Era anul 1988. Avea atunci 41 de ani. Balada „Miorița”, în interpretarea ei și operă a compozitorului Tudor Chiriac, este desemnată de către UNESCO drept cea mai reușită creație muzicală a acelui an. Valentina Cojocaru, artista care a încântat și topit inimile a sute de mii de oameni din întreaga lume, mamă a „doi feciori ca două flori”, este acum liniștită. Aproape liniștită, pentru că temperamentul ei de foc nu se va stinge, probabil, foarte curând. Și e bine. Pentru că personalități ca ea mișcă lumea înainte. Revenind la „Miorița”, Distinsa Doamnă ne-a declarat că la acel eveniment au participat 36 de țări și că juriul s-a interesat chiar:„A cui să fie această voce?”.
Trei fraze, care o definesc sunt, de fapt, patru cuvinte. Mai exact, patru calități, despre care vorbește și pe care și le-a acceptat demult.
1. E vulnerabilă, se agită ușor, dar la fel de rapid se calmează.
2. Este corectă și sinceră cu lumea.
3. O mamă din cele… nebune de bune! Cei doi fii, menționează dna Cojocaru, sunt cea mai mare avere a ei, îi „cocolește”, le gătește bucate din cele mai alese, ei fiind sprijinul și cea mai mare avere a sa.
4. Poate un pic prea dură, nu însă și arogantă. Oamenii care îi trec pragul sunt cei pe care îi învită ea. Își apără familia aidoma unei leoaice și o spune franc: „nu permit nimănui să își bage nasul în viața mea. Așa că ușa casei mele nu o deschid oricui!”. Nouă însă ne-a deschis-o. Și nu doar ușa, dar și sufletul, având răspunsul la întrebarea pe care și-a pus-o de atâtea ori – „Viață, cine te-a făcut?”.
23 de agende. Din 2006, artista notează în ele tot ce i se întâmplă zilnic, chiar orice! Cine a supărat-o, pe cine a văzut, cu cine a vorbit, unde a cântat, pe unde și câte cărări a dus-o drumul vieții. Și are câte o agendă pentru fiecare an. Așa că ar putea, spunem noi, să ofere servicii de arhivă.
De ce a coborât din scenă? E simplu: a cântat o viață, și vrea ca anii care i-au rămas până a pleca în Veșnicie, să îi simtă că nu trec pe lângă ea, așa ca și tinerețea, „în rochiță subțirea”. Apoi, avem atât de mulți interpreți tineri, frumoși, talentați, și a te retrage la timp și cu demnitate e o artă, eveniment pentru care s-a pregătit și pe care nu îl regretă.
Bucătăreasă iscusită și sacii… cu scrisori. Talentul ei muzical nu va fi contestat nici peste veacuri, iar cei care o cunosc mai știu ceva despre Valentina Cojocaru. Gătește atât de bine, încât ar putea deschide și un local. O glumă, evident, dar de ce să nu o încerce și p-asta? Prima mămăliguță, care a făcut-o și pe buna ei mamă să plângă, a văzut fața de masă din bucătăria casei din satul Ciuciulea, Glodeni, pe când avea 10 ani. Ce-i cu sacii de scrisori, veți întreba? Că și noi încercăm să ne imaginăm redacția Emisiuni muzicale de la TeleRadioMoldova, ticsită cu vorbe bune pentru ea. Lume de pe lume îi scria zilnic, unii îi trimiteau texte muzicale, alții note, cert însă e că muzica ei a schimbat stările sufletești ale unui popor și că dragostea pentru ea îi încinge pe toți la horă și parcă nimeni nu mai e supărat.
Pianul sau acordeonul? Cel de-al doilea instrument îl cunoaște din copilărie, pentru că tatăl ei era un lăutar vestit în toate satele din jur. El a fost cel care a învățat-o să îl mânuiască. Pianul l-a studiat la Colegiul Pedagogic din Călărași, Secția Muzicală și i-a fost de mare folos și la Institutul de Arte, unde a studiat.
Ați auzit de Pavel Cotruț din Oradea? Scriitor, poet, fost spion și jurnalist, ale cărui cărți dna Valentina Cojocaru le-a citit? Nu? Dacă îi găsiți operele, e cazul să vă spunem că sunt destul de complicate, dar care îți oferă acel confort spiritual, de care azi, fie că ești Artist Emerit, Artist al Poporului sau decorat cu Ordinul Republicii, ca și Doamna noastră, avem atâta nevoie.
Lasă un răspuns