Directorul CMAC, Igor Rusu: Acordăm atenție maximă fiecărui client în parte

Prin ce este importantă activitatea CMAC în sistemul economic și social din țară? Care sunt categoriile de beneficiari?

Sunt în acest domeniu de mai bine de patru ani și, credeți-mă, mi se pare extrem de importantă credibilitatea unui produs sau a unui serviciu, precum și gradul de încredere pe care îl inspiră furnizorul acestuia. Simpla afirmație a unui producător cu privire la resupusa calitate a produsului sau serviciului său nu mai poate fi astăzi suficientă. În aceste condiții, pentru a genera încrederea consumatorilor și a-i ajuta să decidă dacă cumpără sau nu ceea ce văd pe raft sau dacă apelează la un serviciu de care au nevoie, majoritatea companiilor apelează la terțe persoane. Exact în acest moment, intervenim noi, cei care oferim o gamă diversă de servicii în domeniul evaluării conformității. Ca să fiu mai explicit, o să punctez aici certificarea produselor și sistemelor de management, testele de laborator, verificările metrologice, verificările dispozitivelor medicale, instruirea. Serviciile noastre permit producătorilor sau prestatorilorsă demonstreze că respectă standardele relevante de proiectare și siguranță, precum și cerințele legale, iar
consumatorilor le oferă încredere în calitatea produselor și serviciilor pentru care optează. Beneficiarii direcți ai serviciilor noastre sunt companiile locale și străine, iar fără garanția scrisă a calității oferită de CMAC acestea nu ar putea să își comercializeze aici produsele și serviciile. Beneficiarii indirecți sunt consumatorii și statul, care au garanția că produsele și serviciile oferite corespund standardelor și cerințelor legale.

Care este cea mai importantă schimbare realizată de CMAC în cei peste 50 ani de activitate?

Deşi pe parcursul anilor instituția noastră a suportat diverse reorganizări și schimbări, mă bucur că a reușit să se adapteze la noile cerințe în domeniul infrastructurii calității și să se mențină în poziția de partener de încredere pentru companiile din Republica Moldova. Pe aceeași listă de lucruri plauzibile, aș trece și faptul că am inițiat și păstrat cele mai bune practici în domeniul evaluării conformității și am diversificat serviciile oferite. Mă refer aici la acreditarea în domeniul verificării dispozitivelor medicale și extinderea domeniului de acreditare pe segmentul încercărilor de laborator a materialelor textile. La fel, îmbunătățim și modernizăm continuu metodele de încercări și verificări prin utilizarea echipamentelor performante, de exemplu pentru laboratorul ce testează materialele folosite la reparația drumurilor. Nu mai puțin importantă este atenția mea, ca manager, asupra îmbunătățirii condițiilor de muncă a salariaților, pachetele salariale prin care își pot întreține familiile și chiar îi motivează să rămână în țară. Avem grijă să instruim și să formăm specialiști calificați în domeniu și să sporim indicatorii de performanță economico-financiară.

Ce trebuie să știe despre CMAC oamenii obișnuiți, ce-i care nu produc și nu comercializează servicii?

Că pot avea încredere în noi, pentru că nouă ne pasă de ceea ce consumă ei în fiecare zi. Indiferent că este vorba de produse alimentare sau de servicii. Calitatea este primul lucru care contează pentru o viață cât mai sănătoasă și mai puțin stresantă. Informăm corect și complet, în termeni cât mai restrânși.

Și producătorii?

Că noi suntem partenerul lor de încredere, dacă ei își tratează consumatorii cu respect, bineînțeles! Pentru că de fapt consumatorii lor sunt și familiile lor, părinții, copiii, prietenii. Noi suntem cei care putem oferi soluții și suportul necesar pentru creșterea credibilității consumatorilor față de produsele și serviciile oferite de ei. Printre avantajele colaborării cu CMAC se numără și faptul că suntem un organism independent și imparțial, acreditat conform standardelor de referință. Deținem multiple domenii de acreditare pentru certificarea produselor agro-alimentare, industriale, construcții, diverse metode de încercări de laborator, verificarea metrologică a unei game vaste de mijloace de măsurare. Certificatele și rapoartele eliberate de către CMAC furnizează încredere și sunt o dovadă obiectivă a conformității produselor și serviciilor conform cerințelor stabilite. Diversitatea serviciilor prestate și aria geografică de acoperire contribuie la reducerea costurilor și timpului pentru agenții economici, iar echipa de profesioniști este orientată spre client și soluții inovative.

Există clienți supărați pe CMAC? Se întâmplă să nu fie certificate anumite produse din cauza că ar fi nocive pentru consumatori?

Acordăm atenție maximă fiecărui client în parte. Clienții noștri știu că sugestiile lor sunt întotdeauna binevenite, iar scopul nostru este de a le oferi soluțiile corespunzătoare. Chiar dacă, uneori, sunt nemulțumiți de rezultatele obținute, fie un mijloc de desfășurare/dispozitiv medical nu corespunde cerințelor sau încercările de laborator oferă rezultate negative, le oferim informații detaliate despre cauza apariției neconformității și despre cum înlăturăm neajunsurile. Cu siguranță, știm să găsim limbaj comun cu fiecare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin