Nicolae Botgros – Omul Secolului

Fișier

Funcție: Directorul artistic și Prim-dirijorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară “Lăutarii”
Data și locul nașterii: 25.01.1953
Studii: Superioare
Coordonare: Zina Bivol
Foto: “Moldova-Concert”; Serghei Bucico

E greu să ajungi la culmile succesului, dar este și mai greu să te menții acolo. Totuşi, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, Artist al Poporului demonstrează de fiecare dată contrariul. Anul 2020 nu a fost deloc simplu, maestrul a luptat pentru viață, a luptat cu dorul de scenă, dar pe lângă toate a reuşit ceea ce nu a făcut până acum – 180 de minute de solo la vioară. Despre acest an, ne va povesti cartea care urmează să apară în curând…

POT FI OMUL SECOLULUI pentru meritul muncii. Am făcut lucruri care să rămână nu pentru o zi sau două, dar pentru o viaţă întreagă.

PE TIMPUL PANDEMIEI am lucrat mai mult la înregistrări, decât la spectacole. Din păcate au fost numai două concerte, unul aici şi altul în România, şi acelea fără public.

CU SPECTATORII DE DINCOLO de sticlă orchestra nostră încă nu s-a obişnuit. Artiştii au primit o sancţiune foarte dură, această pandemie a bătut cel mai tare în noi. Magazinele, troleibuzele, piaţa centrală, absolut toţi lucrează, în afară de artişti. Nu cred că asta vine numai de la regimul din ţara noastră. În toată lumea oamenii de cultură au fost puşi la pământ.

UN LUCRU NU ÎNȚELEG nici în ziua de astăzi: de ce întotdeauna suntem ultimii?! Am auzit că la noi, unii au salarii de 60.000 de lei, 200.000 de lei, dar un muzician mare, care face extradionar de mult, un membru al orchestrei, are un salariu de 4200 de lei.

CHIAR DACĂ UNII CONSIDERĂ că, vezi, Doamne, câştigăm la nunți şi la alte evenimente, noi muncim, nu stăm degeaba. Asta nu este sursa noastră de câştig. Asta ar fi o sursă de existență. Fotbaliștii au surse de câștig, ei au un venit de cel puțin câteva zeci de milioane pe an. Oare câte „goluri” să mai batem noi, artiștii? Timp de 43 de ani, am dat mii și mii de „goluri”. Balonul de aur al culturii trebuie să stea la noi în birou toată viața! Suntem chiar umiliți de tot. Noi nu avem nimic cu fotbaliștii, dar vrem să fim și noi valorificați.

DORINȚA MEA, CÂND AM FOST INFECTAT CU COVID, a fost să mor acasă şi nu pe un pat spitalicesc. Despre ce am simţit şi ce am văzut e o poveste lungă despre care voi scrie o carte. Cel mai greu moment a fost izolarea, acolo unde nimeni nu ştie nimic despre tine, aşa cum nici noi nu am stiut despre mulţi dintre strămoşii noştri valoroşi. Istoria se repetă.

AM MULTE PLANURI, dar încă mi-e frică de pandemie. În aceste zile lucrez la o baladă pe care vreau să o dedic medicilor, în special celor care au luptat la capul meu. Vreau să lansez un produs bun, aşa cum face Orchestra Naţională „Lăutarii” de fiecare dată.

NOI NU FACEM MUZICĂ NUMAI ca să schimbăm lumea, dar ca societatea noastră să fie în rând cu lumea, să ajungă acolo unde trebuie. Cu toată modestia, noi am fost şi am rămas ambasadorii acestei mici republici.

MEDALIA ANIVERSARĂ „CENTENARUL MARII UNIRI”, cu care am fost decorat în anul 2020 de către Preşedintele Klaus Iohannis, are o mare valoare. Dacă părinţii mei ar fi fost în viaţă s-ar fi mândrit de această reuşită. Timp de aproape 30 de ani, prin muzică noi am unit aceste două maluri.

FORMULA SUCCESULUI MEU meu este disciplina, seriozitatea şi dragostea faţă de ceea ce fac. Totdeauna facem lucruri din suflet, ca să ajungă la suflet.

AM PRIETENI ÎN TOATĂ LUMEA. Oriunde m-aş duce, există o ușă deschisă care mă aşteaptă. E minunat să ai prieteni!

AȘTEPTĂRILE MELE PENTRU 2021 sunt ca să scăpăm de această năpastă, pandemia, şi să începem activitatea noastră. Urmează multe evenimente, lumea ne așteaptă.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin