Stela Moldovanu: Poveste cu rame și ii | #womeninspire

Antreprenoare, amfitrioană MOLDECO

O mare pasionată de artă și autentic. Înrămează, brodează, face terapie prin cusut. Cu multe alte femei. E editat MăiestrIA – povestea cusută a iei, în română, apoi în engleză, prima în sute de ani în care nu a făcut asta nimeni altcineva. Trăiește simplu și cu gust. Își iubește bărbatul, creează împreună tot cu ce se înconjoară și își educă copiii, prin dragostea lor.

Moldeco are 18 ani. Cum v-ați construit acest loc minunat sub soare? 

Da, anul acesta Moldeco a atins majoratul! Cred că am construit totul cu multă dedicație și curaj. Nu ne-au oprit situațiile de criză și nici perioadele în care nu mai credea nimeni că frumusețea va salva lumea. Am fost mereu fideli pasiunii noastre pentru calitate, noutate, creativitate. Nu ne-am axat niciodată pe produsele de mass market, dimpotrivă, ne-am ambiționat să educăm publicul nostru, oferind de fiecare dată produse unicat. E adevărat că am ales mereu calea cea mai grea, dar asta ne-a evidențiat printre alți furnizori de rame și a creat o comunitate.

De patru ani ești și fondatoarea Măiestria. Zi-mi mai multe despre acest proiect.

Măiestria a apărut din pasiunea mea pentru cămașa autentică românească. În 2018 am inițiat un grup de cusut ie, în urma primei expoziții în Chișinău de ie cusută manual într-un spațiu public, non-muzeal. S-a întâmplat tot la Moldeco. Au urmat de atunci în fiecare an câte o expoziție nouă, cu cămășile cusute de membrele Clubului Măiestria în acțiune. În 2019 am editat albumul „MăiestrIA – povestea cusută a iei”, în 2020 a apărut ediția engleză a cărții mele. După pandemie am inițiat două cursuri online de cusut, unul teoretic, gratuit, pe care l-au accesat deja peste 14 000 de persoane, iar altul practic, unde coasem alături de cursantele noastre din peste 20 de țări. Noi ne coasem cămășile într-un soi de meditație, pentru multe femei e terapie, vindecare, iar dincolo de conectarea cu rădăcinile noastre, se produce în acest proces o auto descoperire și o depășire de sine.

Cine a scris povestea cusută a iei? 

Mii de ani la rând femeile din neamul nostru și-au cusut povestea vieții pe cămășile lor și a celor din familie, pe care aveau obligația să-i îmbrace. Astăzi, noi, femeile moderne, active, cu joburi, copii, responsabilități personale și sociale, continuăm să scriem această poveste și o facem la fel de frumos. Suntem medici, profesoare, juriste, funcționari publici, traducătoare, femei de afaceri care își dedică timp pentru a coase ie din pură pasiune și pot face asta doar noaptea târziu sau dimineața devreme, când ai casei dorm.

De unde vine această pasiune pentru artă și autentic?

Părinții mei nu sunt oameni de artă, dar eu vin dintr-o familie de intelectuali. În casa noastră au fost mereu multe cărți, rudele mele au cântat mult la sărbători, bunicii mei au fost profesori, iar satul de unde vin se află într-un loc pitoresc, cu case cu horboțele. Probabil toate acestea îți creează cumva o dependență de frumos. Mai târziu, întâlnirea cu soțul meu a făcut să ne putem regăsi ambii în aceeași obsesie pentru partea estetică, iar această întâmplare a fost decisivă pentru tot ce am creat ulterior împreună.

Stela, care e secretul unei căsnicii fericite și cu copii bine crescuți? 

Cred că nu există un singur secret valabil pentru toți. La noi funcționează multă comunicare, mult timp petrecut împreună, chiar dacă avem fiecare pasiunile sale. Copiii vreau să cred că sunt oglinda noastră, iar ceea ce ne bucură în ei este plinătatea caracterelor lor. Toți diferiți, dar în același timp cu personalități atât de puternice fiecare.

Copiii vreau să cred că sunt oglinda noastră, iar ceea ce ne bucură în ei este plinătatea caracterelor lor.

Te simți împlinită?

 E o întrebare la care ai mereu ceva de adăugat, pentru că împlinirea înseamnă pentru mine împăcare cu ceea ce sunt în acest moment, nu și renunțarea la a visa în continuare.

Există momente în care te superi pe tine?

Da, mă supăr uneori, mai ales pentru că nu mă pot opri mai des și pentru o perioadă mai lungă. Am atâtea planuri că mi-ar trebui încă o viață pentru ele.

Ce nu ai purta niciodată? 

Branduri fake. Firme mari în general, doar de dragul că sunt haine de brand.

Câte ii ai în garderobă?

 Multe, dar niciodată suficiente încât să mă opresc de cusut sau colecționat.

text: Rodica Ciorănică, Foto: Arhiva personală

#măiestrie

Abonează-te la articolele

Vip Magazin