E regizorul care cu greu poate fi înscris într-o anumită generație de cineaști. E cumva unic în lumea sa. Filmul l-a acceptat cu drag de la bun început. Și Igor Cobîleanski i-a oferit toată pasiunea și priceperea. Foarte repede și-a developat preferințele pentru comedie. Și amprenta personală. A devenit un reper pentru lumea filmului de acasă, iar de câțiva ani, și pentru lumea cinematografică a României, unde semnează producții importante și colaborări prețioase. De la comedie sau tragicomedie, a migrat spre povești cu baieți răi, iar de la filmul de autor – spre seriale, semnând regia unor importante producții HBO, iar acest lucru se numește simplu: performanță profesionistă și succes! Igor Cobîleanski e unul dintre cei mai premiați cineaști. Festivalurile importante de film îi confirmă statutul de profesionist, dar și competiția cu nume grele e importantă pentru un regizor care se respectă.
Pe la sfârșitul verii, filmul „Afacerea Est” și creatorul acesteia au revenit în topul știrilor și al discuțiilor, chiar dacă viața festivalicească și adunatul de premii rămăsese în urmă. Povestea creată de Igor Cobîleanski le furnizase escrocilor „planul infracțiunii” cap-coadă. Viața bate filmul, iar filmul e sursă temeinică de inspirație. Conform scenariului, niște băieți ghiduși pun pe ei echipamentul care să-i protejeze de viruși, ascund fața în măști, se deghizează în specialiști care dezinfectează gospodăriile în scopul profilaxiei de gripă aviară. Cu mâinile goale „specialiștii” nu pleacă. Dincolo de banii percepuți pentru servicii, mai iau cu ei și găini sau cocoși. Vara, România a fost afectată de pesta porcină, iar cinefilii ingenioși, fix ca-n film, au mers pe la gospodării avute ca să ia animalele la analize. Duși au fost cu tot cu porc. Chiar dacă acest tip de succes nu l-a prea bucurat, Igor a fost, totuși, plăcut surprins de impactul filmului.
„Afacerea Est” presupunea și o continuare, deși timp pentru filmul de autor, la moment, Igor încă nu are. „Comedia sau, mai bine zis, tragedia, încă mă pasionează. Și probabil, printre următoarele proiecte se vor regăsi și filme de acest gen.” E adevărat că a obținut finanțare de la CNC România pentru următorul film de autor, doar că deocamdată, producțiile HBO nu-i prea lasă timp pentru acest gen de film.
Tot în 2018, Igor a fost implicat într-un minunat proiect – „O călătorie de 100 de ani”. Este o reconstituire care pornește de la drumul parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin România aflată în reconstrucție după Primul Război Mondial. Lucrarea sa a dat atunci Europei unul dintre cele mai prețioase albume ale timpului. Exact același traseu, aceleași edificii și locuri au fost filmate/fotografiate, pentru a fi puse alături pentru istorie.
Anul 2018 a fost unul bun pentru Igor Cobîleanski. După serialul „Umbre”, o producție HBO România, Igor a bifat colaborarea și cu HBO Europa – un salt frumos pentru cariera sa de regizor. Din cele șase episoade ale primului sezon „Hackerville”, Cobîleanski a semnat regia la jumătate din ele. Un portal cinematografic anunța „acest serial ca unul care vine să schimbe direcția serialelor TV” – o apreciere destul de îndăzneață. „Sursele Media pot scrie și de bine, și de rău. Eu rămân realist, analizându-mi greșelile, dar și bucurându-mă de micile succese! Mi-a plăcut serialul și mai ales posibilitatea lui de dezvoltare. Un proiect de film e mult mai complex decât pare la prima vedere. Cel mai bine e să verificăm audiența serialului pe IMDB. La ora asta e în jur de 8 puncte”, e de părere Cobîleanski.
De aici reiese că și în 2019, Igor Cobîleanski va petrece multă vreme în „Hackerville”, iar filmul de autor se va coace încet în capul său până îi va permite HBO Europa să se ocupe și de proiectele personale.
Fişier
regizor de film, scenarist
Data și anul nașterii: 24 februarie 1974
Studii: Universitatea Națională de Artă Cinematografică și Teatru, București, secția regie film și TV.
Text: Victoria Cușnir
Foto: Arhiva Personală
Lasă un răspuns