Sergiu Gurău despre provocările antreprenoriatului social | #40under40

PUTEREA UNUI OM ESTE ÎN ECHILIBRUL CU CEILALȚI!

SEGIU GURĂU

Fondator al Întreprinderii Sociale de Inserție “Floare de Cireș” SRL

Ascultă oamenii cu sufletul, dar îi ajută cu inima. În cei 8 ani de activitate, fondatorul „Floare de cireș”, o agenţie de catering cu responsabilitate socială, Sergiu Gurău, a demonstrat că se poate și altfel. Dacă unii caută angajatori cu CV-uri pline și experienţă de lucru, el a angajat personal din categorii defavorizate și oferă un program amplu de creştere a gradului de incluziune socială, aducând răspunsuri şi soluţii tinerilor cu dizabilităţi din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Într-un spaţiu securizat, fete şi băieţi învaţă să lucreze în echipă, iar datorită lui Sergiu, obţin experienţă de muncă, comunicare și puţină dragoste în plus de la cei din jur.

2010 – 2011 a fost perioada în care eram determinat să încerc ceva nou, să fac un salt calitativ în viaţa mea profesională, să aleg calea inovării sociale. Situaţia precară a fetelor și băieţilor tineri din categorii defavorizate, cu risc sporit de excluziune, numărul cărora creștea fără vreo intervenţie eficientă din partea statului, m-a provocat să caut soluţii durabile. Așa a apărut ideea creării unei întreprinderi sociale, care să promoveze locuri de muncă echitabile și să pună în valoare abilităţile fiecărei persoane, să contribuie la dezvoltarea locală, totodată să ofere speranţă celor care se simt neglijaţi de societate.

Am răsfoit câteva zile dicţionarul de simboluri, unica expresie care se asocia perfect cu viziunea, misiunea și valorile noastre a fost și rămâne floarea de cireș. Culoarea albă a petalelor reprezintă domeniul nostru de activitate economică – serviciile de alimentaţie publică, floarea simbolizează fericirea și sărbătoarea pe care o aducem zilnic în viaţa multor persoane. Totodată, este un nume care atrage atenţia și se memorează ușor.

Odată ce noi ne-am asumat ca și angajament să contribuim în mod constant la incluziunea socio-profesională a tinerilor din categorii defavorizate, modelul nostru de business include și componenta de formare profesională continuă, plus dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă pentru aceștia. Avem în echipă personal specializat (formatori, pedagogi sociali) care fac posibilă realizarea obiectivelor sociale. Ne tratăm reciproc cu respect, demonstrăm empatie și credem mult în puterea exemplului.

În primul rând, noi suntem foarte recunoscători clienţilor noștri fideli care cumpără serviciile de catering „Floare de cireș”. În lipsa lor, cred că astăzi nu am fi vorbit despre o istorie de succes. Incontestabil este și suportul donatorilor externi consecvenţi, precum Uniunea Europeană, Guvernul Austriei, Guvernul Suediei etc. Atragerea de granturi prin intermediul proiectelor, la fel este parte din strategia noastră, practic acestea sunt colacul de salvare, mai ales în perioadele dificile. Pe parcursul anilor, am învăţat să gestionăm eficient diverse surse de venit pentru ca să asigurăm creșterea afacerii și a impactului acesteia.

De 8 ani demonstrăm că în Republica Moldova o afacere poate genera

Fiecare zi este una specială. Orice rezultat al muncii mele care presupune persoane fericite, sunt momente de forţă în cariera mea.

Am o abordare specială faţă de dificultăţi, acestea sunt de fapt lecţii din care învăţ lucruri noi, care mă fac mai puternic, mă stimulează să fiu mai creativ și rezilient.

Visurile mele legate de afacere, tot timpul se îndeplinesc, important e să nu mă opresc să cred în ele.

Despre mine? Simplu, sunt modest, îmi place teatrul, natura și îmi iubesc ţara.

Majoritatea zilelor mele sunt lungi și colorate, pline de activitate, interacţiune cu diverși oameni.

Ca manager, mă caracterizează stilul liberal de conducere, sunt focusat pe proces, echipă consolidată, parteneri, clienţi și beneficiari satisfăcuţi de colaborarea cu organizaţia. Promovez acceptarea diversităţii, lucrul în echipă și gândirea critică.

În timp, mai mult probabil că am rămas același Sergiu de altă dată. Am primit o educaţie bună, mă ghidez de un set de valori statornice, acumulez permanent experienţă importantă și conștientizez că nu sunt necesare schimbări majore în viaţa mea.

Mă adaptez unor situaţii noi din viaţă, pentru care nu sunt suficient de pregătit și datorită lor învăţ să fiu mai competitiv în activitatea mea.

În timp suntem marcaţi de multe persoane și la vârste diferite înţelegem rolul pe care l-au avut asupra noastră. Totuși, părinţii rămân în viaţa unei persoane acele lecţii speciale de care nu te poţi lipsi niciodată. Recunosc, eu învăţ câte ceva de la fiecare om pe care îl întâlnesc și-mi place mai mult să ascult, de cât să vorbesc.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin