Valeriu Jereghi la „Sincer cu Tine”: „Am încă scenarii scrise, care merită o mare atenţie, sper că toate vor avea odată și odată viaţă”

Citește câteva mărturisiri făcute de Valeriu Jereghi în podcast-ul „Sincer cu Tine” realizat de Zina Bivol.

Viaţa nu este un film, categoric, sunt doar niște impulsuri pentru realizarea lui. Filmul este un proces de creaţie, o construcţie a unui subiect preluat din realitatea ordinară pe care o trăim.

Dacă ar fi să adun numărul personajelor din toate filmele mele, ar fi mai mult de 500, unde simt și trăiesc cu fiecare rol pe care vreau să-l aduc pe ecran.

Sigur că amprentele războiului din vremea copilăriei, au și ele un rol în toate filmele mele, dar nu mi-e frică să iubesc. M-am îndrăgostit prima dată pe la 12 ani, am avut 4 căsătorii, iar la fiecare 15 ani am un copil. Nu am căutat niciodată vinovatul, am învăţat să-mi asum responsabilităţile.

De 16 ani sunt căsătorit cu Ana, femeia care mă înţelege fără să vorbesc și o admir pentru toate talentele ei încă nedescoperite. Și astăzi, ea, în familie, mi se adresează la dumneavoastră, așa a fost încă de la primele întâlniri de pe platoul de filmare, asta chiar ne amuză uneori. Este cu 30 de ani mai mică, dar, împreună, nu simţim nicio diferenţă. O avem pe Milika, este și unul din personajele filmului „pandemia.md” care foarte curând vă apărea la lumină.

În toţi anii, am trăit fel de fel de istorii, mi-a ars pelicula unui film din Selecţia Oficială de la Cannes pe care l-am regăsit într-o copie abia peste 25 de ani în arhiva cinematecei franceze. În seara în care am revenit la Chișinău să-l prezint colegilor cineaști, ușa de la Uniunea Cineaștilor a fost încuiată… Am avut multe lucruri de învăţat și de la bunul meu prieten regizorul Emil Loteanu, la mormântul căruia am fost de aici, din Republica Moldova, doar eu și Svetlana Toma.

Totuși m-am străduit să las moștenire, filmele, cărţile și experienţa mea de regizor de film și scenarist. Mă bucur că la moment am realizat 12 filme artistice, peste 100 de filme documentare, sunt autor la 16 scenarii, am scris 2 cărţi, sunt Laureat al multor festivaluri internaţionale de film. Ca primul director CNC, sunt mândru că am lansat un nou val al cinematografiei moldovenești.

Am încă scenarii scrise, care merită o mare atenţie, sper că toate vor avea odată și odată viaţă.

Urmărește interviul integral mai jos:

Abonează-te la articolele

Vip Magazin