Fişier
COMPOZITOR
LOCUL NAȘTERII: 6.02.1948, S. TREBISĂUŢI, R-NUL BRICENI
FUNCȚIA: 1984-1999 RECTOR AL CONSERVATORULUI DE STAT „GAVRIIL MUSICESCU”, SECRETAR GENERAL UNESCO MOLDOVA. ARTIST AL POPORULUI
STUDII: INSTITUTUL DE ARTE „GAVRIIL MUSICESCU”, MUZICOLOGIE, CONTRABAS
CARTEA PREFERATĂ: AMINTIRI DIN COPILĂRIE DE ION CREANGĂ
FILMUL PREFERAT: STEAUA FĂRĂ NUME, ÎN REGIA LUI EUGEN TODORAN
COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL
FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Valorile adevărate nu se pierd în timp
Miracolul muzicii l-a atras din copilărie. Muzica i-a fost vocația, visul, Universul și viața. A studiat, a scris, a cules și a interpretat foarte multe piese muzicale, însă, dacă ar fi să aleagă o singură melodie compusă de el, pe care ar lăsa-o să sune peste secole, ar fi „Sărbătoreasca”.
Constantin Rusnac, în 2023, este cel care speră ca interpreții să se apropie mai mult de creațiile sale pentru a le aduce inimii ascultătorului în modul cel mai veridic și convingător.
Amintiri din copilărie. Tata și-a cerut iertare de la mine când mă pedepsise pe nedrept. Eram copil și m-am simțit mândru că am fost tratat mai mult decât atât. Am conștientizat rolul părinților și nu am îndrăznit vreodată să-i judec sau să le necinstesc memoria. S-au mândrit cu mine cât au fost în viață.
Rector AMTAP. Sunt mulțumit că mi-a reușit să reprofilez „Catedra de Instrumente Populare”, aducând-o în albia firească. Mă bucur că am fondat „Catedra de Jazz și Muzică Ușoară”. Un succes aparte l-am simțit atunci când am revitalizat „Studioul de Operă”, atât de necesar pentru viitorii interpreți vocali și pentru viitorii instrumentiști ai orchestrelor profesioniste.
Mă mândresc cu mulți artiști care și-au perfecționat măiestria de muzicieni consacrați sub nemijlocita supraveghere a minunaților pedagogi ai conservatorului „Gavriil Musicescu” și astăzi sunt cunoscuți în toată lumea.
În anul 2021 am devenit străbunic. Strănepoțelul se numește Matyas.
Iubirea de muzică i s-a transmis și fiicei Anișoara, este violonistă în Orchestra Națională a Belgiei. Susține concerte și în calitate de solistă, este prima vioară în quartet-ul „Montagnana” și în trioul cu același nume. Ilie, fiul, este violonist în orchestra simfonică din Sibiu, România. Este prima vioară în ansamblul de cameră, „Ilia-Quartet”, fondat de el însuși. A scris muzică la câteva spectacole, muzică pentru Orchestra simfonică.
Margareta, nepoțica de la fiică, a publicat, la vârsta de 15 ani, placheta de versuri „Ce zămislesc mâinile mele”, o culegere din câteva povești „Cele cinci diamante” și piesa „Făcătorii destinului“ – toate ediții bilingve – franceză-română. Piesa în 2010 a fost montată pe scena teatrului de păpuși „Guguță”. A fost medaliată cu aur la Jocurilor Delphice din Astana, Kazakhstan, 2012, proba Poezie în limba engleză.
Cătălin, nepotul de la fiică, la vârsta de cinci ani a avut, în incinta Bibliotecii „Ion Creangă”, o frumoasă expoziție de tablouri, treizeci la număr, pictate la Bruxelles. Dar, nu s-a hotărât să devină pictor.
Alexandra, nepoțica, are 13 ani, este foarte muzicală, cântă cu vocea și la ukulele, și la pian, dar încă nu știe încotro să-și îndrepte pașii.
Tot ce se întâmplă în jurul nostru este rezultatul nivelului de cultură al fiecărui cetățean. Gusturile pot fi diferite, criteriile de apreciere a valorii, însă, inclusiv a muzicii, sunt în deplină concordanță cu nivelul culturii. Eu sunt o persoană care e absolut convinsă în faptul că, doar plasând cultura în capul mesei, putem avea o societate sănătoasă din toate punctele de vedere.
Lecția de viață. Încrederea în oameni este o trăsătură umană foarte frumoasă, dar și ea are limite. Din păcate, lecția n-am învățat-o. Totuși, avem cu mult mai mulți Oameni Onești.
Miracolul muzicii l-a atras din copilărie. Muzica i-a fost vocația, visul, Universul și viața. A studiat, a scris, a cules și a interpretat foarte multe piese muzicale, însă, dacă ar fi să aleagă o singură melodie compusă de el, pe care ar lăsa-o să sune peste secole, ar fi „Sărbătoreasca”.
Lasă un răspuns