Herbert Stepic – OMUL ANULUI 2022

BANKING MODERN

Fişier

PREȘEDINTE AL CONSILIULUI MOLDINDCONBANK, VICEPREȘEDINTE AL CAMEREI INTERNAȚIONALE DE COMERȚ DIN AUSTRIA

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 31.12.1946; VIENA, AUSTRIA

STUDII: DOCTOR ÎN ȘTIINȚE LA UNIVERSITATEA DE ECONOMIE ȘI BUSINESS DIN VIENA

PREMII, DISTINCȚII: „ÎNALTA DISTINCȚIE DE AUR PENTRU SERVICII ADUSE REPUBLICII AUSTRIA” ÎN 2012, „WU-MANAGER OF THE YEAR 2005” DE LA UNIVERSITATEA DE ECONOMIE ȘI BUSINESS DIN VIENA, „TREND MANAGER OF THE YEAR 2005 ”, „EUROPEAN BANKER OF THE YEAR 2006” ȘI „EUROPEAN MANAGER OF THE 2007”.

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Dezvoltând Moldindconbank, dezvoltăm viitorul!

Ajunge în Moldova după un șir de experiențe internaționale remarcabile, care i-au adus notorietatea în bankingul modern. Una dintre cele mai importante „misiuni” fiind extinderea internațională a ceea ce este astăzi Raiffeisen Bank International (RBI). Herbert Stepic a ocupat funcția de Director General al RBI până în 2013 și a fost promotorul extinderii acesteia în unul din cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, având în componența sa mai multe bănci şi sucursale în 13 țări din regiune. La plecarea sa, grupul număra peste 60 000 de angajați.

Consider că 2022 a fost un an remarcabil atât pentru țară, cât și pentru sectorul bancar. Nu e cazul să vă amintesc despre faptul că am avut COVID, șocuri politice, culminate cu februarie 24. Toate acestea au avut repercusiuni enorme asupra direcției de dezvoltare a țării sub aspect politic și economic. Însă cea mai importantă afirmație pe care vreau să o fac, ține de politica monetară prudentă a băncii centrale a țării. Banca Națională a Moldovei a reușit să mențină procesul de finanțare, controlând riscurile aferente mediului de afaceri, și să mențină stabilitatea ratelor de schimb/cursului valutar, aș spune, a făcut-o mai mult sau mai puțin perfect.

Moldindconbank este cu siguranță un lider în ceea ce privește performanțele obținute anul trecut. Această afirmație se referă la mai mulți indicatori de performanță, cum ar fi creșterea creditelor de consum pentru persoane fizice cu 54 de milioane de lei, ceea ce cred că este o majorare semnificativă. Suntem aici numărul 1 pe piață cu cota de 28% pentru anul trecut. Alte performanțe au fost înregistrate la compartimentul creditelor imobiliare, cât și remitențe.

Am ajutat șapte mii de familii ca să-și finanțeze nevoile de achiziție a caselor, adică i-am ajutat să își procure și să renoveze viitoarele lor case. Suntem prima bancă din Moldova care a emis 1 milion de carduri și suntem în acest moment lider pe piața cardurilor cu o cotă de peste 37%. Toate acestea confirmă că suntem o bancă căreia îi pasă de nevoile oamenilor. Am lansat Google Pay, Apple Pay, am introdus solicitarea online a creditelor pentru a simplifica accesul la finanțare. Mai mult, revenind la carduri, am lansat Instant card, care permite clienților să primească cardurile mai ușor și mai rapid. Sunt multe lucruri pe care le-am realizat, ceea ce a permis, în final, să obținem cel mai bun rezultat de până acum – peste 900 de milioane de lei profit.

Apropo, sectorul bancar anul trecut a crescut cu aproximativ 300 de oameni. Vorbim despre un număr de 8500 de angajați din industria bancară, în anul trecut. E o cifră substanțială pentru o piață relativ mică. Ceea ce vreau să accentuez despre MICB – angajații, Comitetul de conducere, Consiliul și acționarii – este faptul că, întreaga noastră activitate este orientată pe interesele clienților noștri.

2023 este un an al schimbării. Prima și cea mai importantă sarcină pentru noi toți e să construim pentru viitor. Uneori am senzația că unii membri ai echipei văd transformarea, care e în desfășurare de un an și jumătate, mai mult ca o transformare legată de IT. Nu! Este un proces pentru întreaga bancă. Dacă mă întrebați ce este cel mai important pentru acest an – profitul sau dezvoltarea băncii pentru viitor, atunci e dezvoltarea pentru viitor. Cu cât mai devreme o facem, cu cât mai bine o facem, cu atât mai bine ne vom poziționa pe viitor.

Sectorul bancar din Moldova este o piață foarte concentrată. Patru cele mai mari bănci dețin împreună o cotă de peste 80 la sută din piață. Acest lucru înseamnă o concurență acerbă. Ca urmare, în special când vedeți evoluțiile care se produc în bankingul internațional, acestea țin de procesul de automatizare: mobile banking, internet banking, telefon banking, tot mai mult asistat de Inteligența artificială / IA. Iar aici încă mai avem de făcut un salt calitativ și acest salt calitativ trebuie să îl facem în 2023.

În concluzie, vreau să spun că dezvoltând banca, dezvoltăm viitorul, pentru noi și pentru Moldova.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin