Adrian Belîi – Medici din prima linie | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, Institutul de Medicină Urgentă; Profesor Universitar.
Data și locul nașterii: 28.05.1975, or. Chișinău
Studii: USMF “Nicolae Testemițanu”, Universitatea Angers, Franța, Facultatea de Medicină; Academia de Administrare Publică, Masterand în Management; Școala de Management în Sănătate Publică
Distincții: Premiul Național de Stat, 2020
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

A parcurs de mii de ori holurile Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. Împreună cu echipa de medici, dl. Adrian Belîi a avut și mai are de îndeplinit o misiune grea. Pe lângă identificarea unui tratament eficient în combaterea COVID-19, mai are și alte obligațiuni: de a încuraja și a transmite din energia proprie bolnavilor conectați la aparatele respiratorii și cel de a-și susține colegii atunci când cineva din patul de spital pleacă spre Ceruri. Optimist prin definiție, este sigur că virusul, într-un târziu, va ceda. Așa să fie!

ÎN OAMENI MAI CRED ÎNCĂ. Sunt pasionat de știință. Mai am vise, curiozitate și suficientă naivitate pentru a le realiza.

AM FĂCUT O PROMISIUNE în fața profesorului meu. Mi-a luat zece exact ani să o realizez. O trec la cea mai importantă reușită a vieții mele.

PROTEJAREA CELOR DRAGI de infectarea cu virusul, asistența medicală specializată a formelor critice de COVID-19 în Institutul de Medicină Urgentă și formarea unei echipe deosebite sunt realizările mele în 2020.

ESTE IMPOSIBIL ca o singură persoană să dețină toate competențele și aptitudinile practice în vastul domeniu al Anesteziologiei și Terapiei Intensive. E nevoie de competența colectivă.

OAMENII DE SUCCES de la noi se tem de corupție, nedreptate și prostie.

ERAM COPIL, când am făcut o mare pasiune pentru biologie și chimie, transmisă, probabil, de la unchii savanți-biologi. Apoi a venit dorința de a deveni medic, inspirat de povestirile bunicii și ale mamei, ambele fiind medici. Iar în studenție am înțeles că anestezia și terapia intensivă este cea mai interesantă și integrativă specialitate dintre toate care există.

DIN CAUZA COVID-ului, au fost contramandate toate deplasările peste hotare, am stopat mai multe proiecte de cercetare. Plus infernul Covid-ului: suprasolicitare, stres, dezamăgiri, păr sur, lupta cu morile de vânt, burn-out, izolare, muncă, cercetare, analiză, estimări, prognoze, teste de rezistență.

STEPHEN HAWKING e omul care mă inspiră. Fiind total paralizat în scaunul cu rotile a reușit să devină unul dintre cei mai mari savanți din istorie. Un model de perseverență, verticalitate, vitalitate, deținător și al unui fin simț al umorului.

AM O PASIUNE PENTRU PEȘTI și visez la amenajarea unui acvariu enorm. Iar dacă aș mai avea timp, aș actualiza manualul de management al durerii perioperatorii și reeditarea lui în engleză.

CU UN MILION DE EURO aș călători prin lume. M-aș opri la o stagiere la Silicon Valley. Apoi, aș dezvolta o afacere, bazată pe aplicarea noilor tehnologii și a inteligenței artificiale în cercetare, educare.

TALENTUL MEU NEOBIȘNUIT e să elaborez noi ghidușii și să le propun spre realizare… altora.

VREAU O ZI DE VOT! Dar să respecte toți această lege!

PENTRU 2021 vreau controlarea epidemiei de COVID-19 și… alegeri anticipate.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin