Lumea zice că ești printre cei mai buni comunicatori ever. Așa e? „Am auzit și eu bârfa asta… (zâmbește). Nu știu cum sunt și printre cine pentru că nu mă compar cu nimeni. Eu îmi iubesc meseria și o fac de mulți-mulți ani cu pasiune și sufletul deschis, fără să mă uit în jur. Doar îmi caut de treaba mea și fac ce îmi place și nu fac ce nu îmi place. Simplu.”
Perfecționistă de fire?
Nu cred că există „gata, am atins perfecțiunea, sunt super specialist” în comunicare. Mâine putem avea o nouă provocare și greși în decizie. Putem greși un cuvânt, un accent, o ieșire – care poate costa o companie, client listat la bursă de exemplu – taaaaare mulți bani; un politician – pierderea puterii și tot așa. Nu ne putem opri din învățat și experimentat nicio clipă pentru că ne ieșim din mână, nu mai simțim piața. În comunicarea strategică și de criză în care m-am specializat eu, cel mai mult valorează experiența și greblele – pentru că evaluăm potențialele riscuri și luăm deciziile mult mai rapid.
Black Unicorn, care e povestea lui?
Black Unicorn Agency este o companie de business intelligence, care oferă expertiză și consultanță în business și instituții publice, inclusiv în comunicare strategică și de criză. Îmi este întotdeauna complicat să explic cum muncim și ce anume facem, dar cei care au nevoie, se află în situații delicate sau vor să se reinventeze și întreabă în jur cine îi poate ajuta – ajung la mine. Nu promovez servicii, nu aplic decât foarte rar la proiecte. Sunt într-o nișă specifică și îngustă și am încredere în recomandările foștilor șefi, clienți, parteneri.
Ai zeci și chiar sute de experiențe în spate. Comunicare oficială în numele prim-ministrului, comunicare corporatistă, personal branding. Unde înoți cu mai multă plăcere?
Cel mai bine – în ape adânci. Acolo înot cu plăcere. A existat o perioadă în viața mea în care alegeam proiectele pe principiul „cu cât mai rău, cu atât mai bine” – cu cât era mai complicat proiectul sau ziceau toți din jur „nu te băga că e jale” – îmbrăcam rochița de sărbătoare și drept acolo mă duceam. Așa am învățat meserie. Doar prin încercări și greșeli. Așa continui să învăț. Aleg proiecte mari, complicate sau oameni deosebiți pe care să-i consult. Aleg provocări care mă învață ceva, mă forțează să învăț, să cresc.
Îmi place să îmi eliberez mintea. Să nu am formă, să mă transform. Ca apa.
Ce e libertatea pentru tine?
Mi-a spus cândva unul dintre partenerii mei de viață: „te-aș închide într-o colivie… să nu te vadă nimeni, să nu te atingă nimeni, să fii doar a mea…!” Nu-mi amintesc ce am răspuns, probabil am râs, dar în mine s-a schimbat atunci ceva. M-am speriat. Libertate pentru mine înseamnă să pot fi eu, adevărată și să fac ce simt. Atât. În limitele codurilor penal, civil și administrativ și, bineînțeles, a bunului simț. În casa mea, în țara mea, în lumea asta mare.
Cum te simți și cum ești în plan personal?
Ai avut suficiente provocări în zona asta. Care au fost cele mai dificile? Am avut diverse provocări. Avem cu toții dramele noastre. De asta cred că trebuie să fim buni cu cei din jur. Numai ei și Dumnezeu știu prin ce trec acum. Una dintre cele mai complicate a fost separarea de fostul soț, pentru că a provocat durere copilului. Dacă aș fi putut lua eu durerea ei s-o trăiesc – așa aș fi făcut. Acum, pe toate planurile în mine curg ape line, liniștite. Universul are grijă să le echilibreze pe toate.
A fost nevoie să te reinventezi? Cum?
M-am reinventat de mai multe ori. Am ajuns de multe ori jos. Mai curând, a trebuit să mă strâng de pe jos. Este cel mai dureros și important proces, cea mai importantă muncă pe care o facem de-a lungul vieții. Încrâncenarea și blocarea într-o situație înseamnă sfârșitul. Îmi place să îmi eliberez mintea. Să nu am formă, să mă transform. Ca apa. Ea poate curge calm și liniștit sau poate sfărâma totul în cale.
Emoție sau rațiune, ce alegi?
Energia inimii este de cinci ori mai puternică decât cea a creierului. Deși meseria mea presupune să pot fi rece, calculată, dură, de neclintit, nu fac nimic fără inimă. Uneori chiar las doar inima să mă conducă. Sunt o romantică și o idealistă absolută.
Cum te vezi în următorii 5 ani?
Mergând frumos pe Drumul Meu, rugându-mă la Dumnezeu să nu mă scape din ochi nici pentru o clipă. Că el când întoarce oleacă capul, eu precis fac prostii.
text: Rodica Ciorănică, Foto: Arhiva personală
Lasă un răspuns