Irina Rângaci – Omul Anului 2021

Fișier

SPORTIVĂ DE PERFORMANȚĂ, LUPTĂTOARE ÎN STIL LUPTE LIBERE

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 23.08.2001, LEOVA, REPUBLICA MOLDOVA

STUDII: LICEUL REPUBLICAN CU PROFIL SPORTIV, STUDENTĂ USEFS

VICTORII:

2022 – LOCUL I, CAMPIONATUL EUROPEAN SENIORI, BUDAPEST, UNGARIA;

2022 – LOCUL I, CAMPIONATUL EUROPEAN U23SENIORI, PLOVDIV, BULGARIA;

2021 – LOCUL I, CAMPIONATUL MONDIAL SENIORI, OSLO, NORVEGIA;

2021 – LOCUL I, CAMPIONATUL MONDIAL TINERET, UFA, RUSIA;

2021 – LOCUL I, CAMPIONATUL EUROPEAN U23SENIORI, SKOPJE, MACEDONIA DE NORD;

2021 – LOCUL I, CAMPIONATUL EUROPEAN SENIORI, VARȘOVIA, POLONIA;

2020 – LOCUL II, CUPA MONDIALĂ, BELGRAD, SERBIA;

2019 – LOCUL III, CAMPIONATUL MONDIAL U23SENIORI, BUDAPESTA, UNGARIA;

2019 – LOCUL II, CAMPIONATUL EUROPEAN TINERET, PONTEVEDRA, SPANIA;

2018 – LOCUL III, CAMPIONATUL MONDIAL CADEȚI, ZAGREB, CROAȚIA;

2018 – LOCUL II, CAMPIONATUL EUROPEAN CADEȚI, SKOPJE, MACEDONIA DE NORD.

COORDONARE: LUDMILA ZUBCO

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Îmi trăiesc clipa de glorie

Povestea mea a început pe când aveam 12 ani. Pe atunci o urmăream și admiram, totodată, pe sora mea care făcea lupte libere. Fără să vreau, am crescut această pasiune în suflet și nu am mai putut să o eliberez de acolo. Dar, captivitatea ei mă face să fiu cine sunt astăzi, un nume în sportul moldovenesc. Mi-am ținut curiozitatea cuplată la tot ce înseamnă acest sport, oameni care au reușit, mentori și tehnici bine puse la punct.

Primii mei antrenori sunt Petru și Andrei Chiperi. La momentul de față mă antrenez și cu antrenorul lotului de băieți Roman Dermenji. Datorită lor am reușit să adun în palmares medalii și victorii importante atât pentru mine, cât și pentru țară. Uneori și eu mă minunez. Pare de necrezut, dar dacă e să vorbim serios, pentru a obține toate aceste rezultate, a fost nevoie și de multe sacrificii. De-a lungul anilor mergeam în cantonamente pe o perioadă îndelungată, departe de părinți și prieteni. Am avut mai multe accidentări – la gleznă, umeri, spate, ambii genunchi, dar m-am recuperat repede. Totuși, cred că s-a meritat efortul, mi-am dorit mult să aud Imnul Țării acolo, la întreceri de prim rang.

Pentru o femeie, acest tip de sport, într-adevăr e ceva neobișnuit. În același timp e și destul de greu și solicitant pentru organism. Dar eu m-am obișnuit deja cu un astfel de ritm și stil de viață. A devenit ceea ce mă caracterizează. Asta sunt eu. Mă reprezintă ca om.

Se leagă prietenii între femei, în sport? Foarte rar, dar mai sunt și astfel de cazuri.Dacă e să vorbim de lupte, la propriu, gândul pe care îl am înainte e doar ca să câștig. E nevoie de concentrare și tehnici fixe pe care să le aplici. Trebuie să-ți cunoști bine adversarul, cum e, de altfel, și în viață. Cred că sportul îți oferă o platformă de a te cunoaște pe tine însuți, de a-ți testa puterile și rezistența, e un fel de a trăi în armonie cu fiecare clipă. Pentru că trebuie să fii AICI și ACUM. E nevoie să te deconectezi de la orice altceva care îți sustrage atenția, ca într-un final să te bucuri de rezultate uimitoare. Să fii învins nu e un eșec, e un pas mai departe spre victorie. A fi campion este cel mai frumos lucru din cariera de sportiv.

Am avut o perioadă când eram tentată să plec din țară. M-au convins antrenorii mei să rămân. Dar dacă nu voi avea parte de o motivație financiară adecvată, va trebui să revin asupra acestei hotărâri. Ar fi bine ca noi, performerii, să fim luați în serios, nu doar să fim hrăniți de factorii decizionali cu promisiuni deșarte și cu vorbe goale. Fără sponsori și fără susținere e greu să evoluezi, însă chiar și în asemenea condiții atleții noștri aduc rezultate. Dar pentru aceasta trebuie să muncească înzecit în comparație cu concurenții. De asemenea, avem nevoie de mai multe cantonamente, fiindcă așa facem schimb de experiență, creștem valoric și învățăm ceva nou. Așa ne putem antrena în compania unor sportivi de o valoare aproximativ egală cu noi.

Nu pot spune unde m-aș vedea peste 5 ani. Acum îmi trăiesc clipa de glorie.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin