Aliona Stratan, despre metamorfoze în banking

Confesiuni din Era Femeilor Puternice

Le-am trece fără prea multe dubii la categoria „Sinonimele cuvântului PUTERE”.
Și nu credem că ar fi vreun muritor care ne-ar acuza pentru acest pas îndrăzneţ, dar asumat. E ceva timp de când am început să înţelegem și să acceptăm ideea că femeia zilelor noastre e o minune care se reinventează mereu, se reface din propria-i cenușă, aidoma Păsării Phoenix. Zi de zi ne surprinde și ne demonstrează că ea, urmașa Evei, a fost în zadar pusă într-un con de umbră de-a lungul secolelor. Iar noi suntem decât niște ambasadori ai femeilor. Niște confidenţi cuminţi ai unora dintre cele mai puternice și moderne femei ale prezentului.

Coordonare & text: Rodica Ciorănică, Iuliana Mămăligă
Foto: Natalia Mitereva, Julia Mitereva, Aurel Obreja, Mihai Potârniche
Text: Aneta Popov, Diana Botnaru

Funcție:
Prim – vicepreședintă MAIB
Studii: 
Grenoble École de Management (2005);
Doctorat în Economie și Management, UASM (2002);
Licență în Economie, UASM (2000)

 

Mereu cu inițiativă, energică, cu o gândire vizionară și creativă, Aliona Stratan este profesionistul din sectorul bancar și liderul care știe cum să construiască echipe, cum să transforme bankingul, iar, în orice proiect dezvoltat, experiența clientului să aibă de câștigat. Cu background profesional impresionant în țări precum Armenia, Georgia, Tadjikistan, de aproape doi ani a revenit în Republica Moldova, la MAIB, acolo unde pune profesionalism și pasiune în tot ceea ce face. Astăzi viața ei se împarte între două case – cea de la Yerevan și cea de la Chișinău.

VALORILE COMUNE CONSTRUIESC RELAȚIILE DINTRE OAMENI...

NU CRED ÎN AFIRMAȚII DE GENUL „NU ESTE POSIBIL”. Totul este posibil dacă îți dorești cu adevărat și dacă ești ferm convins că asta este corect, util, necesar. Este foarte important să asculți și să auzi. E important să îți urmezi calea, propriile obiective și nu ale altcuiva, să faci alegerile care te reprezintă și să fii pregătit să treci la nivelul următor.

VALORILE COMUNE – ele construiesc și fortifică relațiile dintre oameni, indiferent că e vorba de relații profesionale, de parteneriat sau prietenii. Anume valorile unesc oamenii și îi țin alături, ca timp, nu neapărat ca spațiu.

ÎN CALITATE DE MANAGER, CRED CĂ SUNT OMUL CARE FACE METAMORFOZE ÎN BANKING ȘI CARE TRANSFORMĂ. Dacă e să privesc înapoi, am creat sisteme și am dezvoltat oameni, echipe. Mai simplu spus, am ajutat oamenii să-și găsească acel element forte și să aducă prin ei schimbări. Așa a fost mereu în cariera mea. În Moldova, la BNM, am creat în jurul meu o echipă solidă și așa am lăsat-o pentru ani de zile.

A URMAT GEORGIA. Și acolo am fortificat o echipă și am lăsat-o la fel de bună și profesionistă. La fel a funcționat și în Armenia, rămâneau în urma mea oameni care puteau menține sistemul creat și îl dezvoltă în continuare. Eu îi ghidam și le dădeam la timp suport ca să fortifice ceea ce făceau. E un principiu pe care îl aplic și aici, acasă, la MAIB.

MĂ TEM CĂ NU O SĂ OBSERV CEVA LA TIMP și, neobservând la timp, voi rata momente importante pentru business; de aceea tot timpul sunt într-o ușoară stare de alertă. Poate e și responsabilitatea la mijloc… Uneori îți e frică să nu pierzi din vedere cum se schimbă anturajul din jurul tău. Alteori, te gândești să nu ratezi starea de spirit a unui om, care ar putea să-ți „infecteze” toată echipa. Când urci muntele este foarte important să fii capabil să observi semnele naturii din jurul tău, altfel poți pune echipa în pericol. Așa e și în business – semnalele sunt diferite și trebuie înțelese pentru a lua decizii corecte.

Mai sunt și momente când vii acasă și te întrebi: oare în tot acest tumult de la birou, nu omiți acele clipe dulci când copilul tău crește și are nevoie de tine? Iată această frică trebuie controlată.

FAC METAMORFOZE ÎN BANKING. TRANSFORM!

SISTEMUL BANCAR DIN MOLDOVA îmi arată că tot timpul există oportunități, iar tu trebuie să le interpretezi corect. Pe orice piață ai păși trebuie să te întrebi ce poţi face aici diferit, ce vei obține dacă alegi drumul pe care au pășit ceilalţi? Asta am învățat. Moldova mă atrage prin sentimentul că eu pot face ceva pentru ea, pentru prosperitatea ei. Într-un context mai restrâns, aici contribui la prosperitatea echipei mele, a clienților mei, iar ei fac parte din țara mea.

SUNT OMUL IMPACTULUI. Pot influența și aduce impact pozitiv în cariere, procese și sisteme, pot lăsa urme. Cel mai important ca manager și lider este să dezvolți potențialul oamenilor. În acest sens, mă ghidez și de îndemnul că, dacă nu poți face lucruri mari, fă lucruri mici într-o manieră extraordinară.

BANCHERII DIN ȚARA NOASTRĂ SUNT CURAJOȘI! DE CE? Eu îi cunosc de vreun an și jumătate, poate chiar doi, și consider că toate schimbările, toate creșterile de pe piață, toate situațiile de aici ar fi adus multă lume la întrebarea: „Dar pot eu oare face următorul pas?”, „Dar oare cum va evolua situația?”. Și, totuși, piața s-a dezvoltat, știi cum se zice, contrar tuturor prognozelor pesimiste.

EI SUNT PROFESIONIȘTI ȘI MUNCITORI. Și sunt creativi, pentru că, în pofida prognozelor mai puțin optimiste ale ultimelor perioade, ei au putut bifa multe reușite, au stimulat piața să se dezvolte.

EU AM ABSOLVIT FACULTATEA , SPECIALITATEA CONTABILITATE ȘI AUDIT, am susținut teza în Management și practic ultimii 19 ani, din 2002 până acum, am făcut banking, și a fost o profesie aleasă din dragoste. Părinții mă vedeau contabil, eu – bancher. Când muncești cu dragoste și pasiune, atunci poți numi acest fapt artă. Eu mă regăsesc în profesia mea, iar asta mă face fericită. Nu am visat să fac altceva. Și nu aș spune chiar cu voce tare că fac doar banking, mai bine spus, eu transform procesele ca să răspundă cerințelor timpului și așteptărilor clienților. De mai bine de 15 ani m-am ocupat de metamorfoze în banking! Și nu îmi place să mă opresc. Mereu caut să schimb, să văd procesele de transformare, să aduc lucrurile pe drumul cel bun în contextul în care am oamenii potriviți. Eu mă regăsesc în jobul meu.

NU AM OBOSIT DE MUNCA MEA. Posibil că aș schimba puțin profilul, dar la sigur nu aș schimba domeniul. Îmi place ceea ce fac.

A FOST DUR CÂND AM PLECAT DIN MOLDOVA. Nu cunoșteam limba, oamenii, am trăit un adevărat șoc cultural. Da, era totul frumos, dar diferit. Ca să faci carieră într-o țară străină, țara trebuie să te accepte, dacă nu, atunci eșuezi. A fost dificilă, dar prețioasă această experiență. Am învățat să fiu mai atentă. Când veneam acasă, analizam întâlnirile din acea zi. Mă întrebam ce a vrut să spună interlocutorul meu, ce presupuneau cuvintele lui. Eu căutam mereu să înțeleg ce înseamnă multe lucruri.

CRED ÎN DESTIN. Multe chestii din viața mea ar fi inexplicabile, dacă nu ar fi destinul.

PENTRU MINE MAIB ESTE MAI MULT DECÂT O INSTITUȚIE FINANCIARĂ, e ca un ambasador ce poate duce faima Republicii Moldova peste hotare.

MAIB este oportunitatea de a aduce o schimbare în viața clienților. Suntem banca pregătită să investească în potențialul uman local, să oferim platforme de dezvoltare unde viitorii angajați să acumuleze experiență și cunoștințe. Eu vreau ca Moldova să înceapă a fi catalogată ca țara cu multiple oportunități, care crește în ritmuri accelerate. Visez și vreau să contribui la această schimbare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin