Jurnal de călătorie de Paula Miuh: „Călătoria către secolul XV în Palatul Topkapi” (Foto)

Primul popas din Istanbul a fost Palatul Topkapi.

E locul în care trăiau Sultanii Imperiului Otoman. Am început ziua cu un prânz în stil otoman, la restaurantul Konyali de lângă intrarea în palat. Prânzul a fost delicios, abundent în legume și condimente neobișnuite. Am dat noroc sau am dat „şerefe” cu șerbetul otoman, un suc din cireșe, prune si struguri.

Altfel, palatul te prinde într-o lume despre care ai auzit doar în povesti sau în cărțile de istorie, plină cu mozaicuri colorate care dansează pe pereții palatului. Aici se găsește una din cele mai valoroase colecții de arme și artefacte adunate din bătălii, ca o dovadă reală puterii Imperiului.

În această colecție se află si una din săbiile lui Ștefan cel Mare, pe care am analizat-o pentru câteva minute. E încă o enigmă felul în care a ajuns aici sabia Domnitorului Țării Moldovei și e bizar să vezi cu propriii ochi lucruri despre care ți-ai imaginat doar. E ca și cum în acel moment istoria a căpătat o forma nouă pentru mine și tot ce știam a fost confirmat prin prezența acelei săbii. E un simbol pe care Imperiul Otoman îl păstrează cu mândrie de peste 400 de ani.

Turul palatului m-a făcut să mă simt ca o parte a haremului din secolul 15. Trecând prin „The gate of felicity”, prin care puteau trece doar cei care aveau aprobarea Sultanului, am ajuns într-o zonă intimă a palatului, în cea de-a treia curte din cele patru. Am intrat în bibliotecă, în bucătăriile palatului, dar și în sala în care avea loc adunarea Divanului.

Am admirat priveliștea superbă de la terasa din care poți vedea Europa, Asia si Bosforul care le separă. Atunci când am văzut zgârie norii de pe teritoriul Europei din depărtare, mi-am amintit că mă aflu, de fapt, în secolul 21. Atunci a venit timpul să-mi iau rămas bun de la acel loc superb, în care cu siguranță mă voi reîntoarce curând pentru o a doua doză de secolul 15.

Foto: Paula Miuh

Text: Paula Miuh

Abonează-te la articolele

Vip Magazin