Corina Muntean, cu engleza la „per tu”

Este cel mai friendly profesor de limbă engleză din Chişinău, pasiunea sa şi dorinţa de a-şi împărtăşi cunoştinţele motivând-o să deschidă şi propria şcoală de engleză „Friendly English School”, locul în care oricine îşi găseşte abordarea individuală de studiu a limbii internaţionale. Pentru a sta de vorbă cu Corina Muntean despre activităţile sale, nu-ţi este suficientă o oră, nici două… pentru că a creat un întreg univers în jurul pasiunii sale. Engleza i-a plăcut dintotdeauna, profesoratul l-a îndrăgit pe parcurs, odată cu căutările şi descoperirile sinelui, sau poate este şi aceasta o pasiune înnăscută… nu întâmplător ziua de naştere a Corinei coincide cu Ziua Profesorului, 5 octombrie.

(Text: Doina Popa, foto: Yon Savin, Kreyon)

Nu provin dintr-o famile de profesori, dar dintr-o generaţie de profesori, pentru că mai multe rude au îmbrăţişat profesoratul până la mine. De timpuriu, am exclus această profesie din lista mea de opţiuni, explicaţia era că nu o să mă rog în faţa studentului cum se roagă profesorii noştri să facem tema pentru acasă, să fim la ore, să învăţăm conştiincios ş.a. Însă, ulterior, printr-o căutare destul de îndelungată a sinelui şi a profesiei, am ajuns la bucuria de a face ceea ce-mi place, iar ceea ce-mi place s-a adeverit a fi predarea limbii engleze.

Simt că am descoperit domeniul potrivit mie, am o şcoală de studiere a limbii engleze la standarde înalte, ţin cursuri, iar planurile și proiectele noi bat la uşă. Vreau să ies din domeniul predării active şi să mă concentrez pe proiecte mai mari, traininguri, cărți, cursuri online, pregătire pentru profesori. E o decizie bine gândită şi chiar mi-e foarte greu să fac această schimbare, pentru că sunt ataşată de studenţii mei și îmi place foarte mult ceea ce fac, însă simt că mă plafonez, iar școala are nevoie de mine și energia mea ca să putem să dezvoltăm proiectele și să-i susținem pe ceilalți profesori, să putem să fim utili mai multor studenți și nu doar câtorva zeci în fiecare lună.

_z9a6712-3redTata era cel care mă încuraja de cele mai multe ori să deschid propria școală pe când activam la o școală privată în care am depus foarte mult suflet. Aveam pasiune, profesionalism, cunoștințe, însă îmi lipsea curajul, probabil, sau poate nu era pregătirea necesară pentru asumarea răspunderii de a face ceva pentru mine personal și de a purta răspunderea atât de mare faţă de alții. Revenită din SUA, după o încercare de a mă stabili acolo (încercare pe care a respins-o dorul meu de ţară), eram în căutare să-mi continui activitatea, am revenit la un centru privat de studii și, din primele săptămâni, am înțeles că sunt pregătită să deschid ceva al meu. Pur și simplu am simțit că vreau să am propria școală, să nu mai fac observații sau să schimb sistemele în școlile din Republica Moldova, dar să-mi creez o școală a mea și să contruiesc aceste sisteme de la zero, așa cum le văd eu. Am urmat niște cursuri de bussines şi am îndrăznit.

Prima filială „Friendly English School” a fost deschisă în nordul republicii, în satul meu de baștină, Corjeuți, a urmat Caracușeni – un alt sat din nordul republicii, apoi, în același an, doar că un pic mai târziu, a fost deschis oficiul din sectorul Botanica, din Chișinău.

Structura școlii sau activitatea propriu-zisă este bazată pe metodele pe care le-am practicat în cei 14 ani de activitate. Nu mă inspiră nicio școală, creativitatea îmi aparține sută la sută și pot să semnez fiecare idee. Sunt anti-copiat și anti-plagiat, pentru că ele nu dau rezultate. Părerea mea este că cele mai bune idei vin dintr-o pasiune foarte puternică pe care o trăiești, inspirația și creativitatea nu vin din bife sau din prezența la locul de muncă, dar din trăirile cu care vii în fiecare dimineață.

Încercăm să promovăm mediul prietenos la ore, pentru că el dă rezultate. La lecțiile noastre se cântă, se dansează, se bea cafea și se mănâncă ciocolată, clătite sau orice altceva. De aceea inspirația vine, ideile vin de la sine.

Mereu le zic elevilor mei că procesul de studiere a unei limbi străine este echivalent cu cel de construire a unei case. Dacă o casă este construită pe un fundament de nisip, orice vei ridica pe el se va dărâma. Dacă fundamentul este puternic, poţi construi chiar și un zgârie-nori. Este foarte important cum începi.

Cursurile la „Friendly English School” sunt organizate pentru 4 niveluri: elementary, preintermediar, intermediar, upper-intermediar. Sunt cursuri intensive cu program de luni până vineri, timp de 5 săptămâni. Acum, la cererea studenților noștri, am lansat programul de weekend: sâmbăta și duminica. Acest curs este de două luni. Cursurile extensive de lungă durată sunt doar pentru copiii claselor primare, începători sau care cunosc puţină engleză. Ele sunt organizate în perioada septembrie – mai, cu două semestre, septembrie – decembrie, ianuarie – mai și sunt cu frecvență de luni, miercuri și vineri.

Recent, am lansat primul curs online de studiere a limbii engleze și avem o cerere foarte mare în domeniu. Oamenii nu mai dispun de timp să ajungă la ore sau sunt plecați peste hotarele țării. Da, au acces la informațiile de pe youtube sau site-uri, dar au nevoie de un profesor care vorbește româna. Și iată că am început cu primele lecţii live și tot ce trebuie să facă doritorii este să dea like paginii Friendly English School și să fie prezenți în fiecare duminică, de la 10:00 până la 12:00, la cursul meu.

În prezent, avem o cerere foarte mare din partea oamenilor din mediul de afaceri, pentru că ei simt necesitatea cunoaşterii limbii engleze atunci când pleacă la conferințe sau în călătorii. Pentru o persoană din domeniul dat este important să-și mențină titlul în toate aspectele. Dacă acasă se simte împlinit și puternic, când pleacă peste hotare, necunoscând engleza, începe să se simtă frustrat pentru că nu poate să-și comande nicio cafea sau ceva mai special din meniu. Pur și simplu investești 5 săptămâni, timp, energie și bani, evident, dar ai toate beneficiile vieții şi dincolo de hotare.

Nu trăiesc cu riscul că poate apărea o clonă peste noapte. Nu mă axez pe concurență. Nici nu percep pe cineva ca şi concurent. Fiecare are metoda lui de predare. Formula noastră de 5 săptămâni păstrează ritmul și entuziasmul. Oamenii se obișnuiesc unul cu altul. Eu mă bucur când studenții noștri se împrietenesc în afara orelor de engleză. Noi toţi ne împrietenim, în special datorită faptului că ieşim din sala de curs, mergem în restaurante, magazine, sau ne plimbăm ca să aplicăm lecția teoretică în practică.

Profesorul nu este doar profesor la lecții, este mentor, prieten, psiholog, omul care deține toate procesele, pentru că este conectat la zece creiere în acelaşi timp. Este o artă și, dacă cineva se gândește că este pur bussines, nu are dreptate. Este mult suflet și profesionalism, cunoștințe și experiențe. Eu mi-am vândut casa ca să pot deschide uşa acestei şcoli, nu am deschis o şcoală ca să cumpăr o casă.

Fericirea şi alimentarea mea emoțională vine din fericirea altora, atunci când văd că omul este împlinit sau că în urma implicării mele sunt rezultate, îmi confirm că fac ceea ce trebuie. Probabil, menirea mea era să revin acasă și să-mi continui activitatea aici, nu pot să găsesc explicație acestei presimţiri, dar vreau să vă zic că nu regret absolut nimic.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin