Octavian Misic – Omul Anului 2021

Fişier

DIRECTOR ADJUNCT MEDICAL AL INSTITUTULUI DE NEUROLOGIE ȘI NEUROCHIRURGIE „DIOMID GHERMAN”

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 10.07.1974, OR. CHIȘINĂU

STUDII: SUPERIOARE MEDICALE, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE, MASTER ÎN ECONOMIE ȘI MANAGEMENT.

DISTINCȚII: OM EMERIT AL REPUBLICII MOLDOVA

COORDONARE: ZINA BIVOL

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Motivat de recunoştinţă

Dacă am inventa aplicaţia potrivită pentru cuvântul MULȚUMESC, lui i-ar reveni mii, poate zeci de mii de mulțumiri. Pentru viaţă, pentru o mai bună calitate a ei, pentru un nou orizont. Directorul adjunct medical al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Octavian Misic se dedică cu pasiune muncii sale și continuă să învețe mereu, fiindcă neurologia are mereu ceva nou de spus. În anul 2021 a primit titlul Om Emerit al Republicii Moldova. Şi îl merită pe deplin.

Anul 2021 a fost unul dificil, al 2-lea an de pandemie, dar cu părere de bine a început vaccinarea anti COVID-19. Referitor la politică nu vreau să mă dau cu părerea, tot timpul am fost apolitic, nici în comsomol nu am intrat, cu asta mă mândresc și astăzi. Culoarea politică pentru medici trebuie să fie în opinia mea obligatoriu albă.

De ce medicina? Încă din copilărie, tatăl meu fiind conducător de alt domeniu, dar mereu implicat în problemele sociale, construind o policlinică și o farmacie de tip nou pe atunci, permanent asigura și transport de serviciu pentru transportarea pacienților la spitalul de circumscripție și raional, în acele momentele fiind complicat cu ambulanțele. Plus că şi casa părintească era vecină cu punctul medical din sat, așa că lucrurile nu puteau să se întâmple altfel!

Primele măsuri de siguranţă pe care le recomand pacienților sunt măsuri de siguranță la infecții, evitarea contactului cu substanțe toxice, traumatisme și alte măsuri ale tehnicii securității, pe cât este posibilă evitarea reacțiilor emoționale majore.

Dacă ar fi în puterea mea să schimb ceva în sistem, probabil aș începe de la abordarea problemelor, pregătirea cadrelor și toate momentele logistice.

Cele mai grave probleme neurologice sunt accidentele cerebrale, tumorile sistemului nervos, scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, neuroinfecțiile, miastenia etc. Formule magice nu cunosc, dar utilizarea măsurilor profilactice, diagnosticul precoce și utilizarea rapidă a metodelor moderne de tratament pot schimba situația.

Valorile și principiile după care îmi selectez echipa de lucru sunt competențele, dăruirea de sine, bunul simț și colegialitatea. Întotdeauna mă conduc după o regulă, dacă eu sunt corect cu tine, fă și tu la fel!

Nu știu dacă este o reușită sau nu, dar în anul 2021 mi s-a conferit titlul onorific de Om Emerit și asta mă onorează. Pe lângă asta, au fost diferite diplome, mențiuni care sunt importante și ne motivează la orice vârstă. Aprecierile societăţii mă motivează să fiu mai bun.

Sunt extrem de mulțumit când un pacient sau rudele lui îmi comunică că se simt cu mult mai bine, iar recomandările mele le-au fost de ajutor. Munca unui medic este recompensată prin recunoștința și recuperarea pacienților.

Îmi doresc să avem cât mai des posibilitatea de a pleca la un congres, simpozion sau training de talie europeană sau mondială. Fiecare experiență, comunicare cu alți medici, ne ajută să fim mai profesionişti.

Proiectul pe care l-am desfăşurat cu succes în anul 2021, în comun cu echipa, a fost transferul tehnologic de implementare a metodelor de diagnostic și tratament modern în accidentele vasculare cerebrale, durerile de spate, tratamentul cu imunoglobuline.

Dincolo de birou, sunt tot medic, fiindcă telefonul nu se oprește din sunat. Deși prefer să dedic timpul liber familiei, naturii și să am cât mai multă liniște.

Despre noi? Soția este medic neuropediatru, avem doi feciori, cel mai mare are 17 ani, merge în clasa XII la liceu, iar cel mai mic are abia patru ani şi merge la grădiniță. Suntem toți bine, iar împreună – fericiți!

O altă pasiune pe care nu am avut timp s-o dezvolt este muzica. Ea rămâne terapia mea de suflet și, ori de câte ori am nevoie, o ascult!

Cea mai grea decizie a fost provocarea de a merge în politică. A fost greu să spun nu. Totuși, de la distanţă, cred că am luat o decizie corectă.

Cea mai emoționată apreciere a fost când mi-a zis cineva: Sunteți omul care m-ați ajutat cel mai mult în viață.

Dorințele și visele mele prind voce atunci când se realizează…

Abonează-te la articolele

Vip Magazin