Gheorghe Habed – OMUL ANULUI 2022

Fişier

DIRECTOR GENERAL HABSEV

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 10.06.1978, S. BOCANCEA-SCHIT, SÂNGEREI

STUDII: UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN MOLDOVA

CARTEA PREFERATĂ: AVENTURILE LUI TOM SAWYER

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Gheorghe Habed

Omul care preferă liniștea

Este fondatorul uneia dintre cele mai vizibile companii de soluții electrice și de energie regenerabilă. Dar nu are pretenția celebrității. Periodic, optează pentru acțiuni de promovare a numelui echipei, dar nu o face zgomotos. E adeptul calității în toate: componente calitative, soluții tehnice calitative și competiție calitativă. Or, calitatea presupune educație și competență, respect și responsabilitate, atitudine cinstită oricând.

Visele mele au evoluat permanent în paralel cu maturizarea. Au fost perioade când familia mea se descurca foarte greu și atunci visele erau să câștig mai mult. Așa a trecut adolescența mea.

Totuși, am fost și sunt un norocos. Am întâlnit cea mai frumoasă fată, care a acceptat să construiască din mine soț și tată. Am întâlnit în cale mulți oameni înțelepți și cumsecade de la care am învățat decență și responsabilitate. Inclusiv am întâlnit oameni de la care am învățat cum nu vreau să fiu. Așa a apărut un set de valori și principii morale, care sunt determinante și în procesul de luare a deciziilor.

Rezultatele anului 2022 sunt de fapt efectele investițiilor și acțiunilor noastre din anii precedenți. Exact așa va fi și anul 2023 – rezultatul experienței anilor precedenți plus insistența noastră în a învăța permanent și în a face lucrul calitativ oricând și oriunde. Am realizat multe proiecte frumoase și chiar unice – nu voi menționa unele, pentru că toate egal merită menționate.

Dacă fac ceea ce îmi place? Cel mai des – da. Dar nu sunt adeptul afirmațiilor că munca trebuie să aducă numai plăcere. A munci înseamnă a face ceea ce trebuie, nu ceea ce vrei. Munca e despre disciplină și responsabilitate. Și, cel mai important, munca trebuie să ne facă utili altor oameni și societății în general. Cred că fiecare om trebuie să înțeleagă că are misiunea să fie util societății – o societate compusă din paraziți e slabă și rapid se destramă. 

Azi îmi doresc lucruri simple. Îmi doresc să învățăm să prețuim lucrurile cu adevărat importante: sănătatea și pacea. Îmi doresc să învățăm să apărăm buna înțelegere în societate și să educăm copiii așa încât ei să poată construi o societate mai sănătoasă decât e a noastră. O societate în care domnește respectul reciproc și cumsecădenia, în care oamenii se ajută mai mult decât își fac pozne unii altora.

Mă îngrijorează obrăznicia, minciuna, lipsa respectului reciproc și a simțului responsabilității. Cred că avem nevoie de mai multe exemple de comportament cumsecade, decent, responsabil, cinstit.

Regrete? Sunt om și, evident, am și greșit. Am greșit și am învățat. Nu am căutat pe cine să arunc vina – am învățat cum pot face mai bine. În genere, nu trăiesc cu regretele. Trăiesc cu perspectivele și cu planurile.

Cea mai importantă lecție a vieții. Să iubești e mult mai bine decât să urăști. Să prietenești e mult mai bine decât să dușmănești. E mult mai bine să faci corect și să-i ajuți pe alții să facă corect, decât să-i critici pe cei care greșesc. Așa îți păstrezi spiritul constructiv. 

Cred că fiecare om are o definiție personală a succesului. O definiție comună ar putea suna așa: cu cât activitatea ta e mai utilă societății, ori cu cât mai mulți oameni îți apreciază activitatea – cu atât e mai mare succesul. 

Suntem ceea ce alegem. Fiecare acțiune, fiecare decizie, fiecare lucru bine făcut sau făcut rău – toate ne caracterizează. Acțiunile noastre și atitudinea noastră vorbesc despre noi. Nu poți fi competent făcând lucrul prost și necalitativ. Nu poți fi cinstit, mințind. Nu poți fi cumsecade, purtându-te obraznic. Suntem ceea ce alegem să fim.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin