Diana Manea – Omul Anului 2021

Fişier

VICEDIRECTOR MEDICAL IMSP, INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTĂ

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 14.05.1973, OR. CHIŞINĂU

STUDII: MASTER ÎN MANAGEMENTUL SĂNĂTĂȚII PUBLICE, UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „N. TESTEMIȚANU”

COORDONARE: ZINA BIVOL

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Neurologia – universal uman!

Creierul este cea mai importantă parte a unui organism. Acesta controlează aproape toate procesele corpului, inclusiv bătaile inimii, respirația, vorbirea, dar si toate cele cinci simțuri. Medicul neurolog, mai nou vicedirector medical, Diana Manea, este și un manager bun, exact în asemenea parametri își gestionează și echipa. Marea ei pasiune rămâne medicina! Chiar dacă nu prea are timp liber, neapărat încearcă să găsească câteva ore pentru activități culturale și evadări pentru scurte călătorii.

Anul 2021 a fost unul plin de provocări, dar am știut să prioretizăm unele aspecte și să creăm o stabilitate la serviciu, fără atât de multe pierderi de vieți omenești. Am avut evenimente frumoase în familie, suntem cu toții bine, sănătoși. Putem spune mulțumesc, Doamne, pentru un an bun.

Cred că darul cel mai de preț al omului, dar și cel mai necunoscut din univers, e creierul, de aceea am ales în studenție Neurologia. Am avut marele noroc să am mentori excelenți, care m-au determinat să conștientizez încă o dată că neuroștiința joacă un rol important pentru fiecare domeniu medical, pentru care le sunt extrem de recunoscătoare.

În fiecare zi descoper câteva ceva nou și o fac cu pasiune, neurologia este o disciplină unde se impune un proces continuu de învățare, deoarece creierul uman încă rămâne nedescoperit.

Cel mai important proiect pe care l-am desfăşurat în anul 2021, este implementarea pe larg a trombolizei, trombextracției în Institutul de Medicină Urgentă, program finanțat de CNAM, și studiul asupra proiectului de implementare a serviciului regionalizat de asistență și tratament a pacienților cu accidente vasculare acute, care sperăm că va fi înaintat de către Ministerul Sănătații deja spre aprobare.

Ce poate fi mai grav decât un pacient inconștient cu un debut brusc, cu convulsii sau un pacient care brusc pierde controlul mișcărilor într-un hemicorp, adică în mână și picior, și nu poate vorbi sau care are o cefalee de intensitate extremă? Toți acești pacienți așteaptă ajutorul nostru urgent. Aici și acum, cum zicem noi.

Ca perspectivă, personalul angajat al Institutului de Medicina Urgentă trebuie să se transforme în ambasadori de imagine! Vreau ca fiecare membru al echipei noastre să scoată din minte expresia „nu se poate ”.

Indiferent de urcuşuri sau coborâşuri, mă străduiesc să rămân la fel de deschisă și comunicabilă, pentru că lucrul nu se termină cu ieșirea din instituție, dar continuă la telefon, deja de foarte mulți ani. Dar mereu încerc să-mi păstrez acasă starea de liniște și să nu aduc de la serviciu emoțiile negative.

Au fost și perioade cu nopți nedormite, gărzi, lecții făcute cu fiică-mea la telefon, studii permanente peste program, dar la capătul acestor zile eram mulțumită că am făcut ceva bun, că am salvat o viață sau am contribuit la creșterea calității unui vieți de om!

Se spune că omul se află la o decizie distanță de a-și schimba viața, dar, indiferent de decizia pe care o luăm, trebuie să rămânem credincioși nouă înșine. Sper că cea mai grea decizie a rămas undeva în urmă și nici nu vreau să știu că a fost.

Bucuria mea este fiica mea, Andreea Rafaela. E sufletul și dragostea mea! Ea nu și-a ales drumul meu, chiar dacă vine din dinastie de medici, a vrut să fie independentă și să facă ce i-a plăcut și în copilărie, arta culinară. E studentă în anul patru la Tehnologia Alimentelor la UTM și sunt mândră că nu a plecat peste hotare și că vrea să dezvolte ceva aici, în acest domeniu.

Îmi doresc să vină o zi în care să pot călători în jurul lumii pe o croazieră. E mult?

Abonează-te la articolele

Vip Magazin