Arcadie Foșnea – OMUL ANULUI 2022

Arcadie Foșnea este un expert în ale vinului, iar de câțiva ani și-a împlinit un vis: construcția Cramei Mircești. Crama e chiar în localitatea sa de baștină. El este omul care a transformat tradiția vinificației într-o afacere și a creat locuri de muncă pentru săteni. Muncește mult și nu regretă că a schimbat Chișinăul pe Mircești, ba mai mult, atrage o mulțime de turiști în locurile pitorești ale Ungheniului.

Fişier

OENOLOG/ FONDATOR CRAMA MIRCEȘTI

DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 25.07.1978, S. MIRCEȘTI, R-NUL UNGHENI

STUDII: LVWO WEINSBERG, GERMANIA; RELAȚII ECONOMICE INTERNAȚIONALE – ASEM MOLDOVA

CARTEA PREFERATĂ: „THE SECRET” DE RHONDA BYRNE

FILMUL PREFERAT: „PRINDE-MĂ! DACĂ POȚI!”

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Prin muncă omul e slăvit!

Arcadie Foșnea

Autoportret. Mă regăsesc în proverbul „Prin muncă omul e slăvit”. Sau munca este posibilitatea de a aplica toate cunoștințele pe care le adunăm în timp, de a manifesta abilitățile personale, de a cerceta și a ne perfecționa acțiunile, obținând, într-un final roadele. Acel fruct care merită a fi slăvit.

Vinul făcut de mine la Château Vartely, care merită să intre în istorie: „Taraboste Tribut 2016” – are o distincție importantă la nivel mondial. A intrat în top zece vinuri cele mai bune din lume. Rezultat care mă face împlinit și sigur că sunt omul potrivit la locul potrivit.

Crama Mircești a fost visul meu. Acum trăiesc momentul și mă bucur de realizările mele. Crama se află în satul meu natal, ceea ce mă face și mai mândru. Am reușit să ofer locuri de muncă sătenilor. Lucrăm cot la cot și ne simțim ca o familie. Când ajungi la Crama Mirceşti, situată pe pantele înalte din Ungheni, te simți de parcă ai reveni în timp, datorită arhitecturii și locului pitoresc din preajmă. Sunt fericit că am reușit să ofer țării și culturii noastre ceva frumos.

Primul vin de Mircești? A fost plin de emoții, a fost altceva – o surpriză plăcută, descoperirea valorii terroir-ului. Toate vinurile de la Mircești sunt o mândrie pentru mine. „Ne lăudăm” cu o statistică bună, 80 % din vinuri expediate la concursuri sunt apreciate cu medalii.

Evenimentul anului 2022. Am lansat vinuri noi – Orange Wine – a fost o experiență nouă și o descoperire pentru mine.

Am schimbat Chișinăul pe Mircești și nu regret. Revenirea la baștină este întotdeauna plină de emoții și de plăcere. Fac ceea ce îmi place și acolo unde întotdeauna m-am simțit bine.

Cea mai frumoasă amintire din copilărie? Petrecerea vacanței de vară cu verișorii mei la bunici.

Cea mai mare realizare: Familia mea și Crama Mircești.

Crama Mircești e un exemplu de afacere. Noi credem că micii producători au un viitor în Republica Moldova. În 2022 am avut peste șase mii de vizitatori și am îmbuteliat 60 de mii de sticle.

Ce mă face fericit? Oaspeții mulțumiți de la Crama Mircești.

O lecție de viață. „Ai încredere, dar verifică”.

O lecție de business. E nevoie de disciplină și parteneri onești.

Dorințe în 2023? Având în vedere că suntem la al treilea an de prezență pe piață, este un an decisiv din punct de vedere al durabilității ca și business și vom depune efort să realizăm acest obiectiv.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin