienţe și practici internaţionale din care poţi învăţa mereu. Activitatea în compania noastră este deosebit de dinamică, nicio zi nu seamănă cu alta, iar procesele sunt foarte bine puse la punct tocmai pentru a avea posibilitatea să focusăm atenţia pe viziune, pe planurile pentru un termen lung.
Ai putea lucra/reveni într-o companie mică, afacere locală? Cum ai vedea asta?
Aș putea munci într-o companie locală, dar cu mindset global. Ar fi într-adevăr o provocare pentru mine să muncesc într-un start-up unde ar trebui puse pe roate procesele de resurse umane: începând cu intrarea omului în companie pentru interviu și până la exitul lui. Provocarea de a construi ceva fundamental este inedită, îţi oferă posibilitatea să creezi procesele exact așa cum trebuie de la bun început. Deși e foarte complexă această experienţă, e cu siguranţă și foarte rewarding.
Ce faci în calitate de People&Culture Manager?
Mă asigur că avem oameni potriviţi la locul potrivit, oameni care sunt motivaţi și dispun de toate resursele, procesele necesare pentru a performa, într-un mediu de lucru motivant și cu o cultură organizaţională în care curiozitatea și dorinţa de a excela sunt definitorii. Totul începe cu arondarea strategiei de Talente/Oameni și Leadership – la obiectivele afacerii pentru a le sprijini realizarea pe termen scurt și lung. Pentru asta se jonglează iscusit cu procesele și elementele ce ţin de: Structura Organizaţională, Achiziţia de Talente, Procesele de Integrare în Oganizaţie, Managementul Carierei și a Performanţei, Programele de Învăţare, Compensările și Beneficiile, Programele Motivaţionale și de Recunoaștere, Employer Branding-ul intern și extern, Comunicarea Internă, Etica și Integritatea, Programele de Diversitate și Incluziune, Sustenabilitatea și multe-multe altele. Sunt zeci, sute și mii de activităţi mici, pe care se bazează procese complicate, dar care nu dau greș.
Am fost mereu în căutarea minţilor deschise, dornice să exceleze și să înveţe. Experiența este importantă, însă atitudinea candidatului rămâne definitorie.
Să comunici cu oamenii ai învăţat în timp sau ai fost sociabilă mereu?
Pentru mine, comunicarea nu este o destinaţie, ci mai curând a fost și este o întreagă călătorie. Fiind un profil nativ introvertit, abilitatea de a interacţiona și asculta a venit cu timpul, odată cu experienţa, prin efort și muncă. Abilitatea de a comunica este un atu fenomenal, dacă este „întreţinut” în permanenţă – poate aduce rezultate fulminante, poate schimba destine și răsturna munţi.
Care sunt cele mai mari provocări ale job-ului tău?
Provocările sunt de fapt oportunităţi și îmi face plăcere când acestea îmi tot apar în cale. Iar dacă întârzie – le meșteresc eu.
Cât loc pentru creativitate este în munca ta?
În orice activitate este loc și pentru creativitate, și pentru agilitate, și pentru pasiune, mai ales pentru pasiune. De fapt, este loc pentru tot ce vrei…, dacă vrei… iar când nu vrei, apar scuzele. Eu nu cred în „nu e posibil”, soluţii există întotdeauna pentru orice, depinde doar de locul în care ne poziţionăm și unghiul din care alegem să privim lucrurile.
Sesizezi o criză pe partea de resurse umane?
Suntem într-adevăr o piaţă limitată în talente, fenomenele de emigrare îngustează procesele de selectare a membrilor echipei, iar sistemul de învăţământ bazat în fond pe abordarea majoritar teoretică, „produce” candidaţi, care au nevoie de o integrare de lungă durată. Cu toate acestea, avem oameni foarte talentaţi, care, puși în valoare, cu suficientă libertate, resurse și încredere – pot lesne cuceri Everestul, doar că aceștia sunt mai greu de găsit, dar noi tot reușim să o facem. Cum? E secret.
S-au schimbat cerinţele faţă de angajaţi sau așteptările angajaţilor care vin într-o companie?
Am fost mereu în căutarea minţilor deschise, dornice să exceleze și să înveţe. Experienţa este importantă, însă atitudinea candidatului rămâne definitorie. Persoanele flexible, curioase, care se adaptează ușor schimbărilor sunt cele care deţin Puterea.
Ce se întâmplă într-o multinaţională după ora 17.00 și de vineri seara până luni dimineaţa?
Nu știu. (zâmbește) Sper că se întâmplă lucruri frumoase: reuniuni de familie, întâlniri cu prietenii și multă voie bună. Pot spune sigur ce se întâmplă de luni spre vineri… Cineva zicea că adevărata fericire este atunci când faci ceea ce-ţi place. M-am convins de-a lungul timpului că este așa. E minunat să vii cu drag la muncă, să nu-ţi fie zilele și orele povară, să fii parte a unei echipe dinamice, vii, de oameni adevăraţi și prietenoși. Sunt mândră să fac parte dintr-o echipă cu adevărat excepţională. Nu e cuvânt spus tare, e ceea ce simt. Avem ani mulţi în spate de ”cea mai bună companie din Moldova, Europa și lume”. Această performanţă este exact meritul a ceea ce se întâmplă de luni până vineri în biroul nostru, este meritul fiecărui coleg cu care reușesc să schimb câteva vorbe în pauze, care împarte cu toţi prăjiturile aduse de acasă și se interesează sincer cum a fost ziua. Să știţi să secretul este alegerea pe sprânceană a oamenilor potriviţi, cu energii potrivite. Condiţiile de muncă excepţionale pe care le oferim echipei nu fac decât să întregească atmosfera, să apropie oamenii și să sudeze echipa. Sunt mândră că pot pune și eu umărul la toată această poveste.
Ce îţi place cel mai mult în munca ta?
Oamenii. Munca mea este despre Oameni. Ei sunt sursa mea de inspiraţie în fiecare zi. Pentru ei vin la birou cu bucurie. Sunt norocoasă să am 2 familii – una acasă și alta, la JTI.
JTI este Acasă pentru mine.
Text:Rodica Ciorănică
Foto:Vasile Platon
Lasă un răspuns