Tudor Ulianovschi, desemnat „Omul Anului 2018” în domeniul diplomației

Meditează mult atunci când ia o decizie, de fapt, anume această caracteristică îi defineşte și viața personală. Dacă nu ar fi avut o tactică și o strategie bine puse la punct, crede că nu am fi reușit să obținem suportul majorității statelor membre ONU în adoptarea Rezoluției din 22 iunie 2018 privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Moment istoric, de altfel, pentru țara noastră.

Lucrând și având în subordine câteva sute de funcționari publici, am învățat să fiu tacticos și, chiar dacă sunt la curent cu toate, trebuie să mă prefac că multe nu le-am auzit sau nu le cunosc, deoarece indiferența este cea mai bună armă împotriva dușmanilor. Apreciez mult munca și spiritul de echipă, de aceea nu sunt persoana care concediază oameni care au lucrat zeci de ani în sistemul diplomatic, dimpotrivă, pe parcursul mandatului de șef al diplomației pe care îl dețin din ianuarie anul trecut, am depus eforturi considerabile să consolidez echipa, dar mai ales spiritul de echipă care este atât de necesar unui colectiv.

Voi recunoaște în premieră pentru Revista VIP Magazin că dacă nu reușeam acel succes la ONU pe 22 iunie 2018, urma să îmi dau demisia din funcția de ministru, deci, a fost un risc pe care mi l-am asumat personal, în ciuda barierelor interne și internaționale pe care le-am avut, dar am demonstrat că, prin curaj și profesionalism, putem să ne impunem pe arena mondială dacă dorim să ne promovăm cu adevărat interesul național.

Doar fiind activ și în „viteza a 6-a”, un șef poate seta ritmul de lucru al echipei, care să acționeze dinamic și să obțină rezultate. Dacă era altfel, nu aș fi avut 286 de întrevederi de nivel înalt într-un an de zile și peste 60 de acorduri bilaterale și memorandumuri semnate cu alte state.

În ce privește realizările concrete ale MAEIE pentru societate, țin să menționez că pe parcursul primelor 11 luni ale anului 2018, misiunile consulare ale Republicii Moldova au prestat peste 140.000 de servicii consulare, am micșorat taxele acestor servicii – pentru prima dată în ultimiii ani, astfel încât aceste servicii să fie accesibile pentru fiecare cetățean aflat peste hotarele țării.

Alegerea mea în calitate de Președinte al Consiliului pentru Comerț și Dezvoltare a Comisiei ONU UNCTAD este una dintre cele mai mari realizări profesionale, pe lângă alte patru președinții pe care le-am obținut pe parcursul mandatului meu de Ambasador și Reprezentant Permanent pe lângă Oficiul ONU și OMC din Geneva. Știți de ce o consider totuși o realizare? Pentru că atunci când reprezinți o țară mică, este necesar să obții consensul celor 193 de state membre ONU și al celor 164 de membri OMC, ceea ce într-adevăr este dificil pentru orice diplomat, cu precădere pentru țările mici în curs de dezvoltare economică.

Diplomația este arta de a negocia, a promova interesul național al țării, a obține victorie pentru Republica Moldova la condițiile cele mai avantajoase. Diplomația este ca oxigenul. Atunci când aceasta există și este promovată cu succes – nu se vede, dar este crucială pentru existența unui stat. Însă, atunci când nu există – insuficiența este resimțită de toți.

Am jucat foarte mult șah în viața mea, fiind și maestro în sport la șah. Am o memorie foarte bună și o putere de concentrare destul de mare, plus că știu să fiu răbdător atunci când este cazul. Mulți colegi îmi spun că sunt prea tolerant. Chiar și în situațiile de criză sunt calm și nu panichez, indiferent de conjunctura politică, diplomatică, social-economică sau chiar de securitate. Membrii familiei mele deseori îmi spun că sunt diplomat în sânge, deoarece evit conflictele, iar acolo unde ele există, încerc să le aplanez prin aplicarea artei conflictului. Am și câteva puncte slabe, ca fiecare om – nu pot accepta și tolera minciuna, de aceea dacă știu că am dreptate, îmi voi argumenta poziția ori de câte ori va fi necesar! Cred că sunt și încăpățânat!

Din păcate, am puțin timp liber, uneori, sâmbetele și duminicile, fie că sunt în deplasare, fie că sunt la serviciu, pentru a reduce din multitudinea de documente pe care trebuie să le examinez. Atunci când se ivește posibilitatea, prefer să fiu cu familia mea pe care, din păcate, o văd mai rar, dar asta e viața unui diplomat. M-am bucurat anul acesta că am putut să fiu lângă fetița noastră Madeleine, care a sărbătorit 8 anișori. Jucăm șah împreună ori de câte ori am timp să fiu cu ea. Mi-aș dori, într-o zi, să mă învingă la șah și să mă depășească în multe alte lucruri – cred că este visul oricărui părinte. Am cam obosit de călătorii și deplasări, deși uneori aș vrea să merg undeva în concediu, fără telefoane și fără internet, deoarece viața trece prea repede și uneori nu prea avem suficient timp pentru cei dragi sufletului.

Soția mea, Corina este motorul meu în cariera profesională, susținându-mă necodiționat în toate cele trei misiuni diplomatice. Mă citește ușor și știe să devină puternică atunci când este necesar, în ciuda faptului că ea a trecut prin numeroase bariere ale vieții. Ne completăm reciproc și știu că ea este cel mai aprig critic constructiv al meu, ceea ce mă motivează pentru o prestație cât mai bună. Ea are un simț feminin desăvârșit și îmi simte vibrațiile sufletului de la distanță, așa precum eu îi simt aroma de parfum fără a o avea alături.

Dacă nu îmbrățișam cariera de diplomat, atunci cu siguranță aș fi devenit judecător, ca și tatăl meu. Provin dintr-un neam unde profesia de jurist ne caracterizează și a fost și este meseria mai multor reprezentanți ai familiei Ulianovschi. Întotdeauna mi-a plăcut să fac dreptate, în special într-o lume unde există multă nedreptate.

Mi-aș dori să continuăm parcursul european al țării noastre și să oferim speranță oamenilor prin acțiuni palpabile. Sper că arta negocierii pe care o demonstrează diplomația Republicii Moldova va putea fi aplicată și în 2019, care va aduce mai multe victorii internaționale, resimțite inclusiv în interiorul țării noastre. Mi-aș dori să văd în noul an mai puțini copii și adulți bolnavi, mai puține probleme și mai multă fericire în privirile oamenilor. Un an mai prosper, mai calm și plin de credință tuturor.

Fișier:

Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Data şi locul naşterii: 26 mai 1983,  or. Florești
Studii: Doctorand  la Universitatea de Stat din Moldova, specializarea Drept;
Master în Drept Internațional la Universitatea Liberă Internațională din Moldova; Licențiat în Drept, ULIM
Experiența profesională: Diverse stagii de formare profesională în țări precum: Austria, Qatar, SUA, Coreea, etc.
Autor al numeroaselor publicații și articole în domeniul jurisprudenței.
Experiență în mai multe organizații neguvernamentale, în materia drepturilor omului.
Ambasador al RM în Elveţia;
Reprezentant Permanent al RM la ONU, OMC și alte Organizaţii Internaţionale la Geneva;
Viceministru al Afacerilor Externe și Integrarii Europene;
Insărcinat cu afaceri în Statul Qatar și alte țări din Golf;
Consilier politic în cadrul Ambasadei RM în SUA
Desemnat de către ONU „UN Gender Championship”

Coordonare Text: Svetlana Tataru
Foto: Arhiva Personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin