Anna Strezeva – Unica organistă din Republica Moldova

Mulţi își doresc să fie unici și de neînlocuit, Anna Strezeva nu și-a propus acest lucru, dar la moment este singura organistă din Republica Moldova. Repertoriul artistei include pe lângă muzica originală de orgă multe alte capodopere ale muzicii instrumentale și vocale, transcrise pentru orgă de interpretă. Ea deţine titlul de Artistă a Poporului din Republica Moldova (2013) Adesea recitalurile Annei Strezeva se închiei cu improvizaţii pe teme propuse de spectatori, iar replicile din interviu vor fi improvizaţii de după o sesiune foto.

De data aceasta, unica orgă din Republica Moldova va răsuna pentru cititorul de aici…

FOTO: Nadia Kuzmina
TEXT: Zina Bivol

Nu este ușor să fii o singură organistă, la vremea noastră am fost trei, dar ceilalţi doi au plecat din Republica Moldova. Eu m-am născut la Chișinău, într-o cunoscută familie de muzicieni, și nu am putut să mă despart de acest oraș. Aici am început studiile la Liceul de Muzică „E. Coca”, pe care l-am absolvit în 1972, aici era mama și tata, aici era familia mea.

Sunt bucuroasă că am rămas acasă, acesta este locul meu natal. În toată Republica Moldova este o singură orgă și la acest instrument cânt doar eu, recunosc, este o mare responsabilitate, dar și o mare onoare. Mă strădui mereu să fiu la nivel și să nu-mi dezamăgesc ascultătorul.

În 1978 am absolvit Conservatorul „P.Ceaikovski” din Moscova, facultatea teorie, iar a două specialitate a fost orga pe care am studiat-o cu profesorul Leonid Roizman. La început am învăţat să cânt la acest instrument pentru mine, îmi plăcea cum sună, nu m-am gândit niciodată să ajung pe o scenă, dar soarta m-a adus la Sala cu Orgă.

Activez aici de 4 decenii și nimic nu s-a schimbat. A rămas aceeași scenă frumoasă. Eu consider Sala cu Orgă cea mai festivă sală de la noi și nu doar, ea a fost așa gândită și așa a rămas pe parcusul vieţii. Pornind de la toţi angajaţii care se implică ca ea să fie la cel mai înalt nivel, până la spectator, această sală este cea mai frumoasă din Europa.

Orga este un instrument neobișnuit, el este o întreagă orchestră, acolo sunt 4000 de tuburi de diferite dimensiuni, fiind considerat regele instrumentelor. Acest instrument are foarte multe posibilităţi și este cel mai mare din lume, dând impresia unei păduri de trunchiuri metalice și de lemn. Orga poate emite mai multe sunete deodată, dar se poate desfășura și pe trei planuri, simultan; mâna dreaptă, mâna stângă și pedalierul. Dacă un pianist trebuie să se formeze pe o axă verticală, realizând independenţa mâinii stângi faţă de cea dreaptă, un organist trebuie să adauge și să opună și una orizontală, și anume, independenţa picoarelor faţă de mâini.

Am concertat în toate republicile ex-URSS, în Europa (România,Ungaria, Finlanda, Germania, Franţa) și în Statele Unite ale Americii, iar parcursul activităţii mele artistice am acompaniat toate vedetele artei interpretative din ţară, care au în repertoriu creaţii cu orga, am concertat cu multe colective artistice-corale, orchestre, diferite ansambluri instrumentale. Am dorit ca fiul meu, Mihai, tot organist, să-mi calce pe urme, dar a câștigat green card și pleacă.

Cele mai mari emoții le-am avut la primul meu concert, când părinţii se ţineau de mână și tremurau pentru fiecare mișcare a mea. Atunci mi-am zis, de dragul lor, eu am să cânt, eu am să fiu cea mai bună și am fost. Cele mai triste momente, tot sunt legate de părinţi, și azi mă doare pierderea lor. Și acum îi văd de mână…

Sunt din zodia fecioarei, nu mă deschid în fața oricui. Mereu am frica să nu dezamăgesc, să nu-i supăr pe ceilalți și de a nu mă dezamăgi pe mine. Sunt o persoană mai retrasă și cânt deoarece cred că asta este misiunea mea și eu asta trebuie să fac.

Pe mine m-au învățat bine și mă strădui bine să-i învăţ pe ceilalţi. Nu că nu aș instrui pe alţii să cânte la Orgă, dar cei care încep să posede acest instrument, pleacă în alte ţări, poate acolo au mai multe posibilităţi.

Nu trăiesc după reguli impuse de cineva, am niște reguli morale pe care le susţin. Vreau să fac bine și să motivez lumea la fapte frumoase. Eu când am posiblitatea evadez la mănăstire, acolo e liniște și multă dragoste. În Psalm tot scrie : „Să-l proslăviţi pe Dumnezeu prin a cânta la orgă…”

Nu știu dacă sunt o femeie de succes, dar sunt o femeie fericită! Este o mândrie că pot cânta la orgă și am îndeplinit visul părinţilor mei de a continua prin arta muzicii. Sunt mulţi instrumentiști, dar nu au acces să cânte, în schimb eu am posibilitatea să lucrez la cea mai frumoasă sală din Europa și totodată la unicul instrument de orgă de aici.

Bach este pentru noi o sărbătoare, cei care vor sărbătoare pentru suflet, trebuie doar să-l asculte. Vă așteptăm la Sala cu Orgă!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin