Atât timp cât cifra contului bancar nu afișează 1mln. €, nu consider că fac destui bani – Cristina Pretuleac | #40under40

NIMIC NU ÎȚI OFERĂ ARIPI MAI MARI DECÂT SENTIMENTUL CĂ EȘTI INDEPENDENT FINANCIAR

CRISTINA PRETULEAC

Fondatoarea Criss Collection SRL și a brandului Maison Criss

Cristina Pretuleac este discretă atât în viața personală, cât și cea profesională. Preferă ca rezultatele să vorbească despre calitatea muncii. În afaceri a pornit de la ideea ca mereu să fie în armonie cu ea însăși, începând de la statutul care îl are, până la haina care o îmbracă, pantofii care îi încalță și felul în care gândește. Nu este căsătorită și nici nu se grăbește să o facă. „Bărbatul cu care voi fi trebuie să fie mult mai realizat ca mine, ca să nu zic… bogat”, ne-a spus în secret.

De la Moldova Gaz la designer… Acum câţiva ani în urmă am înţeles că monotonia nu este pentru mine. Zi de zi să fii la birou pare a fi o stabilitate, nu? De fapt, e atât de plictisitor. (zâmbește) Eu sunt un om care iubește libertatea, recunosc. Îmi place să fiu un lider. Mulţi ar spune că e ceva ușor. Într-adevăr, îmi place să o fac pe șefa, dar mi-aș dori peste ceva timp să schimb acest lucru și să am un manager. Lumea fashion-ului a fost dintotdeauna de partea mea. Iar acum este și o nișă foarte profitabilă. Sunt pasionată de fashion – începând de la culori, stofe și până la calitate. Sunt o perfecţionistă și calitatea pentru mine înseamnă profesionalism.

Pe lângă fashion, mai am o dragoste pentru pictură și pian. Doar imaginaţi-vă, cum după o zi încărcată vii acasă, îţi torni un pahar cu vin, pictezi și te pierzi în notele muzicale… Uneori aș da totul pentru aceste momente. Sunt rare, dar le ţin doar pentru mine.

Pandemia – un motor pentru afacerea mea. Când a început pandemia, aveam foarte multe oferte. Chiar dacă și până atunci eu deja exportam peste hotarele ţării. Cred că nici nu vă imaginaţi câte branduri renumite se produc la noi și se exportă. Aveam un timp foarte redus și telefonul suna nonstop. Pandemia m-a ajutat foarte mult să cunosc piaţa din Republica Moldova. Astfel, am reușit să am multe colaborări cu diferite reţele de farmacii și instituţii medicale de la noi din ţară. Am început a coase măști din stofa rochiilor rămase. Coseam în 4 fabrici. Nimeni nu a fost pregătit. A fost un fel de „boom”. Iar cine s-a descurcat – a reușit. Am cumpărat robotul care coase măști pentru a fi mult mai productivi. Am învăţat cum să gestionez mai bine personalul și chiar am redus din el. Cel mai greu într-o afacere ramâne a fi – oamenii. Conștientizez că am nevoie să suplinesc fabrica mea cu mai multă forţă de muncă.

Am început cu credite și ODIMM… 10 mii de euro și 70 de angajaţi pare a fi mult. Ha-ha, așa credeam și eu. Să începi o afacere cu 10 mii este egal cu 0, (zic eu acum). Materiale de construcţie, mașini de cusut, stofe – toate erau atunci niște datorii continue. Însă, datorită programului Femei în Afaceri, ODIMM a fost salvarea mea. Am dat toate datoriile care le mai aveam, dar recunosc, am muncit mult.

Părinţii mi-au oferit cea mai bună educaţie financiară. Consider că succesul meu este rezultatul educaţiei primite acasă. Părinţii m-au învăţat să preţuiesc banii și pentru a-i avea – trebuie să-i dai. Mereu am muncit pentru tot și continui să o fac. Nimic nu îţi oferă aripi mai mari decât sentimentul că ești independentă financiar.

1.000.000 de euro – cifra care trebuie să o am în contul meu

Cât câștigă Cristina Pretuleac din dragostea pentru fashion? Nu am cifre. Contează foarte mult cantitatea de textile pe care o produc. Atât timp cât cifra contului meu bancar nu afișează 1 milion de euro, nu consider că fac destui bani.

Îmi doresc ca tinerii generaţiei de astăzi… să nu creadă în povești. Totul vine prin multă muncă și în timp. Dacă nu ai destui bani, înseamnă că nu muncești destul de mult. Dacă dormi prea mult, înseamnă că ai timp pentru a face asta. Visaţi raţional. Încercaţi mai întâi să înţelegeţi ce vă doriţi, ca mai apoi să realizaţi ceea ce vă place. Treaba este foarte simplă. În această viaţă ori alegi să lupţi, ori te plângi că nimic nu e cum vrei tu! Visele sunt contra cost și drumul vieţii contra timp. Doar tu ești responsabil pentru viaţa pe care o trăiești. Tu decizi în ce culori pictezi drumul vieţii tale.

De ce Maison Criss? Pentru că visez la o casă de modă în orașul meu de suflet, Paris. Uneori, visele sunt mult mai mult decât doar vise. Sunt sigură că dacă îţi dorești cu adevărat ceva, devine realitate.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin