Dika Cheptine: Tind să cred că sunt un Adobe Photoshop

Este make-up artistă. Unul dintre cei mai buni de la noi. Pentru că știe să pună în valoare frumusețea naturală și să o completeze cu un machiaj armonios, pentru că este perfecționistă, pentru că are un simț al umorului ce funcționează ca un magnet în raport cu oamenii, pentru că învață continuu. Cât de multă artă și cât de multă tehnică este într-un machiaj, dar și prin ce a absorbit-o acest domeniu pe Dika, aflăm dintr-un șir de întrebări și răspunsuri.

Licențiată la Facultatea de Limbi străine și practicând asistență socială, în ce context ai ales să devii make-up artistă?
E o pasiune care anticipează anii de facultate. Primul machiaj profesionist l-am realizat fiind elevă în clasa a XII-a. Fusesem angajată într-un salon ca rezultat al unui curs de vară în arta și tehnica machiajului. Și am început cu o sarcină deloc simplă – machiaj de mireasă. Am avut însă norocul ca mireasa să fie foarte delicată și drăguță și să-și dorească machiaj de zi, respectiv, mi-a fost foarte ușor, deși emoțiile au fost enorme. În paralel cu studiile la facultate, am crescut și cizelat pasiunea față de make-up și, într-un final, cea din urmă a prevalat.

Este o convingere adevărată că se câștigă bine din machiaj profesionist?
Este o sursă bună de venit. Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că atunci când vrei să devii profesionist, investești foarte mult în produse cosmetice profesioniste, care sunt costisitoare. Astfel, o parte din câștig îl investești în produse. Câștigul cel mai mare îl am din sărbătorile de familie, adică: nunți, cumătrii ș.a. Majoritatea clienților se înscriu anume la aceste tipuri de machiaje, respectiv asta pentru noi este capital brut. Dar proiectele creative pentru mine sunt cele mai faine, fiindcă ele îți permit să-ți „clătești puțin ochii”. Cât despre prețuri, totul depinde de aplicare și tehnica de fixare, adică de cât de rezistent va fi machiajul. După cum știm, la noi, nunțile sunt un adevărat maraton, din acest motiv, un machiaj care să reziste 18 ore fără retușare ne-a făcut să fim super make-up artiști în zona CSI. Astfel, noi lucrăm frumos, curat, natural și, în același timp, foarte rezistent. Eu cred că este la confidența fiecărui make-up artistă să-și seteze propriile prețuri, în funcție de produsele pe care le folosește și tehnica cu care lucrează.

Îți pășesc pragul și multe persoane publice, vedete… ce experiențe mai speciale ai trăit în acest sens?
Pot să spun că mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu Mihaela Strâmbeanu, este o persoană foarte interesantă, deosebită și, de fiecare dată când am ocazia să o machiez, fața ei arată altfel. A fost o experiență interesantă să o machiez pe Andreea Marin, în timp ce eu lucram, ea dormea. Era ora șase dimineața, iar Andreea, fiind foarte obosită de pe drum, a adormit. Astfel, am machiat-o în poziție culcată. M-a marcat și fiecare întâlnire cu regretata interpretă Ana Barbu. Patru ani la rând, a fost una dintre clientele mele preferate. Am avut parte de foarte multe experiențe frumoase cu vedete și niciun conflict.

img_4814

Care este cel mai complicat machiaj ce ți-a fost solicitat vreodată?

Nu prea am probleme cu vreun tip sau altul de machiaj. Am oarecare dificultăți atunci când pielea este neîngrijită, acneică, suferă sau este grăsuță. Dacă este un machiaj care trebuie să reziste în timp, lucrez mult mai atent și folosesc numai produse de calitate înaltă cu microelemente care maschează totul. Acestea sunt produse profesioniste pe care le găsești doar în liniile de cosmetice profesioniste de salon.

Cum arată lipsa de gust în make-up?
Atunci când se vrea absolut totul. Când o persoană vrea să arate și ca Kim Kardashian, și ca Selena Gomez, și ca Diana Rotaru, toate împreună. Să fie super colorat, să aibă tot, să fie mult. Pentru mine, excesul, în general, înseamnă prost gust și sărăcie, pentru că din dorința de a scăpa de acest lucru a și venit tendința de a te ,,zorzona”. Simplitatea denotă eleganță, clasă și un stil desăvârșit.

Se pot corecta prin machiaj defectele fizice sau acesta este doar un mit?
Întotdeauna. Sunt persoane care cred că au ochii plângători sau formă descendentă a ochilor și care, dacă ar folosi corect un consilier pentru cearcăne, ar avea o formă cu totul diferită. Eu tind să cred că sunt un Adobe Photoshop, pentru că dacă vrei să folosești corect niște produse de camuflaj și de corecție, poți schimba orice.

Ce înseamnă un client dificil pentru un make-up artistă?
Este un client care vine la make-up artistă cu un blocaj psihologic, are reticență față de tot ce i se propune. Sunt și așa categorii de persoane care tind să-ți dea indicații clare despre cum trebuie să se întâmple un proces de machiaj profesionist, când, de fapt, procedura lor nu este una profesionistă. Trebuie să înțelegi din start cum se vede sau cum încă nu se vede omul și trebuie să-i propui soluții foarte clare.

Cum ar trebui să se machieze în 2018 femeile ca să fie în tendințe?
În primul rând, să pregătească pielea – hidratarea intensă, îngrijirea, strălucirea. Din acest motiv au revenit în tendință toate bazele de machiaj cu efect sporit de strălucire, toate highlighter-urile cremă care sunt acum foarte practice, fiind și în bastonașe. Toate acestea, în 2-3 minute, îți pot aduce lumina pe față ca pielea să arate odihnită, hidratată și strălucitoare.

Ce sfaturi le-ai da femeilor?
Să nu se complice și să-și găsească magia pe față! Dacă aveți sprâncene naturale, nu le pensați, vă rog. Mergeți la un specialist ca să vedeți cum le puteți ajusta, pentru a obține o formă naturală. Dacă aveți o piele curată, păstrați-o curată. Dacă aveți pielea acneică, îngrijiți-o folosind produse corespunzătoare vârstei și tipului de piele.

(text: Liliana Crăciun, foto: arhivă personală)

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin