Alexandru Machedon, omul care vrea să schimbe lumea

Nu am vorbit niciodată cu şeful de la StarNet mai mult decât a încăput într-un schimb de replici. Poate că această insuficienţă în a-l cunoaşte m-a și provocat să îl invit la un prânz, ca să îmi dau seama cum este omul care a construit un produs utilizat mai în fiecare casă sau oficiu. A acceptat uşor invitaţia.

Dar, pe cât de ușor a acceptat-o, pe atât de repede a fugit la negocierile pentru un candidat de dreapta comun. Da, ştiţi deja că, de la o vreme încoace, lui Alexandru Machedon i se pare puţin o revoluţie IT. Vrea să revoluţioneze sistemul. O treabă riscantă, apropo, dar pe care el şi-o asumă. Aşa cum am ratat prânzul cu Alexandru, izbutim totuși să ne vedem la cină. Cu un icewine în faţă şi nişte pește la grătar, reuşim să stăm de vorbă. Despre ambiţia de a schimba lumea de acasă, despre prietenii care aşteaptă schimbarea butonând la televizor, despre trei ani petrecuţi în Mozambic, despre femeia perfectă pentru el şi despre afacerile care ar scoate Moldova din topul celor mai sărace ţări.

m3

Sunt din Chișinău. Tata era profesor de matematică, doctor în știinţe pedagogice, iar mama – profesoară de limba română. Tata era din Orhei, dar a făcut studii la Moscova și Sankt-Petersburg. Pe când aveam opt ani, familia noastră s-a mutat pentru trei ani în Africa, în Mozambic, tata fiind delegat acolo din partea URSS pentru reformarea sistemului educaţional african. Mai exact, el o consilia pe soţia președintelui mozambican cu privire la implementarea acestor reforme.

>>> Africa m-a marcat profund. Mi se părea straniu că oamenii nu aveau case şi locuiau în cutii de carton. De foame și de sete, copiii, lăsaţi fără supraveghere sub niște copaci, abia de se mai puteau mișca… Această imagine mi-a rămas în gând ca o amintire dură: foarte mulţi copii bolnavi, stare de alertă, oameni înarmaţi. Cred că tatăl meu a acceptat atunci această misiune din patriotism, era ceva nobil să vii din ţările URSS şi să educi nişte valori în ţările lumii a treia. Apropo, făcea voluntariat.

>>> Pe continentul african, trei ani şi jumătate, am învăţat într-o şcoală rusă. Sistemul de educaţie rus de pe atunci a contribuit la formarea personalităţii mele. Acum înţeleg că o naţiune puternică poate fi construită doar cu o societate educată, bine instruită, bazată pe tradiţii și valori. În ce privește implementarea reformelor în sistemul educaţional din Republica Moldova, mi-ar plăcea să fie preluată experienţa din Singapore, Coreea de sud, Finlanda, Rusia. Însă, în momentul de faţă, responsabilii din domeniu nu au capacitatea să facă aceste reforme, nu vor să se complice, iată de ce nu se schimbă nimic spre bine…

>>> Pe când eram copil, tata îmi zicea că un pat, o masă, un scaun și o familie bună e tot ce are nevoie un om ca să fie fericit. Eu îl contraziceam. Nu mi se pare că ar fi de ajuns doar asta. E nevoie de un pic mai mult. Aceste discuţii în contradictoriu m-au motivat mereu în viaţă și m-au ajutat să obţin tot ce mi-am dorit.

>>> La vârsta de 12 ani mi-a apărut pasiunea pentru calculatoare și sisteme informatice. Căutam și citeam toată literatura de specialitate disponibilă în acea vreme în biblioteci și librării. Chiar m-am înscris prin corespondenţă la o școală de matematică și informatică din Moscova, participând la diferite concursuri la distanţă.

m2

>>> Cele mai frumoase amintiri din adolescenţa mea sunt legate de Liceul „Ion Creangă”. Am fost un elev foarte activ: participam la competiţii, olimpiade, concursuri locale și internaţionale. Primul meu proiect de succes a fost deschiderea unui post de radio în cadrul liceului. Chiar dacă sufletul meu era legat de tehnologii, părinţii mi-au recomandat să fiu „în rând cu lumea” și să mă înscriu la Facultatea de Bănci și Burse de Valori din cadrul ASEM. Trebuia să studiez cinci ani, dar, după trei ani, mi-am dat seama că nu mă regăsesc în această profesie. Cu aceeași problemă se confruntă mii de tineri și astăzi. Mulţi nu își aleg cariera în funcţie de abilităţile, competenţele și visurile pe care le au, dar după dorinţa părinţilor și după „modă”. Le recomand tuturor tinerilor, înainte de a-și alege profesia, să încerce să treacă mai multe teste psihometrice de specializare, care îi vor ajuta să își aleagă domeniul de activitate.

>>> Am început să lucrez de la vârsta de 18 ani. Eram implicat în diferite proiecte internaţionale de dezvoltare a sistemelor și aplicaţiilor IT. Astfel, am început să câștig mii de dolari. Cu banii câștigaţi, am creat prima reţea de comunicaţii electronice și am pus bazele companiei StarNet. Atunci mi-a fost de ajuns un capital de 10.000 de dolari ca să lansez compania.

>>> Motivaţia noastră era ideea, nu banii. La început, nu credeam în povești de succes. Visam să aducem internet rapid în fiecare casă. Era o pasiune pentru care lucram zi și noapte împreună cu o echipă de tineri, ca să realizăm acest vis și să-l transformăm într-o afacere de succes. Sincer vorbind, nici nu am avut măcar un plan de afaceri, ne bazam mai mult pe cunoștinţe, emoţii și intuiţie.

>>> La 26 de ani, mi-am propus să câștig primul milion de dolari. Am muncit împreună cu echipa ca aceste idei să se transforme într-o afacere mare și serioasă. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, după patru ani am făcut primul milion. Am atins această cifră de afaceri, apoi am zis: Hai să creștem la zece milioane! Acum, după 13 ani de muncă, compania este estimată la 40 mln de euro. 3529821.jpg

m6

>>> Următorul obiectiv este dezvoltarea Concernului StarNet până la valoarea de 100 de milioane de euro. Sunt sigur că, în zece ani, acest scop va fi atins. Noi vedem cu mândrie ce impact am produs prin faptul că am adus internetul rapid în casele oamenilor. Cetăţenii se dezvoltă prin informaţiile pe care le pot găsi navigând on-line: ei citesc, privesc, se documentează, fapt care ne bucură. Deci, noi am schimbat viaţa oamenilor.

>>> Banii sunt un instrument care ne ajută să ne realizăm visurile. Mă bucur că am rezultate frumoase, acest lucru îmi aduce satisfacţie și bani. Fiecare este liber să-și cheltuiască banii cum vrea. Eu, însă, nu îi risipesc pe nimicuri.

>>> Tata m-a sfătuit să mă păzesc de ameţeala succesului și să rămân mereu cu picioarele pe pământ. Și, chiar dacă ispita e foarte mare uneori, toată viaţa mă ghidez după acest sfat: nu mă las ameţit.

>>> Succesul m-a schimbat altfel; mi-a arătat că pot mai multe și că vreau mai mult. Zilele astea împlinesc 37 de ani, sunt tânăr, am multă energie. Mă simt ca la 20 de ani.

>>> Contează să fiu apreciat. Recunoașterea rezultatelor obţinute e motivaţia mea personală. Pentru ceea ce am făcut în ţară, sunt apreciat.

>>> La început visam să lucrez într-o companie de software, să dezvolt aplicaţii și sisteme IT. Dar, de când am creat compania StarNet, am început să gândesc global. Lucrurile mari care mă preocupă acum erau mult prea departe de mine atunci. Mă bucur că, după 13 ani, am ajuns până aici. „Revoluţia internetului” pe care am făcut-o în Moldova a adus ţara noastră pe locul opt în clasamentele internaţionale la viteza de acces la internet. Astăzi, am o viziune clară despre cum ar trebui dezvoltată și guvernată Republica Moldova cu ajutorul tehnologiilor informaţionale.

>>> Lecţia pe care am învăţat-o în acești 13 ani este că trebuie să-mi ascult echipa. De multe ori, ignoram opiniile celor de lângă mine. Cu timpul, am învăţat să apreciez oamenii, să-i ascult. Am înţeles că echipa este totul, că dacă nu ai încredere în ea, nu vei reuși nimic. La StarNet avem o echipă mare și profesionistă, peste 600 de oameni care își cunosc și își iubesc meseria.

m7

>>> Astăzi, economia Moldovei este bazată pe remitenţe, comerţ, importuri și agricultură. Nu cred că trebuie să construim economia și viitorul ţării doar pe un singur pilon, agricultura. În momentul de faţă, valoarea ei adăugată este mică, economia ţării fiind blocată între două pieţe, a Rusiei și cea a UE. Pentru a fi competitivi și a corespunde standardelor internaţionale, avem nevoie de investiţii enorme.

>>> Există păreri că e complicat să facem IT în Moldova. Sunt niște puncte de vedere greșite. În ultimii trei ani, am transformat mai multe idei într-un ecosistem durabil, prin proiecte concrete: Starlab, Digital City, Digital Finance, Fundaţia IT Moldova și AcademyPlus. Am vrut să le oferim tinerilor din Moldova o oportunitate de dezvoltare în domeniul IT, noi locuri de muncă, o perspectivă reală de a rămâne aici, acasă, și, desigur, o șansă să își realizeze visurile. Vrem să demonstrăm că aceasta este unica salvare a economiei ţării. Mă focusez mult pe aceste proiecte noi, având deplină încredere în managerii care gestionează produsele media și internet de la StarNet, fără implicarea mea.

>>> Acum 13 ani, am ales sloganul „Noi schimbăm viitorul”, care e actual și astăzi. Suntem motivaţi de acest slogan să ne mișcăm înainte și să creăm proiecte cu impact naţional. Să știţi că de multe ori investim mai mult decât câștigăm. Ideea este, totuşi, mai importantă, banii sunt doar o consecinţă.

>>> În sate, oamenii sunt pesimiști; nu au unde să lucreze. Vreau să creez centre educaţionale în toate raioanele ţării, unde tinerii vor putea obţine cunoștinţe și abilităţi necesare pentru a fi încadraţi în câmpul muncii. Vor fi centre de dezvoltare și creaţie pentru copii, unde aceștia vor învăţa ce este IT-ul, economia, marketingul și comunicarea, vor deprinde modalităţi de iniţiere a unei afaceri ș.a. Aceste lucruri trebuie educate din copilărie. Eu cred că StarNet, în parteneriat cu instituţiile internaţionale și naţionale, va reuși să dezvolte practici utile pentru a susţine și a motiva tinerii din zona rurală.

>>> Moldovenii sunt foarte talentaţi, dar nu au unde să se afirme. Eu cred că soluţia este valorificarea acestor talente pe piaţa globală, utilizând internetul și tehnologiile informaţionale. Sunt sigur că putem accesa o piaţă de 3537476.jpg miliarde de consumatori, transformând Moldova într-o ţară prestatoare de servicii. O altă idee pentru a crea mii de locuri de muncă ar fi construcţia mai multor uzine de asamblare din domeniul microelectronic, automotive sau aeronautic.

>>> Compania mea a început să sufere din momentul în care mi-am exprimat nemulţumirea în mod public faţă de guvernare. S-a întâmplat acum doi ani. Am avut așteptări mari de la actualii guvernanţi și, văzând că nimic bun nu se întâmplă, am început să comentez intens faptele lor, crezând că poate astfel se vor mișca lucrurile. De atunci, echipa mea întâmpină dificultăţi. Toate reprezentanţele StarNet suportă controale lunare. La un moment dat, s-a implicat și procuratura, care ne-a fabricat dosare penale. Avem peste 30 de dosare în judecată, cărora le facem faţă.

>>> Nimeni nu ne poate intimida. Și vom continua să ne facem bine treaba. Dacă StarNet, o companie care aduce anual în bugetul ţării câte 40-50 mln de lei, este hărţuită de stat, atunci care e soarta antreprenorilor mici?! În loc să fie încurajaţi și motivaţi, ei sunt presaţi. Îmi displace starea generală a lucrurilor din ţara noastră, chiar dacă se mai fac unele legi care favorizează domeniul IT. De exemplu, legea parcurilor IT, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, este o lege bună. Prin acest lucru, Guvernul încearcă să poziţioneze Moldova ca ţară atractivă pentru investiţii în domeniu IT. Au mai fost și alte iniţiative pentru atragerea investiţiilor în ţara noastră, dar, din păcate, ele au rămas doar pe foaie. Credibilitatea Republicii Moldova a scăzut dramatic în ochii investitorilor.

>>> Eu cred în democraţie și în dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare. Pe parcursul ultimilor ani, am simţit pe pielea mea că pentru orice părere incomodă, ești murdărit și atacat mediatic. Mass-media s-a transformat într-un instrument de manipulare și denigrare a persoanelor incomode actualului sistem. Am primit mai multe ameninţări și mesaje prin care mi s-a spus clar că dacă nu voi închide gura și nu mă voi conforma sistemului, voi avea probleme și voi pierde totul. Însă eu voi continua să-mi exprim părerea – este dreptul meu de cetăţean.

>>> Voi contribui la dezvoltarea presei independente. Avem nevoie de o presă liberă, care să informeze cetăţenii corect și echidistant, respectând valorile umane, etica profesională. Astfel, jurnaliștilor nu le va mai fi rușine de munca lor sau de echipa din care fac parte, indiferent că e vorba de TV, presa tipărită sau online.

>>> Nu m-a interesat niciodată politica. Mi-am dorit și îmi doresc o schimbare în ţara mea. Am protestat mai mult de un an, pentru că am împărtășit revendicările cetăţenilor care au ieşit în stradă și dorinţa lor sinceră de a avea un trai mai bun. Atunci când s-au furat miliarde și au început protestele, mulţi așa-numiţi „patrioţi ai neamului” au rămas la călduţ acasă, în faţa televizorului, comentând pe reţelele de socializare. Cineva stătea în piaţă, iar ceilalţi erau simpli spectatori și părerologi. Dacă am fi fost un popor unit, în piaţă ar fi protestat nu zeci de mii de oameni, dar sute de mii. Din păcate, încă suntem dezbinaţi. Mă bucur că, pe baza revoltei populare, a luat naștere Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Eu susţin ideea că actuala clasă politică este coruptă și avem nevoie de oameni noi și integri, care vor schimba actualul sistem putred.

>>> Sigur că avem și oameni de calitate în Guvern și Parlament. Neajunsul lor e că nu sunt independenţi. Sunt mulţi specialiști buni, numiţi în diferite funcţii, dar, din păcate, deciziile se iau în alte cabinete, de către oameni din umbră. Eu sunt pentru independenţă și transparenţă în luarea deciziilor. Mulţi dintre ei știu ce trebuie să facă, însă recunosc că depind de cineva. Sunt blocaţi și șantajabili, de aceea nu pot realiza aproape nimic.

>>> Noi, cetăţenii și antreprenorii, plătim taxe și impozite mari, din acești bani sunt plătite salariile deputaţilor, ale miniștrilor și ale altor funcţionari publici, care trebuie să fie în slujba poporului. Tot noi trebuie să le cerem performanţe și socoteală, iar salariile lor să depindă de obiectivele realizate. Cine muncește, să fie bine remunerat, cine nu, să plece!

>>> În politică pot ajunge două categorii de businessmeni. Unii ajung în Parlament și Guvern pentru a-și proteja și crește afacerea. O altă categorie, cu mult mai mică, o face din dragoste de ţară și din dorinţa de a schimba lucrurile spre bine. Eu mă regăsesc în a doua categorie. Acestea sunt principiile și valorile după care am fost crescut. Din păcate, pentru o mare parte dintre oameni, politica este un business. Iar promisiunile făcute alegătorilor rămân niște povești frumoase.

>>> Îmi văd viitorul în Republica Moldova, nu vreau să plec de acasă. Cred că avem foarte mult de muncă acasă. Eu şi echipa mea avem o viziune nouă asupra lucrurilor și soluţii pentru mai multe probleme actuale din ţară. De la 21 de ani, puteam munci în România, în Germania sau în Austria. Acum, aș fi fost undeva prin Europa. Dar am refuzat de fiecare dată și am rămas acasă alături de cei dragi.

>>> Am o familie frumoasă. Soţia îmi este alături mereu, și la bine, și la greu. Împreună avem trei copii frumoși, mezinul are șase ani, iar gemenii, câte opt ani. Toţi învaţă la Liceul „Ion Creangă”, pe care l-am absolvit şi eu. Singurul dezavantaj al acestei școli e supraaglomerarea claselor (câte 40 de copii în fiecare clasă). Apropo, acest lucru m-a motivat să încep un proiect ambiţios – o școală primară model în Chișinău. Acum câteva zile, am fost la USM, unde m-am consultat cu profesori și doctori habilitaţi în pedagogie ca să pot implementa cele mai avansate modele în educaţie. Îmi doresc mult să fac o școală care va crește și va educa viitorii lideri ai naţiunii.

>>> Pe soţia mea, Dina, am cunoscut-o acum 17 ani. Era campanie electorală. Tatăl meu candida pentru postul de primar în orașul Orhei, iar eu şi prietenii mei lipeam afișe electorale. După o zi grea de muncă, am revenit în oraș și am mers la Teatrul de Operă și Balet. Acolo am întâlnit-o pe Dina cu o prietenă de-a sa. Când am văzut-o, mi-am zis că ea trebuie să fie a mea și nu o dau nimănui. Câteva săptămâni tot încercam să o invit la întâlnire, dar ea nu-mi acorda atenţie. Învăţa la două facultăţi, Politologie şi Psihologie, asta îi lua tot timpul. Într-un final, a acceptat să ieșim împreună și, încet-încet, am construit o familie frumoasă. Păcat că relaţiile dintre tineri nu mai sunt ca pe timpuri, 3533128.jpg când contau sentimentele, plimbările prin parc, ieşirile la cinematograf, la îngheţată.

>>> Contează foarte mult educaţia din familie și cei șapte ani de acasă. Valorile se nasc în familie. Asta încerc și eu să le transmit copiilor mei. Cel mai bun exemplu pentru copii sunt părinţii. Cu regret, petrec mai puţin timp cu ei decât mi-aș dori. Dar măcar toate vacanţele încerc să le petrecem în familie, să călătorim în afara ţării și să descoperim lumea împreună.

>>> Până ating vârsta de pensionare, am decis să vizitez toate ţările lumii. Călătoresc foarte mult, până acum am văzut zeci de ţări. Cel mai tare m-au impresionat munţii din nordul Italiei și din Franţa, pădurile și lacurile din Elveţia. Cred că fiecare ţară e frumoasă în felul său și merită descoperită.

>>> Dragostea înseamnă fericire, respect reciproc, atitudine grijulie, înţelegere. Eu nu-mi las sentimentele la vedere, dar sunt romantic. Pe lângă dragoste, viaţa îmi este plină de pasiuni. Am urmat cursuri specializate datorită cărora pot pilota avioane ușoare. Îmi plac mult viteza și sporturile extreme. Nu ratez nicio ocazie să merg iarna la schi. Familia mi-a cultivat dragostea de limbă, ţară şi neam, de aceea ascult cu drag „Noroc” și Ion Aldea-Teodorovici. Apreciez muzica anilor ’90; clasică, naţională, patriotică.

>>> Femeia ideală pentru mine este familistă, frumoasă, deșteaptă, cea care iubește copiii. O femeie implicată în diferite activităţi: culturale, sociale, de caritate. Nu înţeleg bărbaţii care insistă ca soţiile lor să stea acasă, să fie gospodine la bucătărie. Chiar îmi plac femeile care gestionează afaceri, care sunt independente și au succes în carieră. Admir femeile puternice, care sunt lideri.

>>> Mulţi se tem de eșec. De fapt, toate visurile sunt realizabile, doar trebuie să îţi dorești ceva cu adevărat. Eu, de exemplu, am crezut foarte mult în primul vis. Când s-a realizat, am început să cred în al doilea, apoi, în al treilea și tot așa. Acum sunt sigur că prin muncă visurile pot deveni realitate. Da, am avut multe eșecuri și pierderi, în urma lor am învăţat multe lecţii de viaţă. Este o nebunie să calci pe aceeași greblă de fiecare dată și să aștepţi alt rezultat. De mai multe ori eram gata să las mâinile în jos, dar mă mobilizam și îmi spuneam: eu nu cedez!

m1

>>> Pentru tot ce am obţinut, am muncit din greu de la 18 ani. Astăzi, mulţi tineri „muncesc nopţile” prin baruri și cluburi, așteptând transferul de peste hotare, de la mama sau de la tata. Unii dintre ei visează să devină politicieni, judecători sau procurori, sperând că aceste „meserii” le vor umple buzunarele fără prea mult efort. Păcat că ei gândesc așa, căci banii sunt un rezultat, nu un scop. 3529834.jpg

Revoluţia internetului pe care am făcut-o în Moldova a adus ţara noastră pe locul opt în clasamentele internaţionale la viteza de acces la internet.

Vreau să creez centre educaţionale în toate raioanele ţării,
unde tinerii vor putea obţine cunoștinţe și abilităţi necesare pentru
a fi încadraţi în câmpul muncii.

Am o viziune clară despre cum ar trebui dezvoltată și guvernată Republica Moldova cu ajutorul tehnologiilor informaţionale.

Câteva lucruri
mai puţin cunoscute despre Alexandru Machedon

>>> Psihologii au împărţit oamenii în roşii, verzi, albaștri. Eu sunt un om roşu. Roşii sunt lideri, cei care obţin tot ce își propun şi își urmează visurile până la capăt. Folosind orice resurse, ajung la rezultatul dorit. Oamenii verzi sunt oamenii procesului, ai echipei, sunt executanţii, le spui ce să facă în mod concret. Oamenii albaștri vor să ajute pe altcineva, să schimbe lumea, aici se regăsesc voluntarii din ONG-uri, profesorii, medicii etc. Parcă m-aș regăsi și aici. Dar roșul mai tare mi se potrivește.

>>> Nu pot spune că sunt un om dificil. Depinde ce se înţelege prin asta. Nu sunt încăpăţânat, dar e complicat să îmi schimb părerea, pentru că întotdeauna știu ce vreau. Uneori am niște șabloane, pe care le schimb cu greu, doar în baza unor argumente solide.

>>> I-aş mulţumi vieţii pentru părinţii mei. Tatăl meu a fost un etalon, m-a învăţat tot ce știu. Din păcate, a reușit să se bucure puţin de succesul meu, a decedat din cauza cancerului. S-a stins în şase luni, nu am reușit să îl salvăm.

>>> Steve Jobs este un idol pentru mine. Din păcate, a decedat și el. Toţi îl credeau de pe altă planetă, el însă era un vizionar, pionierul tehnologiilor informaţionale care a revoluţionat industria și a schimbat lumea. Aproape fiecare dintre noi are telefon și calculator bazat pe tehnologia pe care a creat-o el. A fondat, a condus și a lăsat moștenire o corporaţie model.

>>> Conduc un Porsche Cayenne. Îmi place viteza. Din cauza asta am rămas fără permis, în România. Totuşi, 50 km/h e o viteză prea mică pentru a te deplasa cu o mașină performantă. Îmi plac autostrăzile din Germania, pentru că acolo nu există limită de viteză.

>>> Sunt un om direct. Poate asta e problema mea cea mai mare. Tot ce cred, spun în faţă. Sunt prea sincer. Îmi place transparenţa. Ceea ce e bun, laud, ce e rău, critic.

>>> Trei lucruri pe care nu le știe lumea despre mine? Sunt orientat spre rezultat. Nu sunt alintat, am avut parte de o altfel de educaţie. N-am avut pile şi am reuşit totul prin forţele proprii.

>>> Slăbiciunile mele sunt dragostea de Moldova și așteptările mari de la oameni. De asta şi iniţiez multe proiecte sociale. Am cerinţe şi aşteptări prea mari de la angajaţii mei, fapt pentru care deseori mă enervez. Dar anume această stare de nemulţumire mă împinge înainte.

>>> Sunt motivat să dezvolt sisteme care vor schimba viitorul Moldovei.

 

Text: Rodica Ciorănică

Foto: Natalia Mitereva

Abonează-te la articolele

Vip Magazin